GÜNDEM

Usta gazeteci Barbro Karabuda hayatını kaybetti

Gazeteci Barbro Karabuda Stockholm'de 82 yaşında hayata veda ettiği öğrenildi.

Usta gazeteci Barbro Karabuda hayatını kaybetti

Yaşar Kemal Belgeseli'ni çeken yönetmen ve aynı zamanda gazeteci ve yazar olan Barbro Karabuda’nın, 9 gün önce hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Usta gazetecinin vefat ettiğini, sosyal medyada ünlü isimlerin ölüm ve hastalık haberlerini verdiği için, magazin dünyasının Felaket Tellalı olarak ün yapan şarkıcı Onur Akay açıkladı.

"İÇİME HİCRAN OLUYOR"
Usta gazetecinin ölümü, bir oyuncu hakkında bilgi almak için Onur Akay’ı arayan Ulusal Magazin’den Umut Yılmaz’ın, telefonda Akay’a “ölüm haberlerini de hep sizden duyuyoruz” demesi üzerine çıktı. Akay, “ Umut Bey, mesela şöyle örnek vereyim size; Yaşar Kemal Belgeseli'ni çeken yönetmen ve aynı zamanda gazeteci ve yazar olan Barbro Karabuda, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.Uzun süredir direndiği amansız sağlık sorunlarına yenik düşerek, 7 Ekim 2017 sabahı Stockholm'de 82 yaşında hayata veda etti. O kadar çok ölüm haberi duyurdum ki, bana gelen bu bilgiyi paylaşmamıştım. Ama İnternette araştırdığınızda hâlâ yaşıyor görünüyor ve yazmayınca içime hicran oluyor! Bunun gibi tüm mesleki yaşamını ezilen halkların sesini duyurmaya vakfetmiş bir gazetecinin veya emektar oyuncuların ve sanatçıların ölümünden bahsetmemek bana yanlış geliyor.” açıklamasını yaptı.

BARBRO KARABUDA KİMDİR?
Görüntü Yönetmeni Güneş Karabuda’nın eşi, İsveç’li gazeteci, yönetmen ve belgeselci Barbro Karabuda, 16 Temmuz 1935 yılında dünyaya geldi. Uzun yıllar köşe yazarlığı yapan gazeteci Nuh’un Gemisi, Anadolu Uygarlıkları ve Tarihte İstanbul adlı üç belgeselini eşiyle birlikte Anadolu’da çekti. Karabuda, 1991 yılında Menekşe Koyu adlı filmi yönetmiş, senaryosunu Yaşar Kemal’le birlikte yazmıştı. Bir Yazarın Portresi adıyla Yaşar Kemal belgeseli de çeken Karabuda, ayrıca Kara Kafalılar adlı bir kısa filmin de yönetmenliğini yaptı ve Zeytin Ağacının Gölgesinde adlı kitabı da bulunuyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar