REKLAM

Öyle bir reklam alınır ki...

Yasa değişti ürün yerleştirmeye izin çıktı. Türk televizyonları dizi ve program diye 35 saat reklam yayınladı...

Öyle bir reklam alınır ki...

GAZETECİLER.COM - Geleceğin reklamcılığı sayılan 'ürün yerleştirme'yi şirketler çok sevdi. Uygulamanın yürürlüğe girdiği Haziran 2011'den bu yana 35.5 saat (127 bin saniye) gizli reklam yayınlandı.

Vatan'dan İlker Pehlivan'ın haberine göre meğer dizi ve program diye 35 saat reklam izlemişiz. Markaya hayranlık uyandırmak için hazırlanan ürün yerleştirme için dizilerin senaryosu bile değiştiriliyor. Başrol oyuncusu sadece reklam için telefonla konuşuyor, sokaklarda volta atıp deterjan sohbeti yapıyor.

Haziran 2011'de yürürlüğe giren ve dizilerle TV programlarında 'ürün yerleştirme'nin önünü açan RTÜK kanunu, ekranlarda yeni bir dönem başlattı. Artık dizilerde başrol oyuncularının deterjandan bahsetmesi ya da sokaklarda yürüyüp bilboardların yanında telefonla konuşması bir tesadüf değil. Bunlar tamamen reklam kokan hareketler...

19. yüzyılda keşfedilen ve ürünün görünür bir noktaya konulmasıyla müşterinin aşina olması sağlanan 'ürün yerleştirme' Türkiye'de de popüler oldu. Şirketlere reklam takibi yapan Nar Ajans'ın verilerine göre 7 aylık sürede ekranda dizi ve programlarda yayınlanan gizli reklamların toplam süresi 127 bin saniye yani 35 saati geçti.

Ürün yerleştirme uygulamaları Avrupa ve ABD'de uzun yılllardır yapılıyor. Özellikle sinema filmlerinde başrol oyuncuları bir sahnede lüks otomobiliyle aksiyon dolu anlar yaşarken başka bir sahnede bilgisayarının arkasında çalışırken görünüyor. Ayrıca içecekler de özellikle Hollywood'da filmlerinde sık sık göze çarpıyor.

Amaç hayranlık uyandırmak

Türkiye'de ise ürün yerleştirmenin en çok kullanıldığı alan ise diziler... Haziran 2011'den bu yana geçen sürede 36 farklı dizide toplam 15 bin saniye (4 saat) ürün yerleştirme kullanıldı. Verilere göre ürün yerleştirmenin yüzde 30'undan fazlası dizilerde yapıldı.

Ürün yerleştirme logonun veya ürünün bir medya dökümanına yerleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Ürün programın çekim anında özel ve görünür bir noktaya yerleştiriliyor. Böylece izleyicilerin o markaya aşina olmaları sağlanıyor. Bu yöntem daha çok program esnasında ünlülere kullandırılması şeklinde işleniyor ve bir hayranlık oluşturuluyor.

Öyle bir reklam alır ki...

1970'li yıllarda geçen Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisi için bir sokak tamamen yenilendi. Dizide Ali Kaptan'ın evinin bulunduğu sokakta birçok eski mağaza dikkat çekiyor. Karakterler dizi boyunca sık sık bu sokaktan geçerken arkalarında Kemal Tanca ve Karaca'nın mağazaları görünüyor.

Uludağ sporla lider

NTV Spor'da yayınlanan Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay sunduğu %100 Futbol programında masanın üzerinde duran Uludağ Limonata sık sık kadraja giriyor. Uludağ, hedef kitlesine de uygun olan bu programla uygulamanın lideri oluyor.

Yalan değil reklam dünyası

Yayına gireli 1 ay olan Yalan Dünya dizisi şimdiden ilk 5'te. Dizide Cihangir ve Taksim'e alışverişe çıkan karakterler Denizbank, Turkcell ve KFC gibi şirketlerin mağazaları önünden geçiyor. Son bölümünde bile 144 saniyelik ürün yerleştirme yapıldı.

Gizli reklamda ilk 5 şirket

1 - Uludağ

2 - Coca-Cola

3 - Ford

4 - Renault

5 – Opel

Gizli reklamda İlk 5 dizi

1 - Çocuklar Duymasın

2 - Öyle Bir Geçer Zaman Ki

3 - Kuzey Güney

4 - Adını Feriha Koydum

5 - Yalan Dünya

Gizli reklamda İlk 5 program

1 - Saba Tümer ile Bugün

2 - 8. Etap

3 - Tekno Trend

4 - 0-100

5 - Çarkıfelek

Sokaklar bilboard dolu

 

 

Son zamanların sevilen dizisi Kuzey Güney'de en çok dış çekimlerde ürün yerleştirme var. Kuzey ya da Cemre karakteri sokakta yürürken mutlaka üzerinde reklam olan bir bilboard'un yanından geçiyor. Ayrıca dizide deterjan ya da otomobille ilgili sohbetler de yapılıyor.

İlk kez Jules Verne kullandı

Ürün yerleştirme yöntemi 19. yüzyıla dayanıyor. Fransız yazar Jules Verne'in '80 Günde Devri Alem' adlı eseri bu yöntemin ilk örneği sayılıyor. Jules Verne kitabında, bir çok gemi ve balıkçılık şirketinin reklamlarına yer verip simgelerini kullanmış.

ÇOK OKUNANLAR