Seçimin medya 'en'leri

Seçimin medya 'en'leri

Seçim gecesinden kalmış biri olarak...
Hiiiiç uzatmayacağım...
Parmaklarım zaplarken gözlerimin gördüğünü yazacağım...

İşte seçim gecesinin ekran enleri:

Gecenin en İYİ yayını NTV'deydi... (İlginçtir aslında NTV'yi kurtaran medya siteleri oldu. Çünkü NTV'deki fark Ruşen Çakır'dı... Yani "bilgi"... Siyasileri tanıması sayesinde NTV'de illerden gelen tabloları detaylandırdı. Konuk olarak Hasan Cemal ve Tarhan Erdem seçimi de artı puan olarak yansıdı. Seçim veri ekranında son dakika bandı çok akıllıcaydı. Diğerlerinden farklı olarak bu bandı geniş ve belirgin tutmuşlardı. Bu da onlara çok şey kazandırdı.)

Gecenin en TEMİZ ekranı Show'daydı... (Ali Kırca, siyaset meydanı tribünü ile yorum ve aksiyon ihtiyacını karşıladı. Sırrı Süreyya Önder gibi bir rating makinasına ben bir orada rastladım. Seçim sonuçlarını renk ve ekran tasarımı açısından en iyi veren kanal da yine Show oldu. )

Gecenin en İYİ dönüşü ATV'deydi... (Erdoğan Aktaş çok akıllıca davranıp Defne Samyeli ile seçim masasına oturmuştu. Konuk listesinde ise ezber bozan yorumlara imza atan Cengiz Çandar'ın olması büyük bir artıydı... Tek handikapları ekranın çok yorucu ve seçim verilerinin karmaşık olmasıydı... )

Gecenin en GARİBANI Star'dı ... (Bir Uğur Dündar bir de elemanları vardı... Yılmaz Özdil az biraz renk kattı ama o da ekiptendi... Adil Gür hem konuk seçimi hem ekrana çıkma zamanlaması olarak yanlıştı. Sarı ve kırmızı ağırlıklı veri ekranı ise iticiydi...)

Gecenin en YALNIZI CNN Türk'tü (CNN Türk'te CNN Türk'ten kimse yoktu desek abartmayız... Hürriyet yazarı Ahmet Hakan seçim masasını götürdü. Yalnız hali içimize dokundu(!) Modaratörlük yapmaktan seçimin ince detaylarını veremedi... Oysa "siyasileri" tanıyan, hangi bölgeden kimin aday olduğunu bilen bir CNN Türk programcısı ya da habercisi oturtsaydı yanına çok farklı olabilirdi. Taha Akyol değil dediğimiz. Bize göre CNN Türk'ün eskimiş yüzünü çıkartmak çok yanlıştı. Veri ekranları iyi olsa da bir tuhaf durağanlık vardı ki onu kıramadılar. )

Gecenin en VASAT konukları Kanal D'ydi (Ekranın gına getiren yüzü eskimiş, sözü ezberlenmiş ismi Adil Gür Kanal D'nin konukları arasındaydı. Birand'ın yaptığı en yanlış seçimlerden biriydi. Taha Akyol evet iyi bir siyasi gözleme sahip ama o da çok eskimiş ve sözleri ezberlenmiş biri... Diğer konuklar yerinde isimler olsa da bu 2 isim tempoyu düşürdü ve izleyeni Kanal D ekranından kaçırdı.)

Gecenin en YAĞLI kanalı Habertürk (Tahmin edersiniz sanırız kimin modaratör koltuğunda oturduğunu. Haliyle söz ziyan etmeye gerek yok...)

Gecenin en SADESİ STV Haberdi (Seçim veri ekranı çok temizdi, alttan verdikleri son dakika kj'si ile kimin nereden vekil seçildiğini duyurdular. Konuk seçimleri uzmanlara yönelik olunca sade ve bilgilendirmeye yönelik bir yayın çıkardılar... Mümtazer Türköne'yi yorumcu olarak konuk etmeleri de yerinde bir karardı.)

Gecenin en SEKSİ kanalı FOX'tu (Stüdyo çekimleri, ışık, veri ekranı, renkler süperdi. Buna boydan çekimlerde mini etekli Nazlı Tolga'yı da eklersek en 'sıcak' kanal fox'tu diyebiliriz... Seçimin yorumlandığı bir geceye ekonomist Emre Alkin'i konuk etmeleri mantıksız gibiydi. Ancak Emre Alkin'in her konuda konuşma yetisi göz önüne alınınca çok da şaşmamak gerekli. Hem spikerlerle diyaloglara girmesiyle stüdyodaki rutinliği olumlu anlamda bozdu. )

Gecenin en AŞMIŞI TRT'ydi (EZBER BOZAN bir yayınla karşımıza çıktı TRT... Şöyle diyeyim seçim gecesi izlediğimiz TRT bildiğimiz TRT'ye hiç benzemiyordu. Modaratör seçimleri çok iyiydi. Zaman zaman kahkahalar koptu stüdyoda... Ekrem Dumanlı TRT'nin değişen lisanını, TRT Türk'ün genel yayın yönetmeni Ümit Sezgin de kanaldaki kaliteyi ekrana taşıdı.)

Gecenin en iyi GRAFİĞİ İnternethaber'deydi (Yok valla torpil filan geçmiyorum. Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Radikal, Star ve Zaman... Gece hepsinin grafikleri inceledim. En sade tasarımla en fazla veri imkanı veren, tıkladıkça tıklama arzusu yaratan İnternethaber'in veri haritasıydı. Gece boyunca çevremizden aldığımız reaksiyonlarda bunu kanıtladı. Yapanın (Ayteki Arıkan)eline sağlık. Bir not daha düşeyim. ntvmsnbc'nin veri haritasını da en az İnternethaber'inki kadar çok beğendim. Biraz torpil yaptıysam İnternethaber-NTVMSBC arasındaki seçimde yapmış olabilirim::)

Gecenin GALİBİ sosyal medya (Yeni Medya deniyor ya iktidara yakın gazetelere... Bana göre asıl Yeni Medya internet alemindeki medya. Bu seçimde 47 sitede CANLI seçim yayını yaparak bir ilke de imza attı. İnternet haberciliğinde vites yükseltilmesini sağlayan Tivibu, geleceğin haberciliğinin rotasını ortaya koydu. Cüneyt Özdemir de internette ilk canlı yayını yapan modaratör olarak Türk sanal medyasının tarihine adını yazdırdı.)