GÜNDEM

Usta gazeteci Güneş Karabuda hayatını kaybetti

Ulusal kurtuluş ve demokratik direniş hareketlerine ilişkin sayısız röportajlara imza atan gazeteci Güneş Karabuda 85 yaşında hayatını kaybetti.

Usta gazeteci Güneş Karabuda hayatını kaybetti

Güneş Karabuda'nın vefat haberinİ usta gazeteci, belgeselci Coşkun Aral sosyal medya hesabından "Yarım asra yakın dünyanın değişik yerlerinde eşi Barbro ile belgeseller yaptı. Türkiye ile İsveç arasında bir köprü oluşturdu. Güneş Karabuda abimizi kaybettik. Haberi uzaklarda aldım, çok üzgünüm. Başımız sağolsun" sözleriyle duyurdu.

Usta gazetecinin ölümü sevenleri arasında büyük üzüntüye neden oldu. Güneş Karabuda, geçtiğimiz yıl 7 Ekim'de eşi, meslektaşı Barbro Karabuda'yı kaybetmişti.

GÜNEŞ KARABUDA KİMDİR?

1933’de İzmit’de doğdu.Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Paris’te hukuk öğrenimini yarıda bırakıp bir süre gazetecilik ve foto muhabirliği yapan Karabuda, 1960’ta eşi yazar ve yönetmen Barbro ile televizyon filmleri yapmaya başladı.

Başta İsveç Televizyonu(SVT) olmak üzere değişik Avrupa ve Amerika televizyonlarına, dünyanın dört köşesinden yüze yakın sosyal, kültürel ve siyasal konulu belgesel hazırladı. Uzun yıllar Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde çalıştı.

Afrika’da ve Latin Amerika’da çekimler yaptı. Şili’de Allende iktidarı sırasında İsveç Televizyonu’nun Latin Amerika temsilciliğinde bulundu.

Gine-Bissau, Mozambik, Zimbabwe’nin (Rodezya) bağımsızlıklarına kavuşmalarına kamerası ile tanık oldu. Aralarında Nuhun Gemisi(1961), Ateşte Yürüyenler(1966), Mayıs 68 Paris(1968), Vietnam Cehennemi(1969), Pablo Neruda(1971), Boğaziçine Sığınanlar(1990), Turkuaz(1990) gibi yapıtların da bulunduğu birçok belgesele imza attı.

Başta eşi Barbro (Menekşe Koyu) olmak üzere Tunç Okan (Otobüs) Ömer Kavur (Yusuf ile Kenan) ve Türkân Şoray’ın (Yılanı Öldürseler) uzun metrajlı filmleriyle TRTiçin çekilen bazı oyunlarda(Kaldırım Serçesi, Keşanlı Ali Destanı) görüntü yönetmeni olarak görev yapan Karabuda’nın Jacques Preevert’in şiirlerini görüntülediği Paris(1961) adlı fotoğraf kitabının yanısıra Mekke’ye Yolculuk(1966), Türkiye(1967) ve Gine-Bissau(1976) adlı kitapları bulunmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar