MEDYA KÖŞESİ

Zaman yazarları 'dindar nesile' karşı

Zaman'ın liberal kalemi İhsan Dağı da "dindar gençlik" için Başbakan Erdoğan'a çıkıştı.

Zaman yazarları 'dindar nesile' karşı
GAZETECİLER.COM - Başbakan Erdoğan'ın "dindar gençlik yetiştireceğiz" sözlerine muhafazakar medyadan da eleştiriler gelmeye başladı.
Zaman yazarı Mümtazer Türköne açıklamayı, "karanlık ve korku dolu bir dünyasından gelen sesler" olarak niteledi.
"Devlet dindar nesil yetiştiremez" çıkışını yaptı.
Deneme
KARANLIK VE KORKU DOLU DÜNYANIN SESİ

Mümtazer Türköne "dindar gençlik" sözü için şunları yazdı;

"Başbakan'ın sözü, bilinen ezberlerin kapağını açtı. Karanlık ve korku dolu bir dünyadan gelen sesler bunlar.

Akıl ve tecrübenin, bilimsel bir muhakemenin devreye girememesi, ancak korkuların derinliği ile açıklanabilir.

"Devlet, dindar nesiller yetiştirsin!" Dindarlara çok sevimli, din-dışı bir hayatı tercih edenlere ise korku verici gelecek bir talep. Ama imkânsız.

Çünkü, sosyolojik bir gerçek var: Devlet, istese de dindar nesiller yetiştiremez. Hem devletin, hem de onunla karşı karşıya gelen bireyin ve toplumun doğasına dair bir imkânsızlıktır bu.

Devlet elindeki gücü kullanarak, din ile toplumlar arasında aşılması güç duvarlar inşa ederek dinsizliği yayabilir
. Toplumu dinsizleştirebilir. Ama din ile birey arasındaki sıcak ve samimî ilişkiye aracılık edemez. Yıkabilir ama yapamaz. Yapmaya kalktığı zaman tam tersi bir sonuç ortaya çıkar. Dindarlık şekilci, soğuk ve itici bir resmiyetin içinde bütün cazibesini kaybeder. Sadece siyasî çıkarları için dini kullanmış olur.

GÖLGE ETMESİN YETER

Devlet bu ihtiyaçların hiçbirini sahici bir şekilde karşılayamaz. Dindar bir nesil yetiştiremez. Karşılamasına da gerek yok. Sadece gölge etmesin yeter. Toplum, bu ihtiyacı birkaç kez fazlasıyla karşılayacak potansiyele zaten sahip.

Yazının tamamı için tıklayın


Zaman'ın liberal kalemi İhsan Dağı ise Erdoğan'ı "toplum mühendisliğine" soyunması nedeniyle eleştiri yağmuruna tuttu.

Dedi ki;

"Demek ki insan biraz da mücadele ettiklerine benziyor. Yoksa Başbakan Erdoğan nasıl olur da yıllarca mücadele ettiği Kemalist rejim gibi toplum mühendisliği yapmaya kalkabilir?"

"İnşallah ciddi değildir" diyerek eleştirilerine devam eden İhsan Dağı, Kemalist gençlik ile dindar gençlik arasında fark olmadığını, ikisinin de anti-demokratik olduğunu savundu.

İşte Dağı'nın görüşleri;

"İnşallah ciddi değildir, çünkü sonuç pek hayırlı olmaz din ve dindarlar için bile... Sivil toplum, cemaatler, tarikatler, gönüllü kuruluşlar bu işi gül gibi yapıyorlar yıllardır. Devlete ihtiyaç var mı?

(...) Bence mesele laiklik değil, demokratlık. Siz toplumu devlet eliyle kalıba sokulacak bir hamur olarak görüyorsanız demokrat olamazsınız. İster Kemalist, ister muhafazakâr, ister liberal olun, fark etmez. Tepeden inmeci, jakoben bir devlet modeli dün Kemalizm'e hizmet etti, bugün de 'dindarlar'a hizmet edebilir.

BUNU YAPAN DEVLET TOTALİTER OLUR

Bence ihtiyaç duyduğumuz devlet, kendi görüşüne göre nesiller yetiştiren devlet değil, hizmet üreten devlet. Devlet halkın inancını, düşüncesini, yaşam biçimini, kılık kıyafetini belirlemeye kalkışamaz. Bunu yapan devlet totaliter bir eğilim sergilemiş olur ve demokratik meşruiyetini kaybeder.

(...) Başbakan Erdoğan dediklerini hakikaten yapmaya kalkışırsa elde malzeme var; bu devlet zaten halkı 'yola getirmek, adam etmek' üzere tasarlanmış bir devlet. Bürokratlarımız da bu kültürden geliyor. Yıllarca laik-pozitivist nesiller yetiştirmeye kalkıştılar, şimdi de dindar nesiller için çalışırlar.

YÜZLERİNE GÖZLERİNE BULAŞTIRIRLAR

Ancak bir de şu sorun var: Bizim çocuklarımızdan dindar bir nesil yetiştirecek olan bu devlet, sakın bu işi yüzüne gözüne bulaştırmasın. Malum, yıllardır yetiştirilen Kemalist-pozitivist nesiller AK Parti'yi iktidara getirdi. AK Parti'nin dindar nesilleri acaba elli yıl sonra kimi başımıza getirir?

Yazının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR