GÜNDEM

Tutuklu gazetecilerden gazetecilere çağrı

İşte Tutuklu gazeteciler'in ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına yaptığı çağrı...

Tutuklu gazetecilerden gazetecilere çağrı

Cezaevinde bulunan tutuklu gazeteciler, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına, gazetecilik mesleği ile basın özgürlüğünün yargılanmak istendiği davalarına müdahil olma çağrısında bulundu. Tutuklu gazeteciler, “Ancak takdir edersiniz ki, basın özgürlüğü sadece bizlerin değil aynı zamanda meslek örgütlerinin görev ve sorumluluğudur. Bu konuda meslek örgütlerini objektif bir yaklaşıma davet ediyoruz” diye belirtti.

Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etik ajans, Özgür Gündem, Azadiya welat gazeteleri ile Demokratik Modernite Dergisi ve Gün Matbaası’na karşı 20 Aralık 2011’de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına hitaben mektup yazdı.

İşte Tutuklu gazeteciler'in ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarına yaptığı çağrı:

“Sevgili meslektaşlar, bu yazıyı en son KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan 35 gazeteci adına kaleme alıyoruz. Hiç kuşkusuz yazdıklarımız ve çağrımız şu anda Türkiye'de tutuklu bulunan 100'ü aşkın gazeteci meslektaşımızı adınadır. Sizlerin yakından takip ettiği gibi ülkemizde mesleği gazetecilik olan herkesin devletin “terör” tanımlamasının tehdidi altındadır. Meslektaşlarımızı ve bizler mesleğimiz gereği olan her türlü fiilden dolayı “terör”, “teröre destek vermek” veya onun propagandasını yapmakla itham ediliyor ve bu yüzden cezai yaptırımlara muhatap bırakılıyoruz. Takip ettiğimiz haberler, çektiğimiz fotoğraflar, haber kaynaklarımız, yazdığımız makaleler bu kapsamda değerlendirilmekte ve suç unsuru sayılmaktadır. Hele muhalif bir yerde duruyor ve doğal olarak eleştirel gazetecilik yapıyorsanız potansiyel “Terörist gazeteci” tanımı içinde yer almanız kaçınılmaz hale geliyor.

‘SUÇLANAN BİZ DEĞİL GAZETECİLİK FAALİYETLERİDİR’

İşte böyle bir algı ve yaklaşımdan dolayı 20 Aralık 2011 tarihinde Türkiye’nin dört bir tarafında 48 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan 48 gazeteciden 35’i bir günde “KCK basın komitesi adına faaliyet yürütmek” suçlamasıyla tutuklandı. Suçlama “terörizm” ama gerekçesi ve dayanağı; haber, çekilen haber fotoları, mesleki iletişim, haber takibi için yapılan yurt dışı giriş çıkışları, kısacası her türlü haber materyali. Hatta bu iş öylesine pervasız bir şekilde yapılıyor ki; Fotoğraf makinelerimiz, bilgisayarlarımız her türlü iletişim haberleşme aracımıza birer suç aleti gibi el konuluyor. Bütün bunlar üzerinden “örgüt üyesi” olduğumuz kanıtlanmaya çalışılıyor.

Öncelikle sırf mesleki faaliyetlerimiz gerekçe gösterilerek bize yöneltilen bu suçlama karşısında kendimizi savunmayı zul sayarız. Belli ki, burada suçlanan biz değil gazetecilik faaliyetleridir. Onun meslek onurunadır. O yüzden öncelikle kendisini savunması gereken, bu hukuksuz, haksız ve keyfi uygulamaya imza atanlardır. Bizler icra ettiğimiz mesleki faaliyetlerimizin arkasındayız ve bu mesleği sorgulama hakkını da kimseye tanımayız. Kuşkusuz bu ilkesel tutumumuz mesleki onuru sahiplenmekle ilgilidir ve bu konuda örnek aldığımız özür basın geleneği uğruna hayatını kaybedenlerin bize bıraktığı mirastır.

OBJEKTİF BİR YAKLAŞIMA DAVET

Ancak takdir edersiniz ki, basın özgürlüğü sadece bizlerin değil aynı zamanda meslek örgütlerinin görev ve sorumluluğudur. Bu konuda meslek örgütlerini objektif bir yaklaşıma davet ediyoruz. Nasıl bir durumla karşı karşıya olduğumuzu görmeniz için basın özgürlüğü ile ilgili “Ana dava” niteliğini taşıyan bu davaya müdahil olmanızı talep ediyoruz. Bu müdahilliğiniz belki de “suç” işlemek için bizlerin nasıl “Korkunç bir basın örgütü” oluşturduğumuzu gösterecektir. Bu çağrı bizim açımızdan meslek ilkelerine ve özgür basın geleneğine sahip çıkma çağrısıdır. Ama en önemlisi de toplumun alternatif haber alma kanallarının tıkanmaması çağırısıdır.

Sevgili meslektaşlar; karar sizindir. Ya tutumumuzda mesleğimizden yana tavır alacaksınız ya da zaten fazlasıyla hırpalanmış mesleğimizin daha da darbe almasına göz yumacaksınız. Bu konuda mesleğimizin geleceğinden yana tavır alacağınız inancıyla selam ve saygılar.

Tutuklu Özgür Basın Çalışanları”

ÇOK OKUNANLAR