TV HABER

'Zenginler servetlerinin yarısını versin gerisi kolay'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık Antikapistalist Müslümanlar Manifestosu'nu yorumladı... Ayrıntılarını anlattı.

'Zenginler servetlerinin yarısını versin gerisi kolay'
GAZETECİLER.COM - CNN Türk'te Enver Aysever'in hazırlayıp sunduğu  Aykırı Sorular programına konuk olan ilahiyatçı İhsan Eliaçık, Türkiye'nin zenginlerini Amerika'da Warren Buffet ve Bill Gates'in yaptığı gibi servetlerinin yarısını bağışlamaya davet etti.

Kuran'da ihtiyacından fazlasını bağışla emrinin yer aldığını belirten Eliaçık, açlığın ve yoksulluğun ancak bu şekilde ortadan kalkacağını söyledi.

HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATININ ÜSTÜNDE DEĞİLDİR

İslam Felsefesi konusunda ilginç tespitlerde bulunan Eliaçık, kendisi gibi düşünenlerle birlikte hazırladıkları Antikapitalist Müslümanlar Manifestosu'nu yorumladı.

Eliaçık; çağımızda para ve servetin birer put haline geldiğini ve insanların ona taptığını söyledi. Günümüzde devlet ve millet yapısının da insanları kullanır hale geldiğini söyleyen Eliaçık, hiçbir şeyin insan hayatından üstte olamayacağını belirtti.

LEHÜL MÜLK DEMEYEN HAKİKİ MÜSLÜMAN DEĞİLDİR

İHSAN ELİAÇIK: Hazreti Yusuf'un dediğini diyorum. Servete tapan, Allahı bırakıp, mamon'a paraya tapan bir topluluğun dinini terkettim. Ve Allahın dinine "lehül mülk" kapısından yeniden girdim. Baktım ki burada bambaşka bir şey var. Kelime-i Şahadet şudur Lehül mülk Lailahe illallah. Bunu söyleyemeyen hakiki anlamda müslüman olmaz bana göre.

ENVER AYSEVER: O zaman siz İslamiyet'in temelindeki ticaret yapma hakkını, mülk edinme hakkını da reddediyorsunuz.

İHSAN ELİAÇIK: Bunlar kapitalizm demek değildir. Kapitalizm ticaret demek değildir. Kapitalizm Allahın düşmanıdır ve mülkü tekelleştirmek demektir. Oysa Kur'an'da mülk allahındır. Mülk Allahındır ifadesini ben siyasi, politik, hukuki, kültürel anlamda anlıyorum. Tüm anlamlarda mülk, mülkiyet Allah'ındır. Hiç kimse, hiç bir şeyi sahiplenemez. İnsanın emeğinden, yani alnından döktüğü ter dışında  bir hakkı yoktur ve olamaz. Manifestoda bu söyleniyor. Bu manifesto da bu anlamıyla Türkiye'de bir milattır.

KİMSEYİ HEDEF GÖSTERMİYORUZ

ENVER AYSEVER: Siz parası pulu olanı bir anlamda hedef göstermiş olmuyor musunuz?

İHSAN ELİAÇIK: Hayır hedef göstermiş olmuyoruz.

ENVER AYSEVER: Şirketi olan, 1 milyon doları olan bir adam ne yapsın?

İHSAN ELİAÇIK: Üretsin ve ihtiyacından fazlasını infak etsin. O zaman başımızın gözümüzün üzerine yeri var.

ENVER AYSEVER: Ne yapsın yani? Millete mi dağıtsın?

MÜSLÜMAN TACİR ZENGİNLEŞMEK İÇİN TİCARET YAPMAZ

İHSAN ELİAÇIK: Kur'an-ı Kerim'de üretip infak eden ve adaleti ikram edenler övülmüştür. Hazreti Peygamber salih tüccardan bahsetmiştir. Salih tüccar kimdir? Yeryüzünde açlık ve yoksulluk kalmasın diye ticaret yapan adamdır. Müslüman tacir budur. Kendini zengin etmek için değil. Bunu kapitalistler anlamaz. Burada başka bir ticaret anlayışı var. İnsanlar tabii ki üretecek, alacak, satacaklar.  

ABD'NİN EN BÜYÜK KAPİTALİSTİ SERVETİNİ BAĞIŞLIYOR

İHSAN ELİAÇIK: ABD'de Warren Buffett diye bir kişi var. Alüminyum Baronu. Bu şahıs geçenlerde 40 Amerikalı milyaderi topladı ve onlara bir şey söyledi. Dünyanın en zengin adamı. 72 milyar doları var. İkinci sırada Bill Gates var. O toplantıda Bill Gates de vardı. Dedi ki ben size bir şey söylüyorum. Bu yaptığımız akşam yemeği, İsa'nın akşam yemeği olsun. Peygamberlerin yoluna dönmekten başka çaremiz kalmadı. Açlığı ve  yoksulluğu orfadan kaldıracak bir formül önereceğim. Bir liste gösterdi, dedi ki bu listeye imza atan var mı yok mu? İlk imzayı ben atıyorum ve iki şey söylüyorum. Bir: Kişisel servetimin yüzde 99'unu bağışlıyorum. Sizden de yarısını bağışlamanızı istiyorum. Miras bırakmayı reddediyorum.

KUR'AN AÇIKÇA 'İHTİYAÇTAN FAZLASINI İNFAK EDİN' DİYOR

İHSAN ELİAÇIK: Bunu dünyanın en büyük kapitalisti olan Warren Buffett söyledi. Kapitalizmin bittiği noktadır burası. Kapitalizm ile bu iş yürümüyor. Aynı şey Türkiye için de geçerli. Sakıp Sabancı'ya, Koç'a, AKP'li zengin mütahittlere sesleniyorum. Servetlerin yarısını bağışlayabiliyor musunuz? Bu adamın dediğini diyebiliyor musunuz? Kur'an-ı Kerim Bakara suresinin 219. ayetinde diyor ki "Onlara söyle sana neyi infak edeceklerini sorarlar, de ki ihtiyaçtan fazlasını verin."

VERECEĞİZ DESİNLER GERİSİ KOLAY

ENVER AYSEVER: Tamam da kime verecek? Devlet almasın diyorsunuz. Kime verecek? Kamulaştıracak mı? Halka mı dağıtacak? Bu söylediğiniz sistem nedir?

İHSAN ELİAÇIK: Vermeye karar versinler nereye verileceği kolay. Yeter ki buna karar versinler, beni çağırsınlar ben nereye verileceğini gösteririm. 3 gün içinde de biter. Millet bekliyor çünkü. Açlar var, yoksullar var, evsizler var, evlenecekler var... Kıyamet gibi. Onların da servetleri kaşhaneleri var. Allah da diyor ki biriktirdiklerinizi verin.

ÇOK OKUNANLAR