GÜNDEM

Wikileaks'in kurucusu gerçekte kimdir?

WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange CIA ajanlarından korktuğu için İsviçre’de gizli bir yaşam sürüyor.

Wikileaks'in kurucusu gerçekte kimdir?

Bay sızıntı olarak anılan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, bir tecavüz suçundan hakkında tutuklama kararı bulunduğu ve CIA ajanlarından korktuğu için İsviçre’de gizli bir yaşam sürüyor.

Dünya 250.061 belgeyi açıklayan adamı konuşuyor. Adı Julian Assange.. Dünyayı sarsan belgeleri yayınladı ve kayıplara karıştı..

GEÇMİŞİ SIR
İfşa ettiği gizli belgelerle dünya hükümetlerinin korkulu rüyası haline gelen muhbir internet sitesi WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın geçmişi, yayımladığı belgelerden çok daha iyi korunan bir sır olmayı sürdürüyor.

P.ÇLERİ MERAKTA BIRAKMAYI TERCİH EDERİM
Öyle ki Assange’ın tam doğum tarihi bile bilinmiyor, yaşını açıklamayı “P.çleri merakta bırakmayı tercih ederim” diyerek reddediyor.

DİPLOMA VERİLMEDİ
Assange’ın Avustralya’nın Townsville kentinde, 1971 veya 1972’de doğduğu sanılıyor. Gezgin bir tiyatro kumpanyasında çalışan anne babasıyla sürekli seyahat halinde büyüyen Assange’ın 30’un üzerinde okula gittiği iddia ediliyor. Ailesi ‘otoriteye alışmaması’ amacıyla Assange’ı bir süre okuldan alıp evde eğitim de vermiş. Okul kayıtlarına göre Melbourne Üniversitesi’nde de Matematik ve Fizik dersleri almış ancak okuldan Assange’a bir diploma verilmemiş.

NASA'NIN BİLGİSAYARLARINA GİRDİ
1980’lerin sonunda Melbourne’e yerleşerek ‘Uluslararası Yıkıcılar’ adıyla bir internet korsanı grubu kuran Assange’ın 1989’da NASA’nın bilgisayarlarına girerek Atlantis uzay aracının kalkışını engellediği sanılıyor.

KEFALETLE SERBEST KALDI
Bilgisayar korsanlığı faaliyetleri dikkat çekince 1991’de tutuklandı. Sorgusunda ‘yanlış bir şey yapmadığını’ ve ‘kimseye zarar vermediğini’ savundu. Assange, 30 bilgisayar korsanlığı suçlamasından 24’ünü kabul etti ve kefaletle serbest kaldı.

HER ŞEYİ SIRT ÇANTASINDA TAŞIYOR
1994’ten itibaren serbest bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başlayan Assange, 2006’da dünya çapında muhbirlerin ellerindeki belgeleri güvenle yayımlayabilmeleri amacıyla WikiLeaks’i kurdu. Assange sitesinin ‘hassas misyonu’ nedeniyle sürekli hareket halinde ve gizliliğine paranoya derecesinde dikkat ediyor. Eski bir WikiLeaks çalışanına göre sahip olduğu her şeyi bir sırt çantasında taşıyor. Assange ve WikiLeaks bağışlarla ayakta duruyor.

PENTEGON TEHDİT ETTİ
2007’de Kenya hükümetinin yolsuzluklarına dair yayımladığı belgeler nedeniyle Nairobi’de saldırıya uğradıysa da korumaları bu saldırıyı püskürttü. 2010’da bir dönem ABD’de yaşayan Assange, Nisan’da Amerikan askerlerinin Irak’ta bir Reuters fotoğrafçısını ve iki sivili öldürdüğü görüntüleri yayımlayıp, Temmuz’da da 77 bin Afgan savaş belgesini ifşa edince tutuklanma endişesiyle ABD’den ayrıldı. Pentagon sözcüsünün ayrılığından kısa bir süre sonra “Ya belgeleri siler ya da biz başka bir yolunu buluruz” diyerek alenen savurduğu tehditler Assange’ın korkularını haklı çıkarır nitelikteydi. Ancak Assange yılmadı, önce 400 bin Irak savaş belgesini yayımladı, şimdi de ABD Dışişleri’nin 260 bine yakın gizli belgesini gün ışığına çıkartıyor.

İSVİÇRE'DE YAŞIYOR
ABD’den sonra sığındığı İsveç’te başı tecavüz suçlamalarıyla derde giren Assange şimdilerde İsviçre’de yaşıyor. Suçlamaları bir karalama kampanyası olarak değerlendiren Assange ‘hükümetleri şeffaflaştırma’ misyonundan kolay kolay geri adım atacağa benzemiyor.

ÇOK OKUNANLAR