KİTAPLIK

WikiLeaks Davası'nı anlamak için bu kitabı okumak şart

Aktivist ve ressam Clark Stoeckley'in "Wikileaks Davası" isimli resimli kitabı Matbuat etiketiyle okurlarla buluşuyor.

WikiLeaks Davası'nı anlamak için bu kitabı okumak şart
GAZETECİLER.COM -

ABD'nin başta diplomatik olan gizli belge ve yazışmalarını Wikileaks'e sızdıran ordu istihbarat analisti Er Bradley (sonradan Chelsea) Manning'in yargılamasının anlatıldığı kitap, duruşmalar basına kapalı olduğu için ressam ve aktivist Clark Stoeckley tarafından yapılan çizimler ve Basın Özgürlüğü Kuruluşu'nun desteği ile sağlanan stenografların notlarından seçilen gayrı resmi duruşma tutanaklarından oluşuyor. Önsöz ise Julian Assange'dan.

07 Temmuz 2015 – İstanbul – ABD'nin başta diplomatik olan gizli yazışmalarının Wikileaks'e sızdırılması, sonuçları bugün hala devam etmekte olan bir değişimin tetikleyicisi oldu.

Bu olayın merkezindeki kişi, orduda bilgi işlem istihbarat analisti olarak çalışan Er Bradley Manning'ti. Manning, hakkındaki başta casusluk olmak üzere sayısız suçlama ile açılan davalarda yargılandı ve hüküm giydi. ABD tarihinin en kapalı davalarından biri kabul edilen bu davayı, Manning'i destekleyen gönüllü bir grup aktivist dışında kamuoyunun takip etme fırsatı olmadı.

Davayı takip eden gönüllü destekçilerden biri olan ressam Clark Stoeckley, mahkeme nezdindeki akreditasyonunu duruşmalara katılıp resimlemek için kullandı. Kendisini "artivist" olarak tanımlayan Stoeckley, aynı zamanda, Manning'e destek ve davasına duyarlılığa davet etmek adına Wikileaks kamyonu ile dikkat çeken ve Occupy Wall Street eylemlerinin de destekçisi olan bir aktivist.

RESİMLİ ANLATIM OLAYI ANLAŞILIR KILIYOR

Kitabın renkli resimlerle yapılan anlatımı, dava sürecini daha iyi anlamayı mümkün ve okumayı da kolay kılıyor.

Kitabın metin kısımları ise davanın basına kapalı olması nedeniyle gayrı resmi duruşma tutanaklarından yapılan seçmelerden oluşuyor; Basın Özgürlüğü Kuruluşu, masraflarını karşıladığı stenografların duruşmalara katılımını sağladı ve böylece duruşma tutanakları oluşturulabildi. Kitabın önsözü ise Julian Assange tarafından kaleme alındı.

KİTAP, SADECE DAVA DEĞİL, GÜVENLİK KONSEPTİ İLE DE İLGİLİ

Güncel olaylar serisinin ilk kitabı olarak Wikileaks Davası'nı okuyuculara sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Matbuat Yayın Grubu'nun Yayın Yönetmeni Onur Yılmaz, kitapla ilgili şunları söylüyor:

"Matbuat Yayın Grubu olarak, Türkçede bir boşluk dolduracağına inandığımız bir başka kitabımızı sunuyoruz. Wikileaks Davası, sadece tüm dünyayı alt üst eden bir olayın odağındaki kişinin veya gizli belgelerin sızdırılmasının nasıl gerçekleştiğinin hikâyesiyle ilgilenen değil, aynı zamanda Bradley Manning'in maruz kaldığı suçlamalar ve savunması çerçevesinde ulusal güvenlik konseptinin bilgi güvenliğine uygulandığı hukuki boyutla ilgilenenler için de oldukça ilgi çekici bir kitap."

130 gr. kuşe kâğıda basılan ve 25 TL fiyatla satışa sunulan Wikileaks Davası sadece Matbuat Yayın Grubu'nun Beyoğlu ofisinde, yayınevinin internet sitesi üzerinde satışa sunuluyor.

MATBUAT YAYIN GRUBU

2014 yılı Ağustos ayında yayın dünyasına iddialı bir portföy ile katılan Matbuat Yayın Grubu, kurgu ve kurgu dışı türünden yayına hazırladığı kitapların yanı sıra yer verdiği özel dizilerle öne çıkıyor.

Matbuat, çeviri kurgu kitaplarını Paspartu serisi altında toplarken, genç yazarları teşvik amacıyla Kırkikindi serisi altında Türk edebiyatının örneklerine yer veriyor. İyidüşün serisi başlığı altında ise telif ve tercüme kurgu dışı kitaplar toplanıyor. Matbuat bu üç serinin yanında merhum yazar, fotoğrafçı ve yapımcı Servet Somuncuoğlu'nun kitaplarının da dağıtımı ve yeniden basımını yapıyor.

Satışlarını Beyoğlu'ndaki ofisinden ve kendi web sitesi üzerinden yapan Matbuat Yayın Grubu'nun tüm kitapları,www.matbuat.com.tr adresinde okuyucularla buluşuyor.

ÇOK OKUNANLAR