REKLAM

Türkiye'de hangi mecra ne kadar reklam alıyor?

Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan 2011/ilk 6 aylık reklam yatırımları açıklandı. İşte sonuçlar...

Türkiye'de hangi mecra ne kadar reklam alıyor?
GAZETECİLER.COM - Reklam yatırımları, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 24'lük bir büyüme ile 2 milyar 277 milyon TL olarak gerçekleşti. Yatırımların yüzde 57.81'ini televizyon, yüzde 24.25'ini basın, yüzde 6.88'ini açıkhava, yüzde 7.18'ini dijital, yüzde 2.66'sını radyo, yüzde 1.23'ünü sinema reklamları oluşturdu.

Reklamcılar Derneği'nin 2010 yıl sonu medya yatırımları açıklamasında 2011 yıl sonunda yüzde 20-25 bandında bir büyüme beklentisi açıklanmıştı. İlk yarıda yüzde 24'lük büyüme ile bu beklenti karşılanmış oldu. RD üyesi medya ajanslarının tahminlerine göre, 2011 yıl sonu itibarıyla reklam yatırımlarının toplamda % 20 dolayında büyümesinin beklendiği belirtildi.

Tüm mecralarda dönem itibarıyla büyümenin itici gücünü oluşturan sektörler sırasıyla Kamu Kuruluşları-Siyasi Partiler, Sağlık Medikal, İnşaat-Dekorasyon Hizmetleri, Mobilya, Ev Tekstili -Eşyaları, Eğlence, Kültür Sanat-Sporla İlgili Faaliyetler ve Eğitim oldu.

RD gündemindeki diğer başlıklar ise şöyle:

•Yeni RTÜK Yönetmeliğinin oluşum sürecinde RTÜK'le yakın çalışma ve işbirliği yapıldı. RD üyesi reklam ve medya ajanslarının yönetmeliğe ilişkin görüş ve önerilerinin RTÜK'e iletildi. Ağustos 2011'de RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun Reklamcılar Derneği'ni ziyaret etti. Yeni yönetmelik konusunda olumlu ve yapıcı görüş alışverişinde bulunuldu.

•IAB Türkiye Platformu dernekleşti ve 21 Temmuz 2011'de Interaktif Reklamcılık Derneği (IAB) kuruldu. Dijital endüstride reklam ve pazarlama alanlarında ortak standartların geliştirilmesi ve dijital reklamcılığın güçlendirilmesi için 23 sektör temsilcisi tarafından 2007'de kurulan ve mali, idari ve hukuki anlamda RD'ye bağlı olan IAB Türkiye Platformu, Mayıs 2011'de dernekleşme kararı almıştı.

•T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı-Reklam Kurulu işbirliği ile Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından bu yıl II. Reklam Sempozyumu düzenlenecek. Ekim sonunda düzenlenmesi planlanan sempozyumun güncel konulara odaklanması, dijital reklam standartları/siber hukuk ve ürün yerleştirme gibi konularda sektöre yeni açılımlar sağlaması planlanıyor. Bakanlık ve Reklam Kurulu temsilcilerinin yanı sıra; RTÜK'ün ticari iletişime ilişkin gündemi nedeniyle, RTÜK temsilcilerinin de toplantıya davet edilmesi; reklam, medya ve pazarlama dünyasından geniş bir katılım sağlanması hedefleniyor.

•Bu yıl ilk Effie Etkinlik Endeksi Sıralamasında Türk Ajansları dünya çapında önemli başarılara imza attılar. Medina Turgul DDB Avrupa'daki "En Etkin Ajanslar" arasında 1. sırada, Rabarba "En Etkin Bağımsız Ajanslar" arasında dünya sıralamasında 3. sırada yer aldı.

•TİAK Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş. tarafından, yeni dönem için TNS Piyasa Araştırma, Danışmanlık ve Ticaret A.Ş. ile Televizyon İzleyici Ölçümü Hizmet Sözleşmesi 8 Eylül 2011'de imzalandı.

ÇOK OKUNANLAR