Görümceler Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak!

Son günlerde işi gücü bıraktım, "Süleyman bey bu iddialar doğru mu?" diye soran bu kafası karışık kararsız kesime cevap yetiştirmeye çalışıyorum.

Şu saatten sonra denizler mürekkep, ormanlar kalem niyetine kullanılıp destanlar yazılsa dahi, hayırcılara evet, evetçilere hayır  dedirtmek mümkün olmayacak.

Ortada yüzde 18'lik kararsız bir kesim olduğu söyleniyor. Her iki taraf da bu kesimi ikna etmek için kılı kırk yarıyor.

Ancak birileri var ki kılı kırk yarmak yerine tek ayak üzerinde kırk yalan söyleyerek süreci lehine çevirmeye çalışıyor.

Kimi dünyanın öteki ucundaki Fetö isimli alçağın hain fısıltılarını yayıyor. Kimi ise Anayasa değişiklik paketinde olmayan şeyleri varmış gibi göstererek topluma korku pompalamaya çalışıyor.

Birkaç örnek vereyim...

- Seçilecek Cuimhurbaşkanı yurtdışına çıktığında yerine vekalet eden isim önce Meclis'i feshedecek, sonra bir kararname yayınlayarak cezaevlerini boşaltacak ve ülkede kaos ortamı oluşturacak. 

- Seçilecek Cumhurbaşkanı yardımcılıklarına oğlunu, kızını, gelinini, baldızını, kayınçosunu eşinin görümcesini getirebilecek. 

- Cumhurbaşkanı isterse bir kararname ile ülkenin herhangi bir bölgesini özerk ilan edebilecek. 

- Cumhurbaşkanı partili olacağı için milletvekili listelerini kendisi ayarlayacak, seçtireceği vekiller ona itiraz edemeyecek ve böylelikle diktatörlük gelecek.

- Cumhurbaşkanı HSYK üyeleriyle Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamını partisiyle beraber seçebilecek ve böylece yargı eliyle dikta rejimi uygulayacak.

Ve daha neler neler...

Son günlerde işi gücü bıraktım,  "Süleyman bey bu iddialar doğru mu?" diye soran bu kafası karışık kararsız kesime cevap yetiştirmeye çalışıyorum.

Yahu Anayasa değişiklik paketi internet ortamında vızır vızır dolaşıyor. Vehimlere kapılıp yalanlara, fısıltılara, desiselere, komplolara kanacağına girip okusana!..

Bi oku yahu, bi oku Allah aşkına!

Yahu adam karşına geçmiş, . "Senin aklın kesmez. Sen kalkıp yarın böyle bir manyak seçersin" diyerek sana ve senin iradene hakaret ediyor bunun nasıl farkına varmazsın be kardeşim?

Bak yukarıdaki yalanlara bir kez daha tane tane cevap vereyim.

1- Eğer bu anayasa paketi referandumda kabul edilirse, hemen akabinde uyum yasaları çıkarılacak. Yeni Anayasa bu uyum yasalarıyla birlikte uygulanacak!

Buna göre...

Seçilecek Cumhurbaşkanı yurtdışına çıktığında onun yerine vekalet edecek kişi Meclis'i feshetme yetkisine sahip olmayacak, olamayacak, olabilemeyecek!

2- Cumhurbaşkanı partili genel başkanı olsa ve milletvekillerini kendisi belirlese dahi, bu vekiller Cumhurbaşkanı'na karşı değil, halka karşı sorumlu olacak. Çünkü Cumhurbaşkanı yeni sistemde milletin istemediği adayları millete dayatma yoluyla kabul ettiremeyecek. 

Şöyle:

Artık Cumhurbaşkanı için ayrı, Meclis'teki milletvekilleri için ayrı ayrı oy kullanacağız. Millet kendisine dayatılan vekili istemiyorsa, başka bir partinin milletvekiline oy verebilecek. 

Herkes yaptıklarının hesabını sandıkta halka vereceği için, Cumhurbaşkanı'nın değil, halkın ne dediği önemli olacak. Dolayısıyla halk Cumhurbaşkanı'nın emrine göre değil, halkın isteğine göre hareket edecek. Bir başka deyişle lider sultası tamamen sona ermiş olacak!

3- Cumhurbaşkanı HSK'ya 4 üye atayabiliyorken, Meclis 7 üye ataması yapabiliyor. Bir bakan ve bir de müsteşar hükümet kanadından otomotikman atanıyor.

Şimdi soralım.

AK Parti bugün istese dahi HSK üyeleri Meclis'te tek başına seçebiliyor mu?

Hayır!

Çünkü 317 milletvekili var ve 330 çoğunluğuna sahip değil. Yeni sistemde bu sayının üstüne çıkması da pek mümkün olmayacak. Peki bu durumda HSK üyelerini Meclis'te seçmek için ne yapması gerekiyor? Diğer partilerle uzlaşıp ortak bir aday çıkarması gerekiyor.

Hal böyleyken nasıl olur da HSK üyelerinin tamamı Cumhurbaşkanı ve AK Parti tarafından seçilmiş olacak söyler misiniz?

Anayasa Mahkemesi üyelerinin atama işine gelince. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nde Ahmet Necdet Sezer'in atadığı iki üye var. Diğer üyelerin tamamı Abdullah gül ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı.

Buna rağmen Anayasa Mahkemesi AK Parti ve Erdoğan aleyhinde ne kararlar aldı unuttunuz mu?

Twitter yasağının kaldırılması, HSYK seçimlerinin değiştirilmesi, Fetö dershanelerinin kapatılması kararını Erdoğan ve Gül'ün atadığı Anayasa Mahkemesi üyeleri vermedi mi?

3- Yeni sistemde Cumhurbaşkanı bütçe dışında kanun hükmünde kararname yayınlayamaz. Hele hele bir bölgenin özerk ilan edilmesi gibi bir kararname yayınlama yetkisi yok! Tersini iddia eden çıkarsın o maddeyi göstersin de görelim!

Anayasa'nın halen yürürlükte olan ve bundan sonra da yürürlükte kalacak olan hükmüne göre bir bölgenin il, ilçe, kasaba ilan edilmesine dahi sadece Meclis karar verebilir. 

Bu ülkede millete rağmen bir bölgeyi özerk ilan edebilecek milletvekili de henüz anasından doğmadı! 

4- Cumhurbaşkanı isterse baldızını, kayınçosunu eşinin eltisini, görümcesini yardımcısı olarak ilan edecek komedisine gelince...

Doğrusu bunu söyleyen kişiler ağzıyla mı konuşuyor, yoksa konuştuğu yerin ağzı olduğuna mı inanıyor bilemiyorum.

Herkesin bir sanatı vardır. Bu ülke insanının sanatı da bayrak ve vatan uğrunda can verebilecek liderleri bulup seçmektir.

Geçmişte Menderes'i, Özal'ı, Erbakan'ı ve Erdoğan'ı seçerek bu sanatın resitalini sundu bu millet.

Geride bıraktıkları ailelerin payına ise makam mevki değil, sadece acı düştü. 

Ha...

Bu ülke hiç mi manyak yönetici görmedi.

Tabi ki gördü. Darbelerle gelenler de oldu, darbecilerin desteğiyle gelen de...

Ama hepsi kısa süre içinde siyasi mevta oldu, unutuldu gitti. Çoğunun ismini anmıyor, gittiler diye üzülmüyoruz bile...

Netice itibari ile örümceklerin ve sivrisineklerin arkasından ağıt yakıldığı görülmemiştir.

Yorumlar