Nisa bebek olayında medya 'cani anne' diye linç etti ama...

Büşra Durmaz adli acil tıp teknisyeninin ihbar sonucu terkedilmiş halde teslim aldığı, sütannelik yaparak adını Nisa Mihriban bebek koyduğu olayda işin diğer yüzünü Hürriyet yazarı Fulya Soybaş yazdı. Annenin ailesi ve bebeğin babası tarafından yalnız bırakılmasıyla suça ortaklar mı?

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş "Nisa Bebek olayında tek suçlu anne mi?" yazısında medyanın sadece anne üzerinden etiketlemelerde bulunduğuna dikkat çekerek işin diğer boyutunu yazdı. Soybaş'ın analizi şöyle:

Henüz 3 aylık bebeğini, Nisa Mihriban’ı sokağa bırakan, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlaması ile tutuklanan 20 yaşındaki Ebru Sepetçioğlu’nun hikâyesini tüm Türkiye biliyor. Nisa bebeğin bakımevinde aniden rahatsızlanması ve yoğun bakıma alınması ile çoğumuz bu genç kadını ‘katil’, ‘cani’, ‘acımasız’ ilan ettik. Gelin bir de madalyonun öteki yüzüne bakalım!

Sonuçta bu bebek gökten inmedi. Bir babası, genç kadının bir de ailesi var, öyle değil mi? Ayrıca Sepetçioğlu, sığınma evinde kalmasına ‘6 aydan fazla izin verilmediği için’ sokakta kaldığını da söyledi. Tüm bu şartlarda Nisa bebeğin durumundan tek suçlu anne mi? Bir sorum daha var: Nisa bebek, ne oldu da aniden rahatsızlandı?

Asıl suçlu bebeği sokakta bırakmaya iten sistem
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllü sosyal çalışmacısı Gülsun Kanat, ilk sorumu ‘Bebeğin durumundan elbette tek suçlu anne değildir. Çaresiz bırakılmış bir kadını suçlamak her zaman en kolayıdır’ diyerek yanıtlıyor ve genç kadının bebek sahibi olduğu partneri, genç kadının ailesi kadar ona sahip çıkamayan mekanizmaların da suçlu olduğunu söylüyor. Diyor ki: “Ortada henüz 17’sinde, çocuk yaşta, dini nikâhla evlendirilen, kocasından şiddet gören ve eve dönmek istediği için ailesi tarafından dışlanan bir kadın var. (Ebru Sepetçioğlu eve dönüyor ama bu sefer de ailesi tarafından bir başkası ile zorla evlendirilmeye çalışılıyor. O sırada görüştüğü erkekten hamile kalıyor, korkudan ailesine de söyleyemiyor.) 

Bebeğin babası ve ailesi de suçlu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri temsilcisi Dilber Sünnetçioğlu da aynı görüşte: “Evlilik dışı hamile kalan genç kadın tehdit ve dışlanma korkusu ile durumu yakın çevresi ile paylaşamamış. Ona bu korkuyu yaşatan ailesi ve dolayısıyla toplum eşit derece suçluyuz. Ayrıca bu bebeğin bir annesi olduğu kadar babası da var, öyle değil mi? Kendiliğinden olmadı bu bebek! Anne bebekten ne kadar sorumlu ise baba da o kadar sorumlu. (TCK 233. maddeye göre gebe olduğunu bildiği halde, kadını çaresiz durumda terk eden kimse cezalandırılabilir.)