Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Mehmet Acet'e konuştu

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, ABD yaptırımlarının kritik projeleri etkileyip etkilemeyeceğini, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile konuştu.

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Önceki gün ABD Hazine Bakanlığından bu kapsamda yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'in yaptırım listesine eklendiği bilgisi paylaşıldı. Haber Türkiye'de bir numaralı gündem maddesi haline gelirken, Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'e "ABD yaptırımları kritik projeleri etkileyecek mi?" sorusunu yöneltti:

İsmail Bey, merak ettiğim sorulara kısa, net ama her bir kelimesi önem taşıyan cevaplar verdi. Araya girmeden soru/cevap halinde aktarayım:

Soru: Savunma Sanayii Başkanlığı olarak 700’den fazla proje üzerinde çalıştığınızı biliyoruz. ABD’nin yaptırım kararı bu projeleri nasıl etkileyecek?

Cevap: Tekrar tekrar şunu söyleyeceğiz: Bu kararlardan etkilenmeyeceğiz. Bu konuda gerçekten kararlıyız. Bu kararla beraber etkilenen bazı alanlar, gözümüzden kaçmış bazı bileşenler varsa, bu da o anlamda hayırlı oluyor. Çünkü onları da bizim dikkatimize getiriyor. Hani belki bizim gözümüzden kaçmıştır, belki bir alt veya onun altındakinin bir bağımlılığı vardır. Biz farkında değilizdir. Bu da bir işaret fişeği olup, bunu da yerleştiririz hiç problem değil.

“ZATEN KRİTİK ÜRÜNLERLE İLGİLİ BİR ŞEY ALAMIYORDUK”

Soru: Kritik ürünlerde ABD menşeli ürünler yok mu? Bu anlamda bir etkilenme olmayacak mı?

Cevap: Zaten kritik dediğiniz ürünlerle ilgili bir şey alamıyorduk. Değişen bir şey olmayacak bizim için. Ama ola ki kıyıda köşede kalmış bir şey varsa onu da görürüz, üzerinde çalışırız. Geçenlerde bir üründe tam seri üretime geçecektik. Bir başka ülke sistemimizde bir bileşeni vermedi. Ne oldu? 2-3 ay uğraştık, yaptık, sistemimizi çalıştırdık.

Yazının tamamı için tıklayınız