RÖPORTAJ

'Yazarlarımızla daha da güçlüyüz!'

Sayım Çınar Zeynep Aytekin ile konuştu, Cinius Yayınları'na, yazar destekli yayıncılığa, usul usul bestseller olan kitaplara dair renkli ve tempolu bir söyleşi okurları bekliyor.

'Yazarlarımızla daha da güçlüyüz!'
GAZETECİLER.COM - ÖZEL RÖPORTAJ
SAYIM ÇINAR sayimc@superonline.com

Cinius Yayınları 50 yılı aşkın bir süredir çeşitli alanlardayayıncılık faaliyetinde bulunmuş, merkezi Cağaloğlu - İstanbul'da bulunan Sosyal Yayınlar ve on yılı aşkın bir süredir başta yayın dünyası olmak üzere, çeşitli sektörlere tasarım, editörlük, çevirmenlik, web hizmeti ve her türyayıncılık hizmeti sunan, merkezi Kadıköy'de bulunan, İzlenim Yapım'ın ortak girişimi.

Yayınevinin Cağaloğlu'ndaki merkez ofisinin yanısıra, biri Kadıköy'de, biri de Ankara'da olmak üzere iki ofisi var.

Sayım Çınar Zeynep Aytekin ile konuştu, Cinius Yayınları'na, yazar destekli yayıncılığa, usul usul bestseller olan kitaplara dair renkli ve tempolu bir söyleşi okurları bekliyor.

Cinius Yayınları kurulalı ne kadar zaman oldu?

10. yılımıza yaklaşıyoruz.

Zaman içinde size bakış da değişti.

Klasik yayınevleri de bizim gibi destekli kişisel yayıncılık anlayışıyla yapmaya başladılar. Bakış da anlayış da değişti.

Pırıltılı kitaplar çıkarıyorsunuz. En son korku konseptli çalışmanız büyük ilgi çekti.

Okur kimin yayınladığına çok da bakmıyor. Sevdiği kitabı alıyor. Destekli kişisel yayıncılık anlayışı da oturmaya başladı Türkiye'de. Kitapçının tepkisi de değişti. İyi kitapları gördükçe onlar da daha iyi anlamaya başladılar.

"15.000 SATAN KİTABIMIZ VAR"

Ömrümü Yedin Bay Böcek! büyük ilgi çekti.

15 000 sattı. Hasan Palaz yazarı. Kendisine yöneltilen suçlamaları, dinlemeleri, tapeleri, montajı, Tübitak'ı anlattığı bir kitaptı. En çok satan kitabımız oldu.

"BİZ TARAF TUTMAYIZ, HER GÖRÜŞTEN YAZARIMIZ VAR"

Siz nasıl tanımlıyorsunuz yayıncılığınızı?

Hasan Palaz örneğinden anlatayım. Ancak aynı fikirdeysen o kitabı yayınlarsın gibi bir düşünce vardı bizden önce. Herkes bir misyon üstlenmiş gibiydi. Şimdi ise herkes kendi fikrini söylemekte özgür bizim için. Ateistin de kitabı var, dindar birinin de. Paralel yanlısı da, iktidar yanlısı da var. Kendine uygun fikirdeki yayınevi aramıyorsun, yalnızca üretimine, kitabına odaklanıyorsun. Kanunen problem yaşamamalıyız, bu bizim için önemli. Taraf tutmayız.

Cinius'un birçok taklidi de var. Nasıl mücadele ediyorsunuz?

Çok fazla vaktimiz yok bunun için. En çok bağıranın sesi doğru sayıldığı için ülkemizde uğraşmak istemiyoruz. Rekabet vs. de değil, sistemin doğru dürüst işlemesi bizim için önemli. Yazarın dolandırılmasına engel olmak. Amerika'da bir milyon kitap yayınlandı destekli yayıncılık anlayışıyla. Bizdeki yayıncılar ise çok tutucu olabiliyor.

Yazar için de karlı bir durum. Sattıkça kazanıyor, etiket fiyatından %40 alıyor.

Yayıncının kazanacağını da yazar kazanıyor, ne de olsa maliyeti de o karşılıyor.

Telifli kitap basan yayınevlerinin reaksiyonu nasıl oldu?

Çok da tepki göstermediler. Yayınlanmayacak olan kitapları basıyorlar diye düşünüyorlardı. Bugün bizim gibi çalışmaya başlayan çok var aralarında. Çok güvenmedikleri çok satacağını düşünmedikleri durumda yazara masarafı karşılatıyorlar.

1800 yayınınız var.

Evet en büyüklerdeniz. Ciddi bir rakama ulaştık. Engel diyebileceğimiz birçok şeyi aştık. Dağıtımcı ve kitapçı engelini aştık. Eski oluşumuzun getirdiği bir güven ve avantaj var. İşimizi de iyi yaparız.

Editoryal çalışma nasıl yapılıyor?

4 paketimiz var, yalnızca matbaa olan durumlar da var. Cümle, imla, konunun gidişatına yönelik öneriler yapıyoruz. Beraber çalışmıyoruz 6 ay boyunca oturup. Düzeltmenlik bizimki daha çok.

Sizi kalbinizden vuran dosyalar var mı, hangi kitaplarınızla gurur duyuyorsunuz?

Birini deyip de öbürünü söylemezsem ayıp olur.

Ders kitapları da basıyorsunuz.

Evet çok da iyi satıyor. Türlere takıntılı değiliz. Her türe açığız.

"UZAKLARDA YAŞAYAN, KİTAPLARINDAN TANIDIĞIMIZ YAZARLARIMIZ VAR"

Uzaklarda yaşayan yazarlarınız var.

Japonya'da, Kanada'da yazarlarımız var. Hiç görmedik, hep internet üzerinden çalıştık, onları kitaplarından tanıyoruz.

SON BİR NOT

Cinius Yayınları aynı zamanda yazarlığı bir hayat biçimi halinegetirme üzerinde de çalışıyor ve yazarlarının koçluğunu da üstleniyor. Önemli adımları, kendinizden ve kitabınızdan beklemeniz gerekenleri sıraladıklarında ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.

Eserinizi, basılmış bir kitap olarak elinizde tutmak istediğiniz bir tarih belirleyin.

Hangi saatler ve nerelerde en iyi yazabildiğinizi gözlemleyin.

Eserinizi tamamlamayı umduğunuz tarihe yetiştirebilmek için belli bir zaman dilimini ayırın.

Birilerine karşı sorumlu olun.

Kitabınız tamamlandığında, onu nasıl duyuracağınız konusunda yöntemler düşünün.

Kitabınız tamamlandığında bir kutlama düzenleyin.

Görüldüğü gibi kitabın ortaya çıkışından başlayıp, rafa çıkmasınakadar olan zamanda Cinius yönlendirme ve tavsiyeleriyle yazarınınyanında.

Yazar destekli yayıncılığın Türkiye yayıncılık gündemini gitgide daha çok kapladığı bir dönemde Cinius'un öyküsü ilham verici ve araştırılmaya değer. Yeni yazarların, yeni kitapların hep olacağıdüşünülürse, alternatif yollara ve girişimlere destek vermek, en azından yakından incelemek tüm profesyonellerin görevi gibi görünüyor.

ÇOK OKUNANLAR