Köşe yazarları Markar Esayan'ı andı

Bugün birçok köşe yazarı 51 yaşında hayatını kaybeden gazeteci Markar Esayan'ı yazdı.

Kanser ile mücadele eden AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi gazeteci yazar Markar Esayan, Cuma akşamı 51 yaşında hayatını kaybetti. Esayan'ın ölümünün ardından sevenleri, baş sağlığı ve iyi dileklerinin yanı sıra duygu dolu mesajlar paylaştı. O paylaşımlar bugün de devam etti. Birçok köşe yazarı Markar Esayan ile anılarını, onunla nasıl tanıştıklarını anlattıkları yazılar kaleme aldı.

Akşam-Vedat Bilgin:

"Markar Bey, inançlı bir insandı; modernleşme ve dini inançlar konusunda kapsayıcı görüşlere sahipti; Batı düşüncesinin, modernleşmenin sorunları karşısında yaşadığı çelişkileri eleştirerek, bizim medeniyet değerlerimiz içinden, yeni yaratıcı cevaplar arayışında olmamız gerektiği hususu kendisi ile en çok üzerinde durduğumuz konulardan biriydi. O inançlı bir Hıristiyan, yurtsever, demokrat, kısaca milli bir aydındı. O ihanet gecesi 15 Temmuz’da attığı twette “Ezanlar susmasın” derken, aynı zamanda bu ülkenin bağımsızlığına sahip çıkan yürekli bir insandı.

Güzel insanların, dostların arkasından yazmak elbette kolay değil, fakat onları anlatmak onların bu ülkede bıraktığı ‘hoş sadayı’ anmak, yazılarına, hatırasına sahip çıkmak, bu ülkeden kimlerin geçtiğini unutmamak onlara saygının bir gereği olduğu kadar, bıraktıkları izi, anlayışı takip çoğaltmak için de anlamlıdır. Mekanı cennet olsun."

Yazının tamamı için tıklayınız

Akşam-Kurtuluş Tayiz: 

"Markar Esayan’ı genç yaşında kaybettik. Ailesi gibi biz arkadaşları da buna inanmakta hayli zorlandık. Genç ve hayat doluydu. Bu acıyı, üzüntüyü tarif etmek gerçekten zor.

Markar iyi bir gazeteci, iyi bir yazar ve bu ülkenin en donanımlı entelektüellerinden biriydi. Ama her şeyden önce Markar sevgi dolu güzel bir insandı. İnsanların dertleriyle dertlenen, üzülen, mütevazı, dünya iyisi biriydi. Arkasından dökülen gözyaşlarına ve sevgi seline bakınca bunu bir kez daha anladım.

Gazeteciliği, yazarlığı ve siyasetçi kimliğiyle Markar Esayan, bu ülkenin tarihine adını yazdırmayı başardı. Markar’ı unutmayacağız, onu çok özleyeceğiz. Allah gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun."

Sabah-Hilal Kaplan:

"Türkiye ender bir vatanseveri, bense candan bir dostu yitirdim. Herkesin birbirine "fiyat-performans ürünü" kıstasıyla baktığı bir dünyada bu kaybın anlamı çok ağır. Son söz Markar'ın: "Bu cefakâr halkı ölümle de, tehditle de, terörle de korkutacağını zannedenler bizim tarihimizi bilmiyor demektir. Bu yürüyüş devam edecek. Taşları yerine oturturken elimiz biraz sıyrılabilir. Sorun değil. Ölümlü dünyadayız. Yurtseverlik insanın kendisine saygısı gereğidir. Evimizi, yol geçen hanı yaptırmayız. Öteki tarafa götüremeyeceğimiz şeylerin üzerimizde hükmü yoktur..."

Yazının tamamı için tıklayınız

Sabah-Melih Altınok:

"Markar'ın ardından yazılıp çizilenlere, söylenenlere bakıyorum günlerdir...
Herkesin hayatına, kalbine, vicdanına bir şekilde dokunmuş ki onu yüz yüze görmeyenler bile Markar'ın yukarıda anlatmaya çalıştığım diğerkâmlığına aşinalar... Her kesimden insan onun cesaretine, nezaketine, samimiyetine, yurtseverliğine övgüler düzüyor. Kitabını yazdığı "iyi şeylere" sahip çıkıyor. Onun 51 yıllık kısa ömrünün boşa geçmediğinin, anlaşıldığının en büyük kanıtı olan bu sevgi seli acımı, üzüntümü, pişmanlıklarımı azıcık da olsa hafifletiyor. Markar'ın çok erken gidişiyle içimizde bıraktığı boşluğun dolması elbette imkânsız. Ama bu dünyadan iz bırakarak geçtiği yolda onunla birlikte yürümenin onuru da hep bizimle olacak. Güle güle Markar. Seni şimdiden o kadar çok özledik ki..."

Yazının tamamı için tıklayınız