RÖPORTAJ

Yüksek eğlence garantili bir durak: Malta

Bu seferki durak Malta, güçlü tarihi, baştan çıkarıcı iklim ve güzellikleriyle yeni bir maceraya tanıklık etmeye hazırlanın.

Yüksek eğlence garantili bir durak: Malta

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR sayimcinar@gmail.com


Sayım Çınar, farklı coğrafyaları, farklı tat ve lezzetleri keşfetmeye ve okurlarla paylaşmaya devam ediyor. Bu seferki durak Malta, güçlü tarihi, baştan çıkarıcı iklim ve güzellikleriyle yeni bir maceraya tanıklık etmeye hazırlanın.

Seyahatle beslenen, gezerek nefes alan bir maceraperest olarak Türkiye'nin gerilimli atmosferinden kaçıp Ekim sonunda Malta'ya gittim. Huzursuz insanların tek bir ilacı vardır, buna inanırım, seyahat etmek.

Temizlenmenin tek yolu mekan değiştirmek, oyumu kullanmadan önce farklı bir coğrafyada, farklı insanlarla bir arada olmak hem enerjimi yükseltti, hem ufkumu açtı.

Önce biraz teknik bilgi: Malta, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki adalar devletinin adı. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşuyor. Ben Malta ve Gozo'da vakit geçirdim.

Malta hakkında az bilgiye sahiptim gitmeden önce. Teknik, teorik bilgilerdense, kendi akışa bırakarak bir mekanı keşfetmek her zaman daha sağlıklı ve eğlenceli gelmiştir bana. Kuzenlerim Birsen Aygün ve eşi Hakkı Coşgun'un rehberliğinde bir gezi yaptım.

Altı ay öncesinden biletlerimizi almıştık, THY erken bilet alımlarında müthiş fırsatlar sunuyor. Bir gezginin en büyük özelliği de bu planlamaları doğru yapabilmesi, unutmayın.

FARKLI KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI

Malta Sicilya'ya yakın olduğu İtalyan izlerini yoğunlukla taşıyacağını biliyordum, İngiliz, Fransız etkisi de çok kuvvetliydi. Servis kısmında İngilizler çok baskındı.

Malta'nın mutfağında füzyon mutfağını görüyoruz, farklı kültürlerin yemekleri bambaşka bir hal almış Malta'da. Bu yönüyle her restaurant yeni bir macera anlamına geliyor, basit bir pizza bir şölene, bir kadeh içki uzun romantik bir akşama dönüşüyor.

Cumbalı evler göz alıcı, meydanlar her gelişmiş şehirde olduğu gibi şehrin kalbi. 2. Dünya Savaşı'nın izleri mimaride de, mekanların ruhunda da fazlasıyla hissediliyor.

Çok sayıda Türk olduğunu söyleyemem bu coğrafyada. Osmanlı izleri fazlasıyla hissediliyor doğal olarak. Osmanlı donanmasının Malta'ya girişini tarih kitaplarından, tablolardan hatırlayacaksınız, Malta'nın önemli bir parçası o günler ve o tarih. Bir ufak not, İstanbul sokaklarını hissedebilirsiniz Malta'da.

EKİM AYINDA DENİZ VE GÜNEŞ

Hiç yorumsuz, çok net bir bilgi olarak paylaşmak isterim, denizi müthiş. Akdeniz insanlarının sıcaklığı, İngiliz disipliniyle buluşmuş sahillerde de, şehrin içinde de. Schengen ile giriyorsunuz ülkeye. Kaddafi'nin bir oteli olduğunu söylüyorlar, Malta az nüfuslu ama zengin ve etkili bir parçası bölgenin.

Konaklama ve yiyecek içecek kısmına gelince, fiyatlar diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha ucuz. Ekim ayı çok doğru bir zaman Malta'yı ziyaret etmek için. Hem turist akınından korunuyor, hem de kişiye özel servis ve hizmetin tadına varıyorsunuz.

Malta ekonomi olarak sıkıntı çekmeyen bir ülke, bu her adımda hissediliyor. Ülkede evsiz bulunmamakta, hatta Ferrari bile görüyorsunuz yollarda. Nüfusun yoğun olmaması sebebiyle halkın refah düzeyi iyi, bu da yüzlere, beden dillerine, iletişim biçimlerine doğal olarak yansıyor.

Ülkenin gelirlerinin yaklaşık %97 sini turizm oluşturmakta. Özellikle dil okullarının bunda etkisi var, kuzenlerimden de aldığım bilgi bu yönde, ülkede birçok sayıda dil okulu bulunmakta. Bu da farklı kültürleri, zenginliği ve iletişimi beraberinde getiriyor.


DOĞAL FİLM PLATOSU GÖRÜNÜMÜMDE BİR ÜLKE

Film sektörünün önemli katkısı var Malta'ya, Truva ve Münih filmleri burada çekilmiş.

Malta dili öğrenmesi zor bir dil olarak değerlendiriliyor, resmi dil İngilizce gibi zaten. Bu arada ufak bir not, Malta'dan sıkıldığınızda Sicilya'ya da günübirlik turlarla geçebilir, farklı dil ve kültürlerin buluşma noktasını yaşayabilirsiniz.

2012 yılında Eurovision Malta'da düzenlenmiş, hala konuşulan bir konu bu ülkede. İngiliz ve Alman turistlerin çokluğu dikkat çekiyor. Mahzenler, geçitler çok dikkat çekici. Küçük bir ada gibi görünse de muhteşem tarihiyle dikkat çekici Malta. Arjantin mutfağını Malta'da tanıyabilirsiniz. Fiyatlar uygun, lezzet yüksek, servis kusursuz. Çin yemeği de Malta'da çok seviliyor. Malta'nın hakkını tam anlamıyla vermek için bir haftanızı buraya ayrılmalısınız.

Taksiyi hayatından çıkarmış bir toplum, otobüsler fazlasıyla yetiyor. Yeni, taze, bakir bir alan keşfetmek, eğlenceyi ve lezzeti iyi fiyata yaşamak istiyorsanız, Malta maceraperestleri, gezginleri bekliyor.
ÇOK OKUNANLAR