REKLAM

'Özgür' reklamcılık sona eriyor!

'Reklamcılık, eskisi gibi özgür bir faaliyet alanı olmayacak. Reklamcıların daha dikkatli olmaları gerekiyor.”

'Özgür' reklamcılık sona eriyor!
Bursa'da, 2. Ulusal Pazarlama İletişim Kongresi'nde konuşan Reklamcılık Vakfı Başkanı Ahmet Akın, Türkiye'nin son dönemde ciddi bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekti. 2010 yılında 2009'a göre reklam sektörünün yüzde 30 büyüdüğünü ifade eden Akın, bu büyümeyi kimsenin beklemediğini dile getirdi.
 
2011 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında büyüme olabileceğini vurgulayan Akın, '2011 yılında tekrar bir büyüme bekleniyor. Reklam veren şirketler gittikçe artıyor. Buna paralel olarak medya enflasyonundan da kaynaklanan bir büyüme söz konusu. En büyük hızı televizyonda görüyoruz. Televizyonun 2009 yılında yüzde 52 payı varken, bu oran yüzde 55'e çıktı. Bu, videonun ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Gazetede yüzde 26'dan yüzde 23'e düşüş var. Ancak teknolojik gelişmelerle beraber gazetedeki bu oran artacak. İnternet dördüncü sıradan üçüncü sıraya çıktı. İnternet reklamcılığında bu yılın ilk 4 ayının rakamlarına bakarsak yüzde 9 büyüme bekliyoruz. Artık televizyon ve gazeteden sonra internet geliyor' dedi.
 
 'EKRANIN GÜCÜ ARTIYOR'
Teknolojinin dünyadaki mecra ortamlarını zenginleştirdiğini belirten Akın, Amerika'daki reklamcıların, 'Televizyon reklamcılığı ölecek' tezini eleştirdi. İnternetin önemli bir kitle iletişim aracı olduğuna dikkati çeken Akın, 'Televizyon reklamcılığı ölmüyor. Başka başka ekranlarda filmler izleyeceğiz. Ama bazen biz fark etmeyeceğiz. Ekranların gücü yükselecek. Biz sadece videoları oturma odasındaki ekranlarda izleyemeyeceğiz. Farklı ortamlarda göreceğiz. Televizyon internaktif bir özellik kazanacak. Televizyonlarda bankacılık işlemleri yapılacak. Şu an bu hizmeti veren firmalar var. Hayat değişiyor' diye konuştu.
 
'ÖZGÜR REKLAMCILIK BİTİYOR'
Sadece Türkiye'de değil, dünyada da reklamın denetlendiğini kaydeden Akın, sektörün denetimsiz bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle gıda reklamcılığının denetimine ağırlık verildiğini söyleyen Akın, 'Reklamcılık, eskisi gibi özgür bir faaliyet alanı olmayacak. Reklamcıların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Eskiden yapılan denetimsiz reklamlar halk sağlığını tehlikeye atıyordu. Denetlemelerin artırılmasıyla hem şirketler hem de insanlar kazanacak' ifadelerini kullandı.
ÇOK OKUNANLAR