RÖPORTAJ

Zeynep Aytekin: 'Sırrımız Dürüstlük ve Bağlılık'

Zeynep Aytekin, Sayım Çınar ile söyleşti, ortaya yeni yayıncılığa, destekli kişisel yayıncılığa, Cinius'a dair zengin bir söyleşi çıktı.

Zeynep Aytekin: 'Sırrımız Dürüstlük ve Bağlılık'
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR sayimcinar@gmail.com

Zeynep Aytekin, Sayım Çınar ile söyleşti, ortaya yeni yayıncılığa, destekli kişisel yayıncılığa, Cinius'a dair zengin bir söyleşi çıktı.

Cinius Yayınlarını kısaca nasıl tanıtırsınız?

Cinius Yayınları 'Destekli Kişisel Yayıncılık' adlı sistemi Türkiye'de başlatan ilk yayınevi olup, 8 yıl içinde ülkemize 1800 yeni kitap ve yeni yazar kazandırmıştır. Destekli Kişisel Yayıncılık yazarın yayınevi konumunda olduğu, kendi kitabı için bütün kararları verebildiği bir sistem olup hem tüm yazarlara hayallerini gerçekleştirme yolunda şans verir, hem klasik sistemdeki bekleme sürelerini ortadan kaldırır, hem de yazarın kitabından kazanç elde etmesini sağlar.

Cinius Yayınları'nın doğuşu nasıl oldu?

Cinius Yayınları 50 yılı aşkın bir süredir çeşitli alanlarda yayıncılık faaliyetinde bulunmuş, merkezi Cağaloğlu'nda bulunan Sosyal Yayınlar ile on yılı aşkın bir süredir başta yayın dünyası olmak üzere çeşitli sektörlere tasarım, editörlük, çevirmenlik, web hizmeti ve her tür yayıncılık hizmeti sunan İzlenim Yapım'ın ortak girişimidir. Yayınevimizin Cağaloğlu'ndaki merkez ofisinin yanı sıra, biri Kadıköy'de, biri de Ankara'da olmak üzere iki şubesi bulunmaktadır.

Peki neden Cinius Yayınları'nı seçmeli yazarlar?

Güven, profesyonel hizmet ve 60 yıllık bir geçmişi ve yayıncılık deneyiminin yanı sıra Cinius artık yayınladığı kitap adediyle de Türkiye'nin büyük yayınevleri arasındaki yerini almış bir kurumdur.

"Kararları olduğu gibi sizin verdiğiniz bir sistemden söz ediyoruz."

Biraz daha açmak gerekirse, yazar size kitabını gönül rahatlığıyla teslim edebilir, çünkü...

Çünkü Destekli Kişisel Yayıncılık modern çağa uygun olarak bekleme sürelerini ortadan kaldırıyor. Başkalarının onayını beklemenize gerek olmadan kendi kararınızla kitabınızı yayınlayabiliyor ve yine kitabınızın görsel bütün kararlarını (kapak, sayfa tasarımı, kağıt kalitesi, ebat vb) hayalinizdekine uygun şekilde kendiniz verebiliyorsunuz. Kitabınızı raflarda görmenin mutluluğuna ek olarak satıştan elde edilen payın tamamını da siz alıyorsunuz. Bizim işimizde en önemlisi tavsiye ve hizmetimizin sürekliliği ve güvendir. Diğer bir deyişle; yazarlarımız bir kere bizimle çalışmaya başladılar mı yollarına bizimle devam ederler. Hizmetimiz işinin uzmanı kişiler tarafından verilmektedir. Profesyonel bir anlayışla herkese "tailor-made" yani butik hizmet veririz. Ayrıca profesyonel WEB sitemiz ve sosyal medyada bilinilirliğimiz de kişilerin bizi seçmelerindeki önemli unsurlardandır.

"Satış için kapıları açıyoruz."

Biraz da hizmetlerinizden söz edelim... Size geldiğinde bir yazar ne ile karşılaşır?

Bir kitap için ihtiyaç duyulabilecek bütün hizmetleri veriyoruz. Getirilen kitap projesiyle ilgili olarak önce yazarımızın isteklerini belirliyor sonra ilk olarak editöryel hizmetle başlayarak, sayfa ve kapak tasarımı, ISBN bandrol alımı, baskı ve satış olmak üzere standart hizmetlerin dışında kitapların resimlenmesi (özellikle çocuk kitapları projelerinde), başka dillere çevrilmesi ve yurt dışında yayınlanması, reklam ve tanıtım vb. hizmetlerinin tümünü sunuyoruz. Kendi matbaamızda veya iş ortağımız olan matbaalardan birinde istenen adette ve en kaliteli şekilde kitaplar basılıyor. Kitap çıktıktan sonra, ülke çapında kitabevlerine ve zincir mağazalara bültenler ve duyurularla tanıtılıyor ve satış için kapılar açılıyor.

Peki 'Destekli Kişisel Yayıncılık' sistemi ile kazanç elde edilebiliyor mu?

Tabii ki elde ediliyor. Zaten sistemin tercih edilme sebeplerinden biri de bu. Bu sistemde yayıncının kazanç payı da dahil kitabın tüm geliri yazara ait.

"Yazarlarımızın ilk okurları kendi çevreleridir ve mutlaka tanıtım yapmaları gerekir."

Kitap satışları nasıl oluyor?

İşte en kilit soruyu sordunuz. Bizim işimizdeki en kilit nokta satıştır. Burada yazarlarımıza da düşen önemli görevler var. "Destekli Kişisel Yayıncılık" denildiğinde bu prensiple çalışan yazarların kendilerine ait satış ve tanıtım planlarının olması çok önemlidir.Yazarlarımızın ilk okurları kendi çevreleridir ve mutlaka tanıtım yapmaları gerekir. Kitabın satılabilmesi için talep görmesi gerekmektedir. Bu talebi de kişiler ilk önce kendi çevrelerinde oluşturmalılardır.

"Bu iş ancak dürüstlük ve bağlılıkla yapılır."

Son yılların fenomeni olan Wattpad hakkında ne düşünüyorsunuz?

Biz de ilgiyle bu konuyu izliyoruz. Kendi yayınlarımız arasına Wattpad fenomeni gençlerden kitaplar katıyoruz. Örneğin: 3,5 milyon takipçisi olan İlayda Cömert, Ruh Kontrolcüsü, 2,5 milyon takipçisi olan Elif Çevik, Gıcık Üvey Kardeş, 1,5 milyon takipçisi olan Pınar Soydaş, Odamdaki Öküz. Gençlere şans vermek gerekiyor, onları izlemeliyiz, artık farklı bir dünya var ve gençler kendi kurdukları bu dünyada yaşıyorlar. Cinius Yayınları olarak biz önce bol bol kitap okunmasını ve ardından da yazılmasını tüm kalbimizle destekliyoruz.

Rakiplerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cinius Yayınları olarak bu piyasada marka değerimiz gerçekten çok yüksek. Rakiplerimiz bizi yakından takip ediyorlar. Serbest piyasada herkes bu işi yapabilir ama biz işimizin dürüstlükle ve bağlılıkla yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bizi farklılaştıran en önemli konu da bence işimize verdiğimiz önem ve etik anlayışımız.

ÇOK OKUNANLAR