Hande Fırat'tan dikkat çeken HDP çıkışı: "İktidarın hiçbir talimatı yok"

Hürriyet yazarı Hande Fırat, bugünkü yazısında HDP'ye açılan kapatma davasında 'iktidarın herhangi bir müdahalesinin olmadığını' söyledi

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, HDP'ye açılan kapatma davasına ilişkin olarak, "HDP'ye kapatma davasının iktidarın talimatı gibi algılanması çok yanlış, iktidarın hiçbir talimatı yok" görüşünü savundu. Fırat, 'HEP’ten bu yana' başlıklı bugünkü yazısında, "AK Parti’ye göre; konu siyasetin değil, yargının kararı. Davanın iktidarın talimatı gibi algılanması çok yanlış. İktidarın hiçbir talimatı yok. 'Siyasetçiler konuştu, yargı harekete geçti' demek doğru değil. Diğer yandan bazı kamuoyu araştırmalarına göre toplumun yüzde 70’i HDP’nin kapatılmasından yana. Siyasetçiler toplumda gördüğü tabloyu dile getirebilirler" ifadelerini kullandı.

İşte o yazı... 

 “Demokrasi ve özgürlük havadaki oksijen gibidir. Herkes varlığıyla hayat bulur. Demokrasi ve özgürlük herkesin hakkıdır.”
Ay’da koloni kurmayı düşünen, Mars’a yolculuk planları yapan ve Mars’taki robotu canlı yayında izleyen 2021 dünyası ile yukarıdaki cümle ne alaka diyeceksiniz. Alakası şu: 2021 yılında yukarıdaki cümle tartışılmaz, uygulanmasında sorun yoktur. Zaten hayata geçmiş olması doğaldır. Belirli zorluklar yaşayan, özel şartları olan ülkelerin de artık bir yolunu bulup cümlenin gereğini yerine getirmesi gerekir. Ancak bu cümle toplumda ya da devlette asla “sınırsızlığı” tarif etmez. Sınırsız özgürlük bir başkasının özgürlük alanını kapatır. Demokrasiyi de sağa sola çekip, kendi çıkarlarınıza göre şekillendiremezseniz. Onun adı demokrasi olmaz. Bu temel ilke ışığında HDP’ye açılan kapatma davasına bakacağız:

TABELALAR DEĞİŞTİ, POLİTİKA DEĞİŞMEDİ

Aynı hareketin sekiz partisi... 1990’larda HEP ile başlayan siyasi yolculuk, DEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP, DTP, BDP, HDP ile devam etti.

Sadece DEHAP, Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeden kendini feshetti. HDP’ye kadar olan tüm partiler Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Yazının tamamı için tıklayın...