TV HABER

TRT tarihinde bir ilk!.. Terör cezası...

TRT'ye 'terörü övmek' suçundan ceza çıktı... TRT hangi terör örgütünü övdü?..

TRT tarihinde bir ilk!.. Terör cezası...

TRT tarihinde bir ilk oldu...

Devletin televizyonu, "terörü övdüğü" gerekçesiyle RTÜK tarafından cezalandırıldı...

RTÜK'ün, TRT'ye terör cezası vermesine neden olan olay ise Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastin görüntülerini yayınlamış olması..

Karlov suikastinin hemen ardından TRT kameralaarına yansıyan cinayet anı, TRT Ana Haber'de Erhan Çelik'in sunumuyla defalarca ekrana getirilmişti...

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, RTÜK uzmanlarının yaptığı incelemede, TRT Ana Haber bülteninde suikasta ilişkin yayınlanan görüntülere yer verildi.

Suikastten hemen sonra konuyla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmişti.

RTÜK UZMANLARININ HAZIRLADIĞI RAPOR

Konuyla ilgili rapor hazırlayan uzmanlar, iki farklı videonun incelendiği raporda “Asıl olarak olayın gerçekleştiği anın, Büyükelçinin tam olarak kurşunlanma anının görüntüleri ekrana getirilmiştir. Büyükelçinin konuşma yaparken ardarda gelen kurşunlara maruz kaldığı anlar direkt olarak yansıtılmıştır. Sonrasınra Büyükelçinin yere düşmüş haldeki görüntüsü ekrana getirilmiştir. Büyükelçinin yerdeki görüntüsü tüm görüntülerde bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

TERÖRÜN YARATMAK İSTEDİĞİ KORKUYU...

Raporda teröristlerin amacının toplumda korku yaratmak ve bu korkuyu bilinçlere yerleştirmek olduğu kaydedilen raporda “Bu korkuyu en kolay ve en etkili şekilde görsel medya aracılığı ile oluşturmaktadır. Yayın kuruluşlarının terör olaylarını aktarırken, toplumun haber alma hakkı boyutunda davranması, terörün toplumda yaratmak istediği kaygıyı, korkuyu oluşturacak, güven duygusunu yok edecek yaklaşımlardan kaçınılması gerektiği düşünülmektedir” dendi.

AK PARTİLİ ÜYELERİN DESTEĞİYLE CEZA ÇIKTI

Görüntülerin yayın yasağı gelmeden önce yayınlandığı, daha sonrasında söz konusu habere yer verilmediği belirtilen raporun ardından RTÜK, AK Parti’li üyelerin de desteğiyle TRT’ye ceza verdi.

RTÜK, cezanın TRT’nin “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz” düzenlemesine aykırı yaptığı gerekçesiyle verildiğini açıkladı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar