Haber editörleri dikkat! Murat Bardakçı açıkladı: Esad mı, Esed mı?

Suriye'de olaylar başladığı günden bu yana özellikle haber editörlerinin ne yazacaklarını şaşırdığı bir konu var. Esad mı, Esed mı?

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, özellikle haber editörlerinin ne yazacaklarını bilemedikleri Esad mı, Esed mi? konusuna ışık tuttu.

Yıllar önce bu konuyu Hafız Esed için de yazdığını belirten Bardakçı, doğru kullanımı açıkladı. 

İşte Bardakçı'nın yazısı: 

Artık herşeyi, nerede ise teneffüs ettiğimiz havayı ve içtiğimiz suyu bile didişme konusu yapar hâle geldik ya, Suriye liderinin ismi de çekişmelerden nasibini aldı. İktidarı destekleyenler “Esed”, muhalif olanlar “Esad” diyorlar ve “Esed” diye yazıp söyleyenleri mâlûm sıfatlarla yaftalıyorlar… Peşinen söyleyeyim: Suriye Cumhurbaşkanı’nın soyadı “Esad” değil, “Esed”dir! İlk adı “Beşşar”dır, soyadı “Esed”; her ikisinin tam ve doğru telâffuzu da “Beşşâru’l-Esed”!

Size bir sır vereyim mi? İsmin doğrusunun “Esad” değil “Esed” olduğunu ve böyle kullanılması gerektiğini ilk söyleyip yazan, bendenizim! Hem öyle birkaç sene önce değil, tâââ 1990’lardan, “baba” Esed’in, yani Hafız’ın iktidarda bulunduğu günlerden itibaren… “Adamın ismi ‘Esad’ değil, ‘Esed’dir ve ‘arslan’ demektir. Arapça’da “Esad” ile “Esed”in imlâları bile farklıdır; Esad ‘ayn’ ile yazılır ama Esed’de ‘ayn’ yoktur” diye defalarca yazdım, söyledim ve her vesile ile “Esed”i kullandım. “Esad” kelimesi “en mutlu”, “mutlunun da mutlusu” demektir; “Beşşar” ise “müjde”!

Yazının tamamı için tıklayın...