Kars'ta halkın gönlünde hangi aday yatıyor?

Kars'ta Ayhan Bilgen hariç tüm adaylarla konuştum. Halkın nabzını yokladım. Ayhan Bilgen'i de aradım ama görüşme imkânımız olmadı. İstanbul'a davet ettim, zor dedi ama yine de gelmeye çalışacak.

HDP'li Ayhan Bilgen haksız değil, Kars'ın içi felaket. Ahalinin yürüyecek yolu yok, su birikintisi, çamur deryası... işbaşındaki belediye başkanı yan gelip yatmış desem yeridir.

Ve fakat...
Buna rağmen Kars eski Kars değil...
Ayhan Bey hiç kusura bakmasın, dediği gibi Kars cami avlusuna bırakılmış değil. Kars'ın eski hali ile şimdiki hali arasında dağlar kadar fark var. Kars'a Doğu ekspresi ile her ay 20 bin kişi geliyor. Kars'ın üzerine akşamları karanlık çökmüyor artık... yıllar sonra esnafın yüzü gülüyor, ahali para kazanıyor. 

"Satılık Şehir"di Kars...

Ayhan Bilgen bunu bilmesine rağmen, yapacaklarını anlatacağına kötülemeyi tercih ediyor, belediye başkan adayı olduğu Kars'a kötülük yapıyor. 

Niye peki?
Ayhan Bilgen neden Kars'ı kötülüyor?
Murtaza Karaçanta, MHP'den seçilerek Kars Belediye Başkanı oldu. Devlet Bahçeli'nin talimatıyla bağımsız kaldı sonra. Murtaza Bey iyi bir insan fakat, belediye başkanlığı döneminde kolunu, bacağını hatta kafasını mafyöz tiplere kaptırdı. Öyle ki Kars'ı yönetemez hale geldi. 

Hâlâ öyle...

Murtaza Karaçanta, başarılı bir belediye başkanı olmadığı için, daha doğrusu belediye başkanlığı yapamadığı için,  MHP'nin dışına itildi, hem de Devlet Bahçeli'nin talimatıyla... Bir yıldan fazladır, MHP ile hiç bir ilgisi yok yani. 

Ayhan Bilgen, bunu fırsata çevirmek istiyor belli ki.  "MHP'li belediyenin başarısızlığı"ndan sürekli dem vurmasının nedeni bu olsa gerek. Oysa işbaşında bağımsız bir belediye başkanı var ve MHP'li değil. 

MHP'li olmayan Karaçanta'nın günahını Cumhur İttifakı'nın adayı MHP'li Çetin Nazik çeksin istiyor Ayhan Bilgen. Çetin Nazik'in Kars'ın yoluyla, kaldırımıyla, çamuruyla... uzaktan yakından ilgisi olmadığını bile bile bunu yapıyor. Çetin Nazik'le de konuştum, onun derdi Kars'ın derdi, yıkmaya değil yapmaya, düzeltmeye, inşaa etmeye geldiğini söylüyor. (Buradan izleyebilirsiniz.)

Ayhan Bilgen,  PKK'ya uzak bir isim olduğu için seviliyor. Ama partisi terörle arasına mesafe koymayınca, Karslılar'ın yüzü düşüyor.  Halkın yüzü düşünce, Ayhan Bilgen gerçeklerin farkına varıyor, Kars'ta belediye başkanlığının kendisi için çantada keklik olmadığını görüyor. Bu yüzden kötülüyerek, Kürt seçmenin oyunu kazanmak istiyor. 

Kars halkı nankör değil, yapılanı görüyor ve inkâr etmek yerine takdir ediyor. Ahmet Arslan'ın bakanlığı döneminde Kars'a yaptıkları ortada. Ayhan Bilgen de inkâr etmiyor. "Kars kötü, cami avlusuna bırakılmış" diyor ama Bakan Arslan'ın yaptıklarını da televizyon ekranında kabul ediyor ve takdir ediyor.

Yani kendi kendini yalanlamış oluyor. 

