MEDYA KÖŞESİ

Çözüm süreci paketinde neler var?

Çözüm süreci yakından takip eden gazetecilerden Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, hükümetin hazırladığı paketin içeriğini madde madde yazdı...

Çözüm süreci paketinde neler var?
GAZETECİLER.COM
Çözüm sürecinde takvim ilerledikçe hükümet cephesinden gelecek adımlar da netleşiyor. Yeni Şafak'ın Ankara Temsilcisi ve hükümetin nabzını en iyi tutan isimler arasında gösterilen Abdülkadir Selvi, Ankara'nın çözüm süreci odaklı paketinin içeriğini madde madde köşesine

Başbakan'ın paketi güçlü bir şekilde ülkeye duyurması gerektiğini vurgulayan Selvi "Türkiye'nin içine girdiği, Gezi gündeminden çıkması ve darbeyi değil demokratikleşmeyi konuşabilmesi, ayrıca çözüm sürecinin de gerçek zeminini bulması açısından bu paketin Başbakan Erdoğan tarafından güçlü bir şekilde kamuoyuna sunulması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Demokratikleşme açısından Türkiye'nin standartlarını yükseltecek olan pakette neler yer alıyor?" sorusuna maddeler halinde yanıt veren Selvi şöyle yazdı:

1-12 Eylül'ün yasakçı genelgesi dışında hiçbir dayanağı olmayan kamuda başörtüsü yasağına son veriliyor.

Bu önümüzdeki dönem parlamentoda başörtülü milletvekili görmemizi sağlayacak mı bilmiyorum. Ama Başbakan'ın bu konudaki samimi inancından şüphem yoktur. Milletin yarısı başını kapatırken, onun temsilcisi başörtülü olarak neden görev yapmasın?

2-Anadilde eğitim sorunu çözülüyor.

3-Terörle Mücadele Yasası, Türk Ceza Yasası ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda çözüm sürecinin ruhuna uygun düzenleme yapılıyor. Bir kişinin müteaddit maddelerden ayrı ayrı cezalara çarptırılmasının önüne geçiliyor.

4-Yüzde 10 barajı kaldırılmıyor. Darbe bölge seçim sistemi üzerinde çalışılıyor. Seçim bölgeleri üç ya da 4 milletvekili esasına göre bölünecek.

5-Seçimlere giren ve yüzdelik oranlarda oy alan partilere hazine yardımı geliyor.

6-Köy yasası değiştirilerek, köylerin eski isimlerine kavuşabilmeleri için 'Köylere Türkçe dışında isim verilemez' hükmü kaldırılıyor.

7-Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'nın 5. maddesine konulan şerh kaldırılıyor.

8-Eve dönüş yasası, PKK'nın silahları bırakıp Türkiye'ye dönebilmesini sağlayacak şekilde esnetiliyor. Ama bunun şimdi mi çıkarılacağı yoksa 3. aşamanın sonuna mı bırakılacağı konusu net değil.


Yazının tamamı için
ÇOK OKUNANLAR