Oray Eğin: Amerikan medyası da Türk medyasına benzedi

Habertürk yazarı Oray Eğin, Türkiye'nin bir dönem en güçlü medya şirketlerinden biri üzerinden yaptığı analizde ABD medyasının da Türk medyasına benzediğini söyledi.

Trump ile beraber ABD medyasında yaşanan değişimi ele alan Oray Eğin, Türkiye'den üstü kapalı göndermeli bir örnek vererek 'ABD medyası da Türk medyasına benzedi' dedi.

New York Times'ın hem dijital dönüşümünü hem de Trump ile beraber mevcut iktidara olan tavrının değişimini ele alan Eğin, "New York Times bu yeni normale nasıl adapte olacağını şaşırdı" ifadelerini kullandı.

İşte o yazı:

Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’nin o zamanlar büyük bir gazetesinde patronunun kızı ve onun danışman olarak atadığı biri birlikte ülkenin gidişatı üzerine bir analiz yaptılar. Onlara göre ülkenin merkezi artık değişmişti, mevcut gazete, özellikle de yazarları bu yeni merkezin çok uzağında kalmıştı. Özellikle 2010 referandumunda gazetenin bütün yazarlarının “Hayır” yönünde görüş bildirmesi, ama sandıktan “Evet” çıkması bu görüşlerini kuvvetlendiriyordu. Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, sadece iki kişinin şahsi fikrine dayanan bu analiz hem Türk medyasının hem de gazetelerinin yönünü belirleyecek bir yayın çizgisi değişikliğine neden olacaktı.

Belki haklılardı, belki Türkiye’nin merkezi hakikaten de değişmişti artık. Ama gözden kaçırdıkları ufak bir ayrıntı vardı: Gazete okurları hala “eski” merkezdeydi. Farkında olmadan “yeni merkez” diyerek hem mevcut okurlarını karşılarına alıyorlar, hem de kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlardı.

AYNISI AMERİKA’DA YAŞANIYOR

Amerikan medyasında da benzer bir afallama 2016’da Donald Trump’ın Başkan seçilmesiyle başladı. Özellikle de New York Times bu yeni normale nasıl adapte olacağını şaşırdı. Haber ve yorum arasında kalın bir duvarın örüldüğü, bu iki servise ayrı yayın yönetmenlerinin baktığı NYT bu çift başlı yapının arasında kaldı.

Yazının tamamı için tıklayın...