GÜNDEM

Zeki Demirkubuz sinemayı bıraktı!

Demirkubuz: Bu ülke için sinemayı bırakıyorum, artık çapulcuyum

Zeki Demirkubuz sinemayı bıraktı!
GAZETECİLER.COM - Gezi Parkı'ndaki eyleme destek veren sanatçılar, dün akşam saatlerinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde biraraya geldi. Yönetmen Zeki Demirkubuz, protesto yapan eylemcilere 'çapulcu' diyen Başbakan'ı eleştirdi ve sinemayı bıraktığını açıkladı.

Aralarında Zeki Demirkubuz, Selma Ergenç, Rıza Koçaoğlu, Barış Falay, Melike Güner, Suzan Aksoy, Uluç Bayraktar, Demet Evgar, Devrim Evin, Nedim Saban gibi bir çok ünlü ismin bulunduğu grup burada basın açıklaması yaparak basını eleştirdi.

BU ÜLKE İÇİN HAPİS YATTIM ŞİMDİ DE SİNEMAYI BIRAKIYORUM

Grup adına konuşan usta tiyatrocu Şebnem Sönmez, yaşanan olayları eleştirerek "Gezi Parkı Direnişi'yle başlayan süreçte, basının tarafsız haber ilkelerini hiçe sayan sansürcü ve yanlı bir tutum sergilediklerini" söyledi.

Ünlü Yönetmen Zeki Demirkubuz ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Birkaç çapulcu" açıklamasına gönderme yaparak, "Olayları duyduğumda 2 veya 3 gün önce Avusturya'daydım. Bu olayları duyduğumda Suriye ile sşavaşa giriyoruz sandım. Bu kadar kötüydü haberciliğimiz. Ben bu ülke için hapis yattım. Şimdi de bu ülke için sinemayı bırakıyorum. Bundan sonra çapulcuyum'' diye konuştu.

Sanatçıların aralarında bulunduğu grup zaman zaman "Sanatın patronu sanatçılardır", "Yandaş medya istemiyoruz" sloganları attı.

ZEKİ DEMİRKUBUZ KİMDİR?

Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta'da doğdu. Ortaokulu Isparta'da, Gönen Öğretmen Okulu'nda bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseye İstanbul'da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı.

Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayıp, Dostoyevski'yi keşfetti. Özellikle Suç ve Ceza'nın üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu. Tahliyesinden sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne girdi.

Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi C Blok'u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlere asistanlık yaptı. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz'u Venedik Film Festvali'nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet'le tanıdılar. Üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye'deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa'da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin "Un Certain Regard" bölümünde gösterildi. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlatan Kader'i (2006) çekti. Kıskanmak (2009) filminin ardından, 'Yeraltı' (2012) adlı filmi çekti.

ÇOK OKUNANLAR