TİRAJ

Zaman'ın tirajı şişirilmiyor çünkü...

25 Nisan – 1 Mayıs haftasındaki net satışlara göre Zaman gazetesi açık ara ile birinci: 1.009.150. Zaman ile ikinci gazete arasındaki fark iki kattan da çok

Zaman'ın tirajı şişirilmiyor çünkü...
GAZETECİLER.COM - Marmara'da balıkçılardan biri ana haber başlayınca kahveciye seslendi:
- Değiştir şu kanalı be yav!.. O ona küfredecek, o da ona küfredecek; sonra benden oy isteyecek... Beni salak mı sanıyor bunlar?..
Daha iyisini bulup söyleyemezdim. O yüzden seçim kampanyasından değil gazete tirajlarından söz edeceğim. (...) Yani Marmaralı balıkçının sözünü dinliyor ve kanal değiştiriyorum...

Bu satırlar T24 haber sitesinin yazarı Aydın Engin'in kaleminden. Engin, Türkiye'de gazete tirajlarını konu edindiği yazısında "Türkiye'de ulusal düzeyde dağıtılan günlük gazetelerin toplam tirajı 4,5 milyon ile 5,5 milyon arasında değişiyor. Önemli olaylar, günler yaşandığında 5,5 milyona çıkıyor, sıradan günlerde ise 4,5 milyona düşüyor..." dedi ve şöyle devam etti:

25 Nisan – 1 Mayıs haftasındaki net satışlara göre Zaman gazetesi açık ara ile birinci: 1.009.150. Zaman ile ikinci gazete (Posta: 476.541) arasındaki fark iki kattan da çok. Yazılı medyanın amiral gemisi diye anılan Hürriyet üçüncü sırada ve son haftadaki tirajı 453.193. Hürriyeti Sabah, Habertürk, Sözcü, Fotomaç ve Fanatik izliyor... 36 gazeteden oluşan listenin sonuncusu Hürses (Ben hiç görmedim ama varmış). Tirajı da sadece 2.126.

Ancaaaaak...

Zaman'ın 1 milyonluk tirajına biraz daha yakından bakınca, öteki gazetelerde (Belki İhlas Grubu'nun Türkiye gazetesi hariç) olmayan bir özellik var: Zaman gazetesinin son haftadaki 1.009.150'lik tirajının 986.717'si abone satışı. Bayi satışı ise sadece ve sadece 22.434'den ibaret. Yani Zaman gazetesinin toplam satışının sadece yüzde 2,3'ü bayi satışı, geri kalanı (yüzde 97,7) abone satışı.

Yaninin yanisi bir gazete bayiine gidip "Bir Zaman lütfen" diyenler ya da gazete de satan mahalle bakkalına "Bana her gün bir Zaman gazetesi getir" diye tembih edenler sadece ve sadece 22.434'den ibaret.

Peki geri kalanı nasıl oluyor da okura ulaşıyor?"

Zaman gazetesinin tiraj rakamının şişirilmiş olmadığını ileri süren Aydın Engin'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR