REKLAM

İşte 2011'in dijital reklamcılık trendleri

Reklamcılık, pazarlama, medya ve markalar üzerine araştırmalar yürüten Millward Brown dijital ortamın 2011'deki 11 kilit eğilimini açıkladı.

İşte 2011'in dijital reklamcılık trendleri

Reklamcılık, pazarlama, medya ve markalar üzerine araştırmalar yürüten Millward Brown dijital ortamın 2011'deki trendlerini açıkladı. İşte 11 başlık altında topladığı tespitleri:

1. Markalar varlıklarını geniş bir alana yayılmış, pek çok alternatif sosyal medya mecrasının bulunduğu internette göstermek için çaba sarf edecek.

Özellikle internet üzerindeki uygulamalar ve fan sayfaları popüler çünkü bunlar pazarlamacılara tüketiciyle olan etkileşimi kontrol etme ve kolaylaştırma imkanı sağlıyor.

Fakat markalar giderek bu tip "bahçe"'lerinin sayısını arttırmak zorunda. Spesifik platformlar için genellikle farklı uygulamalar geliştiriyorlar.

Amaç etkileşimde bulunmak istedikleri müşterilerine hem mevcut ortamla ilişkili hem de her yerde olduklarını göstermek.

2. Zenginleştirilmiş gerçeklik gibi teknolojik gelişmeler çevrim içi alışveriş ile gerçeklik arasında köprü kuracak.

Kişisel bilgilerin açığa çıkarılmasıyla ilgili kaygılar bulunmasına karşın, çevrimiçi alışveriş güçlü şekilde büyümeye devam edecek.

Bir çok ülke bu bakımdan ABD'yi izleyecek.

İngiltere'de özellikle mobil alışveriş uygulamaları popüler olacak,

Hindistan'da ise çevrimiçi seyahat bilet alış verişlerinde büyüme gerçekleşecek böylece istasyonlarda oluşan uzun kuyrukların önüne geçilmiş olacak.

Küresel olarak markalar inovatif yeni teknolojiler kullanacak, bunların arasında zenginleştirilmiş gerçeklik de var. Bu da tüketicinin dokunamadığı ve hissedemediği ürün ile arasındaki soyutluk uçurumunu kapatmasına yardımcı olacak.

3. Çevrim içi teşhir kabına sığmayacak

Pazarlamacılar reklam içinde giderek kapsayıcı ve kuşatıcı marka mesajlarına yönelecek. Bunun için büyüyebilen formatlar ve interakif özellikler kullanacaklar.

Bu mesajlar çoğunlukla bir mikrositede ya da sosyal medya sayfasında yaşanan deneyimin bir kopyası şeklinde olacak.

Buna bağlı olarak reklam formatları sürekli dönüşüm içinde olacak ve pek çok yeni format popüler hale gelecek; örneğin planlamacıların aynı sayfada farklı formatları kaynaştırdığı double- teaming gibi.

Bannerların içerdiği sosyal unsurlar bir Twitter feed'i gibi canlı bir sosyal faaliyet içindeymiş hissi verecek, öte yandan ilgiyi yakalamak için küçük ve ilgi çekici görseller kullanan sonra da ekranın büyük bir bölümüne yayılan slayt şeklindeki formatlar kendini gösterecek.

4. Viral video artık "renk olsun diye" aşamasını geçecek.

Viral pazarlama potansiyeli, dijital kampanya planlamalarında giderek daha büyük bir unsura dönüşüyor. Daha kesinlikli viral ölçümler pazarlamacılara daha iyi planlama, takip ve kendini duruma uyarlama imkanı sunuyor.

Fakat her yeni viral video tüketici beklentisini yükselttiğinden, reklamcılar daha yaratacı olmak zorunda kalabilir. Buna karşılık vermek için, daha fazla reklamcı reklamlarını viral ortamda teşvik edecek.

[page_end]
5. İnternet için hazırlanan video içeriği artacak

Çevrimi içi video reklamcılığının hızlı bir büyüme evresine girmesiyle, pazarlamacılar küresel çapta kendi çevrim içi video yaratıcılıklarını optimize etmek için 2011'de daha fazla yatırım yapacak.

6. Özel mobil gereçlerin sayısı artacak

Mobil hizmetlerin performanslarındaki iyileşme daha fazla insanın çevrim içi olması, daha fazla zaman harcaması demek. Pazarlamacılar bu fırsatı değerlendirecekler, özellike yeni gereçler daha iyi mobil reklam deneyimine oyanak sağladığı için.

Mobil reklam bütçeleri ciddi şekilde artacak 2010'a göre ve mobil ortamda sağlanan marka etkisi bütün 2011 boyunca üst seviye performansını sürdürecek.

7. Markalar yerlerini jeo-lokasyonla bulacak.

Bugün için jeo - lokasyon sadece "giriş" demek fakat 2011 kullanıcı "giriş" yaptığında daha fazla ödüllendirici deneyim sunacak, Ayrıca "çıkış"'ta da gelişmeler olacağını tahmin ediyoruz. ( Mesela şimdi nereye gidelim önerisi gibi).

Ayrıca Shopkick gibi, bir dükkana girildiğinde otomatik olarak promosyon ödülü veren uygulamaların arttığını göreceğiz. Facebook'un da lokasyon bazlı uygulamalara yönelmesiyle daha çok markanın uygulama özelliği olarak lokasyonu kullanacak

8. İnternette arama daha kişiye özel, daha mobil ve çok daha etkili olacak

Tüketiciler kendilerine daha uygun arama sonuçları için mahremiyetlerinden ödün verecek. Sosyal medya profilleri ile ilgili bağlantılar, arama geçmişi ve davranışsal segmantasyon bu bilgiyi arama motoru ile paylaşmaya hazır kullanıcılara daha uygun arama geçekleştirme imkanı sunuyor.

Mobil aramalar uygulama geliştiriciler daha önce hiç görülmemiş bir genişlikte bilgiye ulaşabilir hale geldiğinde ve tüketiciler Google Maps gibi uygulamalar araclığıyla arama yapmanın faydasını fark ettiğinde bunun sağlayacağı avantajla daha büyük kazançlar elde edecek. Ayrıca arama sonuçları ayrıca çok etkili hale gelecek.

[page_end]
9. Oyunlar faaliyette.

Piyasaya yeni sürülen Sony'nin Movae ve Microsoft'un Kinect'i Playstation ve xbox konsüllerine yeni bir nefes verdi ve 2011'de daha ileri oyun tasarımlarına yönelik inovasyonlar artacak. Bunun yanı sıra Appple iphone ve ipod touch'ın sunduğu olanakları arkasına alan basit internet oyunları daha fazla büyüyecek, yazılımcılar daha büyük olan Ipadara yüzünden büyük avantaj elde edecekler.

10. Sosyal grafikler nokta vuruş reklamcılığı isabet yüzdesi daha güçlü hale getirecek

İnternet kullanıcılar en büyük sosyal ağ Facebook'ta faal olmayı sürdürüken bir yandan da giderek doğrudan ilgi alanlarına hitap eden diğer niş ağlara katılabilirler. Facebook özellikleri markalara mükemmel bir nokta atış reklamcılık fırsatı sunuyor fakat gerçekten etkili olabilmek için insanlar arasındaki karmaşık ilişkilere anlam kazandıran sofistike algoritmalara ihtiyaç olacak.

11. Çevrimiçi mahremiyet savaşları yoğunlaşacak

Pazarlamacılar çevrimiçi şeffaflığın geliştiği bir ortamda ilerleme sağlayacaklar. Çevrim içi mahremiyeti koruma adına düzenleyici önlemler almaktan kaçınacaklar, bu da kullanıcıların kendi profillerini yönetmeleri sağlanarak ve kendi veri modellerini seffaflaştırarak olacak. Fakat düzenleyici kurumlar ile endüstri arasında kişisel bilginin kapsamı üzerine süren savaş devam edecek.

ÇOK OKUNANLAR