KİTAPLIK

TRT Şeş Haber Müdürü'nden Kürtçe polisiye

Eski polis muhabiri Osman Geylani, Türkiye'deki ilk Kürtçe polisiye romanı yazdı.

TRT Şeş Haber Müdürü'nden Kürtçe polisiye
Geçtiğimiz günlerde ilk kez bir Kürtçe Polisiye Roman ''Tevn'' Nûbihar Yayınları'ndan çıktı.

Daha önce birçok eseri Kürt Edebiyat Dünyasına kazandıran Nûbihar Yayınları, bu defa bir ilke daha imza atarak Kürtçe dilinde yazılan polisiye roman ''Tevn''i (Ağ)okurlarına sundu.

1992'de yayın hayatına giren Nûbihar Dergisi ve Yayınları daha önce de Kürtçe dilinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmeye başlamıştı.

TRT Şeş'in Haber Müdürlüğü görevini yürüten yazar Osman Geylani'nin yazarı olduğu kitap Türkiye'deki Kürtçe yayıncılık için de yeni bir başlangıç oldu.

Deneme"Katil, elinde bıçak karanlıkta gülümsüyordu. Planını hisseden her kimse öldürüyordu. Dört kişinin ardından, sıra Komiser Serhat ve yanındaki genç kıza gelmişti. Çünkü genç kız kalmıştı sadece geride onu tanıyan ve bir de kim olduğunu anlayan Serhat... Komiser Serhat, gecenin geç saatlerinde Gülizar ile olay mahaline yakın bir evdeydi. Serhat, ölümün soğuk nefesinin artık kendilerine çok yaklaştığını hissediyordu. Kapı ve pencerelere baktı, açık olabilecek her yeri kapattı. Fakat bir ara arkasına döndüğünde..."

YAZAR ESKİ POLİS MUHABİRİ, KİTAP GERÇEK BİR HİKAYEDEN

Osman Geylani'nin yazdığı Tevn, gerçek bir olaydan yola çıkılarak kurgulanmış. Türkiye, Sabah ve Milliyet gazetelerinde uzun yıllar polis muhabirliği yapan Geylani, kitabı Türkçe yazdığını, Kürtçe polisiye roman olmadığını farkedince Kürtçe'ye çevirdiğini söyledi.

Romanda, çıkarı için amcasını öldüren, ardından sahte kimlikle hayat sigortasından para alabilmek için türlü entrikalar içine giren bir katil ile peşindeki Komiser Serhat'ın nefes nefese kovalamacası anlatılıyor.

HERKES ANLAYABİLSİN DİYE 3 YIL EMEK VERDİ

Kürtçe yayın yapan TRT Şeş Haber Müdürü Geylani, romanına neden, "Ağ" adını verdiğini ve neden polisiye roman yazdığını Milliyet muhabiri Namık Durukan'a şöyle anlattı:

"Olay tamamen bir Ağ şeklinde planlandığından Tevn yani Ağ ismini verdim. Komiser Serhat'ın peşine düştüğü katil, çok karmaşık bir ağ kurmuştu kendince. Polis muhabirliği dönemimde işlenen bir cinayetti. Ayrıntıları hâlâ hafızamda saklı diyebilirim. Katili hatırladıkça, onun için en uygun tabir Tevn yani Ağ olur diye düşündüm. Yıllarca İstanbul'da polis muhabirliği yapmış biri olarak, bir cinayetin bilinmemiş, duyulmamış yönlerini yazmak, paylaşmak istedim. İlk romanım ve ilk Kürtçe polisiye roman. Üç yıl gibi bir sürede tamamlamadım. Bunun nedeni de Kürtçe yazıyor olmak ve dil konusundaki bazı zorluklardı. Bilindiği gibi, Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de, Avrupa'yı da ekleyebiliriz konuşulan Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde farklılıklar bulunmakta. Herkesin anlayabileceği, rahatlıkla okuyabileceği bir sadelikte olması için üzerinde titizlikle çalıştım. Çoğu kelimenin Kürtçe karşılığı bulunuyor zaten. Kriminal terimlerinin de orjinallerini kullandım."

İkinci Kürtçe romanını yazmak için hazırlık yaptığını da ifade eden Geylani, Kürtçe kitap piyasasının zaman içinde oluşacağına inandığını söyledi.

ÇOK OKUNANLAR