KİTAPLIK

Yadigar Ejder kitabı Yeşilçam'a çok farklı bir bakış getiriyor

Erhan Tuncer'in hazırladığı Bir Yadigar Ejder Kitabı Nirengi Kitap'tan çıktı.

Yadigar Ejder kitabı Yeşilçam'a çok farklı bir bakış getiriyor
Erhan Tuncer'in hazırladığı Bir Yadigar Ejder Kitabı Nirengi Kitap'tan çıktı.
 
nin de kurucusu olan Tuncer, kitabında sinemamızın üçüncü adamlarına saygısını sunuyor ve sinema tarihimizde de emeği geçen ama hiçbir zaman yıldız oyuncular kadar öne çıkmayan geride kalmışların hikâyesine tercüman oluyor.

Tanıtım bülteninde Tuncer kitabı şu şekilde ifade ediyor:"Tarih denildiğinde akla gelen şeyleri bir sayalım: imparatorlar, savaşlar, padişahlar, fatihler vs. Bütün tarih kitapları hemen hemen aynı bilgilerle doludur. Kimsenin ilgisini çekmez mesela; on altıncı yüzyılda bir demircinin hikâyesi. Sinema tarihini de bu hep aynı anlatıdan ayrı tutamayız. Starların, büyük oyuncuların, büyük filmlerin tarihi. Yine kimsenin ilgisini çekmez sinemanın gerçek emekçileri olan adını bile bilmediğimiz insanların hikâyesi. Ama asıl hikâye ilgimizi çekmeyen o yerde, yerlerde."

Bu kitap, sinemamızın en renkli karakter oyuncularından Yadigar Ejder'in hiç bilinmeyen hayat hikâyesini anlatırken, karakter oyuncularının sinemamızdaki yeri ile ilgili de çarpıcı gerçekleri ortaya çıkarıyor.

Deneme

YADİGAR EJDER KİMDİR?

Yeşilçam sinemasında Yadigar Ejder ya da Yadigar Kuzu ismiyle tanınan sanatçının çerçek ismi: Adnan Ayberk'ti. 5 Ekim 1951'de Sivas'ta doğan sanatçı 4 Mart 1991'de  İstanbul'da yaşama gözlerini kapadı.

Türk sinemasında birçok filmde yardımcı oyuncu olarak rol alan Yadigar Ejder,  özellikle Kemal Sunal komedilerinde oynamıştır. Şark Bülbülü isimli filmde oynadığı Mazlum karakteriyle hatırlanır.

1991 yılında yaşamını yitiren sanatçının, ölüm sebebi olarak önceleri parkta soğuktan donduğu iddiası sinema severlerin kalbini burkmuştu. Üçüncü Adam web sitesi'nin röportajları sayesinde Yadigar Ejder'in kafasını çarpması ve beyin kanaması sonucu öldüğü iddiası da gündeme gelmişti. Sanatçının Mezarı Beyoğlu-Kulaksız Mezarlığındadır.

ÇOK OKUNANLAR