Mehmet Altan'ın avukatları AYM kararını uygulamayan hâkimleri HSK’ya şikâyet etti

Mehmet Altan’ın avukatlarınca 26. ve 27. Ağır Ceza hâkimleri hakkında verilen dilekçedeki tespitlere İstanbul Barosu da katılıyor

Mehmet Altan’ın avukatları Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvurarak Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin Altan hakkındaki “hak ihlâli” kararını uygulamayan 26. ve 27. Ağır Ceza mahkemeleri hâkimleri Kemal Selçuk Yalçın ve Mehmet Akif Ayaz ile Abdurrahman Orkun Dağ ile Seval Alaçam Sağlam'ı şikâyet etti.

Avukatlar şikâyet dilekçelerinde söz konusu hâkimlerin vermiş olduğu kararlarla Anayasa’yı ihlâl ettiklerini ve müvekkilerine karşı suç işlediklerini belirttiler.

Dilekçedeki tespitlere İstanbul Barosu Başkanlığı da katıldı. Başkanlık HSK'ya ayrıca yazdığı yazıda dilekçedeki belirlemelere katıldığını ve HSK'nın görevini acilen yerine getirmesi gereğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi 11 Ocak’ta tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile Cumhuriyet davası kapsamında tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Turhan Günay’ın bireysel başvuruları hakkındaki kararlarını açıklamış, başvurularda tutukluluk nedeniyle hak ihlâli olduğuna hükmetmişti.

Ancak tahliyeler beklenirken Altan ve Alpay’ın yargılamalarını yapan İstanbul 26. ve 13. Ağır Ceza Mahkemeleri gerekçeli kararın tebliğ edilmemesini gerekçe göstererek avukatların tahliye taleplerini reddetmişlerdi. Avukatların kararlara itirazları ise 27. ve 13. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedilmişti.

Altan’ın avukatlarınca HSK’ya yapılan başvuruda mevcut durumda büyük bir yargı kaosunun yaşanmakta olduğu ve yargı eliyle hukukun akamete uğratıldığı ifade edildi.

Dilekçede, “Yaşanılan durum yalnızca Müvekkilimizin anayasal haklarının ağır bir şekilde ihlaliyle kalmamaktadır. Cumhuriyetimizin hukuk devleti niteliğine ciddi bir darbe vurulmuştur. Yargının saygınlığını yalnızca ülkemizde değil, uluslararası toplum nezdinde de tartışılır kılmıştır… Anayasa Mahkememizin bu kararının yerel mahkeme tarafından akamete uğratılması devam ederse Ülkemizde, etkisi tüm kurumlarda da görülebilecek olan bir hukuk kaosunun yaşanacağı açıktır” denildi.