REKLAM

Yaşlıları reklamlarda hatırlar olduk!

Hemen her konuda danışılan yaşlılarımız son yıllarda iyice unutulur oldu. Öyle ki yaşlılar bayram için çekilen reklamlarında hatırlanır oldu.

Yaşlıları reklamlarda hatırlar olduk!
Aile yapısının küçülmesi, çekirdek aileye geçişin büyükleri evlerden uzaklaştırması her bayramda özlenen o eski bayramları daha da bir özletir oldu. Hemen her konuda danışılan yaşlılarımız son yıllarda iyice unutulur oldu. Öyle ki yaşlılar bayram için çekilen reklamlarında hatırlanır oldu. Araştırmalar yaşlıların ihmal edilmesiyle toplumların dengesinin bozulduğunu ve kişilerin mutlu olmayı başaramadığımızı söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, hemen her konuda görüşlerine başvurulan ve başucunda tutulan yaşlılarımızın son dönemlerde iyice ihmal edildiğine dikkat çekti.

Son yıllarda yeni yaşlanmaya başlamış gibi, yaşlılığın özel günlerle vurgulanmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Kaptan, ihmalin gerekçesini ise şu şekilde değerlendirdi. Kaptan;

"Aile yapısının değişmesi, yaşlıların sosyal kurumlara yönlendirilmesi, çalışan kadın, ekonomik güçlükler, görsel medyanın artırdığı temel ihtiyaçların yer değiştirmesi ile artan ihtiyaçlar yaşlıların biraz daha ihmaline yol açtı" dedi.

Aile yapısı küçüldükçe, çekirdek aile yapısı büyükleri evlerden uzaklaştırdı diyen Prof. Dr. Kaptan, her konuya kar-verimlilik açısından bakılmaması gerektiğini, geleneklerin, değerlerin yaşatılmasının toplumsal terbiyeyi koruduğunu söyledi. Kaptan yaşlıları ihmale başlandığından bugüne toplumların dengesinin bozulduğunu, mutluluğun azaldığını kaydetti.

Yaşlıları reklamlarda hatırlar olduk!

Tüm araştırmaların bu yönde olduğunu, sorunun yaşlanmanın artışı ile değil, eğitimin yaşlıya ve insana saygı ile bağdaştırılarak verilmesi, toplum düzeninin bozulmamasına verilen katkı ile yakından ilgili olduğunu hatırlatan Kaptan, bayramda yaşlıların unutulmaması gerektiğini vurguladı. Kaptan,

"Bayram geliyor. Eski ve taze olmanın güzelliğini yaşamalı yaşlılar bayramlarda. Yıllarca eski bayramları yâd ederek, nerede o eski bayramların güzelliği, hoşluğu demeye alıştık toplumca. Medyada reklamlarla hatırlatır olduk, bayram ziyaretlerini, yaşlıları hatta anne babalarımızın ziyaretini bile. Oysa ne güzel geleneklere sahip bir toplumuz. Ömürler uzadı, eski ve taze kalmanın yolları açıldı yaşlılarımıza. Yalnızlık çağımızın hastalığı olmamalı. Nerede o eski bayramlar dedirtmemeliyiz. Hatta birliktelik bile bayramdan bayrama olmamalı. Ama her şey bayram tadında olmalı. Sevgiyle ziyaret edilmeli yaşlılar. Bir sofrada kabul gördüklerini, gönülden varlıklarını hissetmeliler. Yaşlıları ihmal edersek, tecrübeleri de yok sayıyoruz demektir."

ÇOK OKUNANLAR