RÖPORTAJ

Ufuk Uras: Can Dündar'ın tutuklanması herkes karşı çıkmalı

Yeni Yüzyıl gazetesinde yazmaya başlayan Ufuk Uras, Esra Elönü'nün sorularını cevapladı. Ufuk Uras, "Can Dündar'ın tutuklanmasına herkesin karşı çıkması lazım " dedi.

Ufuk Uras: Can Dündar'ın tutuklanması herkes karşı çıkmalı
Yeni Yüzyıl'dan Esra Elönü'ye konuşan Ufuk Uras, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklamasıyla ilgili "Can Dündar şimdi içerideyse benim için konu kapanmıştır. Adalet hükmü vermelidir, biz değil. Can Dündar, işini profesyonelce yapan her gazetecinin yapacağını yaptı, bundan dolayı tutuklanmasına herkesin karşı çıkması lazım" ifadelerini kullandı.

İşte Ufuk Uras röportajından çarpıcı satırlar:


Can Dündar Kemalist bile değilken nasıl cemaatçi oldu?

- Öyle olduğunu sanmıyorum. Zaman zaman alınan pozisyonların örtüşmesi olabilir. Buradan aidiyet değiştirdiği sonucunu çıkarmamak gerekir.

Can Dündar, Atatürk'le ilgili verdiği bir mülakatta 'Hiçbir lider kendine ihanet edeni affetmez' diyor. Cumhuriyet Gazetesi sürekli Türkiye'nin IŞİD'i desteklediğini söyleyip uluslararası arenada Tayyip Erdoğan'ı suçlu pozisyona düşürmeye çalışıyor, Erdoğan da Atatürk'le aynı refleksi gösteriyor olabilir mi?

- Can şimdi hapiste. İlke olarak gazetecilerin gazetecilik yapma hakkını savunmak gerekir. Erdem'le beraber tutuklanmasına çok üzüldüm. Bilgilenme hakkını savunmak lazım. Devletlerin utanacakları bir şeyinin olmaması esastır. Erdoğan'ın Kemalistleştiğini söylemek her iki kesimi de açmaza sokabilir ama bence Erdoğanizm farklı bir şey. İlla benzetme gerekiyorsa belki Thatcherizm olabilir. Otoriter kişilikler arasındaki benzerlikler çok normal ama maalesef Erdoğan'ın Atatürk'ü andıran hâlleri, babasının en kızdığı huylarına benzeyen çocuğu andırıyor.

Can Dündar zaten paralel yapının tehdit ve şantajlarıyla tutuklu bir gazeteci değil miydi? Ahmet Şık ve Nedim Şener'i içeri tıktıran yapıyla Can Dündar'a bunu yaptıran yapı aynıysa bu insanlar neden cemaatin esir aldıklarını değil de basının özgür olmadığını konuşuyor?

- Konuya böyle bir açıdan bakmak bizi yanlışlara götürebilir. Can Dündar şimdi içerideyse benim için konu kapanmıştır. Adalet hükmü vermelidir, biz değil. Can Dündar, işini profesyonelce yapan her gazetecinin yapacağını yaptı, bundan dolayı tutuklanmasına herkesin karşı çıkması lazım.

Olaylara senin gazetecin, benim gazetecim diye bakarsak hukukun üstünlüğünden, haktan, adaletten bahsedemeyiz.

Sevgili Ufuk Uras, yandaş gazetelerde olup Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde olmayan ne var? Daha açık soruyorum: Yeni Yüzyıl Gazetesi yandaş mı, değil mi?

- Yalakalık yok tabii ki. Yandaş gazetede olduğumu düşünmediğim için buradayım. Objektif bir gazete çıkarma iddiası benim için önemli. Bugün Laz bakkalım Kadir Bey’e gazeteyi sordum. “Nedir bu abi, anlamadım, her tarafa çakıyor” dedi. Demek ki gidişat doğru.

SAĞIM SOLUM BELLİ

Tarafın var mı yoksa sağın solun belli olmaz mı? 

-Kendimi bildim bileli özgürlükçü solcuyum. Sağım da belli solum da, çok şükür.

Dindar mısın muhafazakâr mı?

- İki şık sorarlarsa daima üçüncüsünü seçme hakkım olduğunu düşünürüm. Ne dindarım, ne muhafazakâr ama endişeli modernlerden de endişe duyuyorum.

Akıllı sosyalist İslam’ı karşısına alır mı?

- Zinhar almaz. Özgürlükçü laiklik bütün dinlerin özgürlüğünü savunur. İslam ve din karşı alınacak bir alan değildir, herkesin varoluşsal tercihte bulunma veya bulunmama hakkı olmalıdır.

Barışı savunmak...

Ahmet Kaya bir TV programında ‘Ne mutlu Türküm diyene diyebilir misiniz’ sorusu üzerine ‘Ben mutlu bir Türk değilim ki’ demişti. Peki Ufuk Uras mutlu mu?

- Günüme göre değişiyor ama nasıl mutlu olacağımızı tayin etmeyen bir ülkede kendimi daha mutlu hissederim.

Abdullah Öcalan bir devrimci midir?

- Barışı savunmak, silahlı mücadelenin bittiğini ilan etmek en devrimci iştir. Anthony Giddens’ın ‘devrimci reformist’ yaklaşımı uyabilir.

 

ÇOK OKUNANLAR