REKLAM

Tacizli reklama karşı kampanya

Yalan Dünya'nın Selahattin Çakaler karakterinin rol aldığı reklam filminin yayından kaldırılması isteniyor...

Tacizli reklama karşı kampanya
GAZETECİLER.COM (ÖZEL İÇERİK) - "Şaşırt beni, şaşırt kız! Aklımı al; çılgınca bir teklifte bulun bana!" Olgun Şimşek, yeni oynadığı reklam filminde kadın banka görevlisine bu sözleri söylüyor.

Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) yeni ürünü, "Biriktiren Kredi" reklam filminde, ekranların sevilen oyuncusu Olgun Şimşek'in Yalan Dünya dizisinde canlandırdığı Selahattin Çakaler karakteri yer alıyor. Filmde bankaya girer girmez gözüne kestirdiği kadın banka görevlisine dönerek "Ne kadar zarif..." diyor ardından tacizini  "...bir banka!"  diyerek gizliyor.

İMZA KAPMANYASI BAŞLATTI

Duygu Yaşar, geçtiğimiz hafta, kendi iş yerlerinde sözlü cinsel tacize uğramış olan iki arkadaşıyla dertleştikten sonra evine döndü. Biraz kafa dağıtmak için oturup televizyonunu açtığında karşısında gördüğü bu reklam onu iyice üzdü. Çünkü reklam filmindeki kadın banka görevlisi, Duygu Yaşar'ın arkadaşları gibi, yapılan bu sözlü tacizleri gülümseyip geçmek zorunda kalan birisi gibi canlandırılmıştı.

Duygu Yaşar işte bu yüzden, TEB'in iş yerinde kadınlara sözlü cinsel taciz yapılmasını normalleştiren bu reklam filmini bir an önce yayından kaldırması için Change.org'da bir imza kampanyası başlattı.

"Kadınların çok fazla muzdarip oldukları bu sorunun, böyle mizahi anlatılar aracılığıyla normalleştirilmesi ve tebessümle bakılacak basit bir durummuş gibi yansıtılması, bu sorunun düzeltilmesi amacına hizmet etmez. Aksine, kadınların çektiği bu sıkıntıyı önemsizleştirir" diyen Duygu bu konunun son derece önemli olduğunu düşünüyor.

ÇALIŞAN KADINLARIN %30'U TACİZE UĞRUYOR

Elele Dergisi'nin 2006 yılındaki araştırmasında çalışan kadınların %30'unun cinsel tacize uğradığı sonucu çıkmıştı. Yaşar, geçen yıllar boyunca ortaya çıkan kadın hakları ihlalleri ve aile içi şiddet vakalarına bakarak bu oranın çok daha fazla olabileceğine inanıyor. Ayrıca, bu kampanya ne kadar çok desteklenirse TEB'in toplumun bu konudaki hassasiyetini o kadar iyi anlayacağını düşünüyor.

Duygu Yaşar'a göre, eğer bu imza kampanyası amacına ulaşırsa, Türkiye'deki diğer marka ve toplumsal kesimlere de ne kadar önemli bir konu olduğu mesajı en etkili şekilde verilecek.

ÇOK OKUNANLAR