Irkçı reklama takipsizlik kararı

Hitler'in görüntülerine yer veren ve kadınları aşağılayan sözler içeren reklama savcılık takipsizlik kararı verdi.

GAZETECİLER.COM - Biomen Şampuan reklamında Faşist lider Adolf Hitler'in kullanılması ve kadın kıyafeti giyen erkeklere Hitler'in ağzından "Kadın elbisesi giymiyorsan, kadın şampuanı da kullanma. Artık yüzde 100 erkek şampuanı Biomen var. Erkeksen Biomen kullanırsın" ifadeleriyle seslenilmesi tepkilere neden olmuş, söz konusu reklam hem ırkçılık hem cinsiyet ayrımcılığıyla suçlanmıştı.

Reklam Kurulu Başkanlığı, Türk Musevi Cemiyeti ve Tüketicileri Koruma Derneği'nin başvuruları üzerine kışkırtıcı ve ırkçı semboller içerdiği; cinsiyet ayrımını körükleyici nitelikte olduğu gerekçesiyle söz konusu reklam hakkında yayın durdurma cezası vermişti.

Eski Milletvekili Cefi Kamhi'nin "suçu ve suçluyu övmek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "kişinin hatırasına hakaret" iddialarıyla şikayetçi olduğu reklam hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akıllı takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nilüfer Sezer'in bilirkişi olarak atandığı dosyada Sezer şu ifadeleri kullandı: "Biomen şampuan reklamı filminde yer alan görsel ve dilsel göstergelerin bir bölümü izleyicinin zihninde kışkırtıcı ve ırkçı sembolleri ve cinsiyet çağrıştıran ancak belirgin bir biçimde alenen görsel ve dilsel metinde yer almayan göstergelerdir. Bu nedenle reklam filminde Adolf Hitler figürünün kişisel bakım ürününde yer alması ne görsel ne dilsel gösterge ve reklamdaki hiçbir öğe işlendiği suçları barındırmadığı..." Yeterli delile ulaşamadığını söyleyen Savcı Akıllı "kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde karar verdi.

(Odatv.com)