KARİKATÜR

Taraf çizeri Gürses de istifa etmiş!

Taraf gazetesine ay başında çizgileriyle katkı sunmaya başlayan ünlü çizer Kemal Gökhan Gürses gazeteyi sarsan istifaların ardından köşesine son verdi...

Taraf çizeri Gürses de istifa etmiş!
GAZETECİLER.COM (BÜLENT TELLAN / ÖZEL HABER)

Taraf
gazetesinide 14 Aralık'ta kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve yardımcısı Yasemin Çongar'ın istifası ile birlikte medya kulislerinde başlayan sarsıntı, artçı darbelerle devam ediyor.

Aralık ayı başında Taraf gazetesinde çizmeye başladığı Endişeli Modernler çizgi bandı ile gazete kadrosuna katılan Kemal Gökhan Gürses de Taraf gazetesinden sessiz sedasız bir şekilde istifa etti.

Bir kaç gündür gazetede imzasını göremediğimiz Kemal Gökhan Gürses'e ulaşıp neden artık çizgi bandın yayınlanmadığını sorduk. 1978 yılından beri de profesyonel olarak çizerlik yapan Gürses, sorumuz üzerine biraz da karamsar bir şekilde Taraf'tan neden ayrıldığını anlattı. "Belki de çizerlik kariyerimin sonuna geldim" diyen Gürses,  bakın duygularını nasıl dile getirdi...

HAYATIMIN EN KISA SÜREN ÇİZGİ BANDI OLDU

"Ne yazık ki Endişeli Modernler çizerlik hayatımın en kısa süren bandı oldu."
diyen Gürses, Endişeli Modernler için "Oysa yaklaşık altı yıldır büyük bir özlem duyduğum çizerliğimi geri veren bir çalışmaydı." diyor.
 
Altı yıldır hiçbir gazetede çizemeyişinin nedeni "basının içinde bulunduğu koşullarla bağlantılı" olduğunu hatırlatan Gürses sözlerini şöyle sürdürdü:
"TARAF İLE İLK OLARAK YAYINA BAŞLAYACAĞI SIRADA GÖRÜŞTÜK"

"Taraf gazetesi yayın hayatına hazırlanırken Ahmet Altan'a ve Yasemin Çongar'a Ayşegül Savaşta'yı arzu ederlerse gazetelerinde çizebileceğimi söyledim.
Belli ki istedikleri tarzda (Özellikle Ahmet Altan'ın) bir çizgi roman değildi ya da böyle bir çizgi romana gereksinim duymadılar; görüşmemiz olumsuz sonuçlandı.

Ben bu görüşler karşısında bir özellik edindiğimi farkettim; kızmak yerine anlamaya çalışmak. Bir takım kararları alma sorumluluğunu üstlenen kişilere kızmak yerine bunun nedenlerini kavramaya çalışmak gerekir. Kavrayamasanız da denemelisiniz… 
Sonuçta bu kararı da anlayışla karşılayıp köşeme çekildim. Uzun süreler boyunca çizebileceğim bir gazete olmadığına karar verdim.

Mizah dergilerini zaten yıllardır yaptığım işle bağdaştıramıyorum; belli ki geçen yaklışık 36 yıllık çizgi serüvenimin son 25 yılını kaplayan gazete çizerliği kesiti çizer kimliğimi de değişime uğratmış."

"YENİDEN BAŞLAMAK İSTİYORDUM"

Radikal'den ayrıldıktan sonra "yeniden başlamak" istediğini ve yeniden Taraf ile görüştüğünü anlatan Gürses şöyle devam etti açıklamasına:

"Radikal ile uzun süren bir görüşme trafiğinin ardından anlaşma sağlayamadık. Daha sonra Yasemin Çongar ile görüştük, çok kısa süre içerisinde bandın yayınına başlandı. Ve bildiğiniz istifalar yaşandı.

TARAF GAZETESİ ENDİŞELİ MODERNLERİ BÖYLE DUYURMUŞTU
 Deneme
Sonuçta bir kürsü kullanıyorsunuz. O kürsü de yanınızdaki bir çok kürsü ile bir toplam olarak algılanıyor. Etkiniz, sorumluluğunuz çoğu kez o bantla, o köşe ya da kürsü ile sınırlı kalamıyor."

"BİR DAKİKA BİLE DÜŞÜNMEDEN BANDA SON VERDİM"


"Gazeteler binaların değil insanların üzerine inşa edilir. İnsana dayalı bir meslektir gazetecilik. Homopolitikus'un kararları, bakışı ve yorumlarıyla şekillenir. Ben de Taraf gazetesinin sac ayağını oluşturan kişilerin, Ahmet Altan'ın, Yasemin Çongar'ın ve Neşe Düzel'in ardından bir dakika bile düşünmeden, gazetenin benim anlaşma sağlayabileceğim bir siyasi rayda ilerlemesinin olanaklı olmayacağı öngörüsü ile bandıma çok kısa süre içinde son vermek zorunda kaldım."

"TAM BİR YARIM KALMIŞLIK DUYGUSU YAŞIYORUM"

Kemal Gökhan Gürses, "Duygum, tam bir yarım kalmışlık duygusu. Yaşamımın son bantlarını çizdiğim duygusuna sahiptim başlarken."  diyor ve biraz da karamsar bir şekilde bahsediyor 36 yıllık çizerlik yaşamının geleceğinden:

"Belki faal çizerliğimin sonuna geldim. Bilmiyorum. Elbette bir sürü projem, hayalim, isteğim var çizerlik üzerinden tanımlayabileceğim. Ama, bunların gerçekleşme olanağını kaybettiğimi sanıyorum.

"Karikatür genç işidir aslen. Gazete çizerliği ya da bant çizerliği ise biraz daha olgunluk kaldırır. Dil mizahı yapmak için ise, yani edebiyatın mizah kanadında iseniz bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. Belki de erken emeklilik gerektiren bir meslek karikatüristlik. Halen bu işi benden ileri yaşta sürdürenlerin alınmamasını rica ederim. Ama yeni mizah kuşağının dili, öncelikleri ve yaklaşımları bana bir başka ülkede yaşıyormuşum hissini veriyor. Daha çok bir hayvanlar aleminde… Belki gerçekten de başka bir ülkede yaşıyorum…"
ÇOK OKUNANLAR