Ayhan Bilgen için Kars belki çantada keklik olabilirdi aslında. Naif Alibeyoğlu, DSP'den adaylığını koyarak Bilge'nin hayalini hepten suya düşürmüş oldu. HDP ve Ayhan Bilgen konusunda kafası karışan Kürt seçmen, Naif Alibeyoğlu'na oy vereceğini söylüyor. (Alibeyoğlu ile röportajımı buradan izleyebilirsiniz.) 

AK Parti'den kopmayan Kürt seçmen de var tabii... 

Özeti şu, Ayhan Bilgen iyi bir insan. Az önce de ifade ettiğim gibi, PKK'ya mesafeli olduğu için seviliyor, sayılıyor. Ancak Karslılar, HDP iktidarının Kars'a faydasının olmayacağını bildiği için, tercihini daha çok iktidardan yana kullanmak istiyor. 

"Kars'ta kim kazanır?" sorusunun cevabı için sabırsızlandığınızı tahmin edibiliyorum. Ayhan Bilgen (Kars'ta aradım görüşemedim, İstanbul'a davet ettim seçimden önce gelebilirse onunla da söyleşi yapacağım.)  hariç tüm adaylarla görüştüm.

Kars'ın sokaklarını dolaşarak halkla konuştum. 

Edindiğim izlenim şu; Karslı işbaşındaki belediye başkanına kızgın olduğu için, Cumhur İttifakı'nın adayı Çetin Nazik'e soğuk bakıyor. Kürt seçmenin kırgınlığı da var. Ancak, ahalinin Ahmet Arslan'a güveni devam ediyor.  Kızgın, kırgın, küskün... adına ne derseniz deyin, her şeye rağmen AK Parti Kars'ta var. Naif Alibeyoğlu gerçeğini de kimse inkâr etmiyor. AK Partili olan bir kesim Alibeyoğlu'na bu seçimde yönelmiş olsa da, bu Cumhur İttifakı'nın kaybedeceği anlamına gelmiyor. Zira, Ahmet Arslan ile Yunus Kılıç, hummalı bir çalışma içinde.

Her ikisinin de yeni bir kayba tahammülü yok. 

Kars'taki memur kesimi Cumhur İttifakı'na oy verirse, Çetin Nazik'in 31 Mart 2019 akşamı kazanması kuvvetle muhtemeldir. 

Cumhur İttifakı'nın rakibi HDP adayı Ayhan Bilgen'den ibaret değil. Naif Alibeyoğlu karşılığı olan ve özlenen bir isim. Bilgen ve Alibeyoğlu, Kürt seçmeni yanına çekme yarışında. İkisi arasında Alibeyoğlu'nu bir tık önde gördüm... 

Naif Alibeyoğlu, AK Parti'ye gönül veren Kürt seçmeni kazanabilirse, bu sefer kazanma şansı olabilir.  Kazanır mı? Bana göre zor ama imkânsız değil!

CHP adayı Taner Toraman çok iddialı. Kendisiyle görüştüğümde (İZLE) seçimi kazanmış bir havadaydı. Ve fakat... Karslılar kendisiyle aynı görüşte değil!

İyi Parti adayı Settar Kaya, tecrübeli bir isim. Kars'a faydalı olabileceğine herkes inanıyor. Ancak, partisinin karşılığı yok. Azeri kesimi son güne kadar işaret bekliyor. Settar Kaya'nın işaret edileceği konusunda bir izlenim edinmedim. Azerilerin daha çok Cumhur İttifakı adayı Çetin Nazik'e yöneleceği bilgisi ağır basıyor. Settar Kaya bu görüşe katılmıyor olsa da,  (İZLE) Ahmet Arslan'ın görüşü yönde... 

Sonucu Ahmet Arslan belirleyecek gibi... 
Kars'ta Cumhur İttifakı adayı Çetin Nazik'in kazanması için Ahmet Arslan ve arkadaşları, samimi bir çaba harcıyor. Tabi ilçeler için de ayrı bir çalışma yapılıyor. Ahmet Arslan arkadan hançerlenmezse, Cumhur İttifakı'nın adayı Nazik'in ipi göğüslemesi az önce de ifade ettiğim gibi, zor değil.

Sonuç:
Bu hafta çok önemli...

NOT: YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN BU LİNKİ TIKLAYIN

Yorumlar 2 yorum