GÜNÜN MUHABİRİ

Yasemin Asan

Yeni Şafak

Yasemin Asan

Yeni Şafak'ta bugün Yasemin Asan imzasıyla yayınlanan yeni bir araştırma, Adnan Menderes'in asılmasına dair önemli bir tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Yasemin Asan'ın ulaştığı belgelere göre, 27 Mayıs İhtilali'ni yaptıran CHP ve İsmet İnönü, Adnan Menderes'in asılması için de askerlere baskı yapmış.

Yasemin Asan, hadiseyi şu ifadelerle anlatmış:

"Darbeden sonra Cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel, Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamının ardından yazdığı mektubunda pişmanlığını dile getiriyor. Kara Kuvvetleri Komutanı'yken emekli olup İzmir'e yerleştiğini söyleyen ve darbe hazırlığından haberi olmadığını iddia eden Gürsel, 27 Mayıs sabahı Milli Birlik Komitesi (MBK) başına geçmesi için teklifte bulunduklarını ve bu teklifin İnönü tarafından yapıldığı söylenerek apar topar Ankara'ya götürüldüğünü dile getiriyor.

Yaşananları mektupta açık şekilde yazan Gürsel şu ifadeleri kullanıyor:
"İnönü ve CHP'den gelen baskılara sesimi çıkartamadım. İnönü, Menderes'in mutlak surette idam edilmesi için mahkeme heyeti ve MBK'ya telkinde bulunuyordu. Haber gönderiyordu. Büyük bir haksızlık yapıldı kanısını hala taşımaktayım. Bu içimde büyük bir yaradır. İdam üzerinden demokrasinin kurulamayacağını bu toplum mutlak bir gün anlayacaktır."


ÇOK OKUNANLAR