Kaldırılması pek mümkün değil gibi! Habertürk konuyu 11 yıl önce gündeme getirmiş!

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Taksim'deki Aya Triada Kilisesi’nin çevresindeki büfelerin kaldırılması konusunu Habertürk gazetesinin yayın hayatına başladığı sırada, yani 11 yıl önce gündeme getirdiğini fakat bu fikre en soğuk bakanın kilise yönetimi olduğunu söyledi.

Taksim'deki Aya Triada Kilisesi’nin çevresindeki dükkanların kaldırılması meselesi meğer 11 yıl önce Habertürk tarafından gündeme getirilmiş. O büfelerin kiliseye ait olduğunu ve kilisenin gelirinin buradan sağladığını belirten Altaylı, dükkanların kalkmasının zor olduğunu söyledi "Kaldırmaya kalkarsanız uluslararası bir sorun olur!" diye yazdı.

KİLİSENİN DÜKKANLARI

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy bizim Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas’ın da aralarında olduğu bir grup gazeteciyle Antakya’ya gitti. Oradaki sohbette Taksim’deki camii gündeme gelmiş. Yavuz da “Cami ortaya çıktı. Keşke çevresindeki büfeleri de kaldırıp hemen karşısındaki kilisenin de ortaya çıkması sağlansa ve meydana şık bir görüntü verilse” diye fikrini söylemiş.Dün de bir yazar bunu ele almış.
Aslında Taksim’deki Rum Ortodoks Kilisesi ya da tam adıyla Aya Triada (Kutsal üçlü-Teslis) Kilisesi’nin çevresindeki büfelerin kaldırılması konusunu Habertürk gazetesi yayın hayatına başladığı sırada, yani bundan 11 yıl kadar önce gündeme getirdik. Neo Barok mimarinin 19. yüzyıl sonunda yapılmış hoş bir örneği olan kilisenin meydanı güzelleştireceğini söyledik. Ancak bu fikre en soğuk bakan kilise yönetimi oldu.


Çünkü kilisenin altında Taksim Meydanı’na bakan büfeler kiliseye ait ve kilisenin geliri buradan. Buna karşılık o sırada bizim önerimiz eş değer geliri sağlayacak dükkanların başka bir yerde kiliseye tahsisi ile bu sorunun çözülmesi idi. Ancak bu da mümkün olmadı. Anlayacağınız o dükkanlar zor kalkar. Kaldırmaya kalkarsanız uluslararası bir sorun olur!