GÜNDEM

Yılın komedisine aday olacak dava: Apple 'Elmaelma'ya karşı!

2017'nin sonuna geldiğimiz şu günlerde 'yılın komedi davası' olmaya aday bir davanın da sonuna gelindi.

Yılın komedisine aday olacak dava: Apple 'Elmaelma'ya karşı!

2017'nin sonuna geldiğimiz şu günlerde 'yılın komedi davası' olmaya aday bir davanın da sonuna gelindi. Teknoloji devi Apple, Türkiye'de kadın ve magazin sitesi olarak yayın yapan www.elmaelma.com'a açtığı dava 13 Aralık'ta karara bağlanacak. Davanın konusu ise Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylanmış olan 'elmaelma' ismi ve logosu.

Apple, 'elma' adıyla patent alınmasını ve logosunda 'yaprak' kullanılmasının kendi itibarından haksız kazanç sağlamak olduğunu iddia ederken, hem TPE hem de mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti bu iddiaları reddetti. www.elmaelma.com'u da bünyesinde barındıran İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, "Bu dava 2017 yılının komedi davasıdır. Biz markamızı Türkiye'de bu konuda tek yetkili resmi kurum olan TPE'ye onaylattık. Apple'ın iddiaları komik çünkü biz cep telefonu, bilgisayar üretmiyoruz, sadece kadın ve magazin haberciliği yapıyoruz. 

KOMEDİ GİBİ DAVADA BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ?

İnternethaber Yayın Grubu, kadın ve magazin içerikli yayın yapacak olan "elmaelma.com"un tescili için 13 Ocak 2015 günü Türk patent Enstitüsü'nü müracat etti. Başvuruyu inceleyen TPE Markalar Dairesi Başkanlığı, 13 Temmuz 2015 tarihli 239 sayılı Resmi Marka Bülteni'nde başvuruyu kabul ederek "elmaelma" markasını ve logosunu tescil etti. 

Bunun üzerine dünya teknoloji devi ABD'li Apple, markasının ve logosunun taklit edildiği gerekçesiyle TPE Markalar Dairesi'ne itiraz etti. 27 Ocak 2016 günü Apple'ın itirazını reddetti. Apple, ret kararına da itiraz edince TPE konu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun önüne gitti. Kurul da Appl'nin itirazını yersiz buldu ve 'elmaelma' ismi ve logosu 25 Ağustos 2016 tarihinde resmen tescil oldu.

BİLİRKİŞİ HEYETİ APPLE'IN İTİRAZLARINI HAKSIZ BULDU

Bunun üzerine Appla, konuyu 6 Haziran 2016 tarihinde mahkemeye taşıdı. Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, konuyla ilgili bilirkişi oluşturarak rapor istedi. Bilirkişi hazırladığı raporda, "taraf markaların mal-hizmetlerinin farklı olduğuna", "Apple'nin bilgisayar vesair elektronik aletler pazarında tanınmış bir marka olduğu, elmaelma'nın sunduğu hizmetlerin ise bilgisayar ve elektronik eşya sektörüne uzak hizmetler olduğundan tüketicinin Apple'nin itibarından yararlanılmasının mümkün olmadığından Apple'nin itibarının zarar görmesinin ve itibarından haksız fayda sağlanmasının söz konusu olmadığına", "Apple'nin iddia ettiği gibi 'elmaelma'nın kötü niyetli olduğunu gösterir hiçbir kanıt olmadığına" karar verdi. 

SON DURUŞMA 13 ARALIK ÇARŞAMBA GÜNÜ

Bilirkişi raporuna Apple'nin yaptığı itiraz "Ek Bilirkişi Raporu" ile 14 Kasım 2017 tarihinde reddedildi. 22 Kasım'da görülen son duruşmada mahkeme, ek bilirkişi raporunu taraflara sunup itirazlar için 13 Aralık 2017 gününe kadar dosyayı erteledi. Çarşamba günü yapılacak olan duruşmada kararın çıkması bekleniyor. 

BİZ CEP TELEFONU ÜRETMİYORUZ, HABERCİLİK YAPIYORUZ

Teknoloji devi Apple'ın açtığı dava ve iddialarıyla ilgili olarak İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, "Bu dava 2017 yılının komedi davasıdır. Biz markamızı Türkiye'de bu konuda tek yetkili resmi kurum olan TPE'ye onaylattık. Hem de Apple'ın tüm itirazlarına rağmen onay verdi TPE bizim markamıza. Çünkü biz cep telefonu, bilgisayar üretmiyoruz, sadece kadın ve magazin haberciliği yapıyoruz. Apple gibi bir dünya devinin bu kadar komik olan iddialarında her seferinde reddedilmesine, bilirkişi heyetinin bile kendilerini haksız bulmasına rağmen ısrarcı olmasına anlam veremiyorum. Apple ismi nedeniyle dünyanın hiçbir yerinde elma ya da o dilde elmanın karşılığı olan kelimelerle başka markalar oluşturulamayacak mı? Yapraklı bir logo yapılamayacak mı?" diye konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar