GÜNDEM

Star Gazetesi'nin Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

Necip Fazıl'ın kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle verilen Necip Fazıl Ödülleri açıklandı.

Star Gazetesi'nin Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

Eserleri ve fikirleriyle nesillere öncülük eden üstat Necip Fazıl'ın kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle verilen Necip Fazıl Ödülleri açıklandı.

Edebiyat dünyasında büyük yankı bulan ve bu yıl üçüncüsü verilen Necip Fazıl Ödülleri’nde şiir dalında Ebubekir Eroğlu, hikaye-roman dalında Cihan Aktaş, fikir araştırmada Yaşar Çağbayır, bu yıl ilk kez verilen ‘Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’ dalında şair Emel Özkan ve hikayeci Mustafa Çiftci ödüle layık görüldü.

Necip Fazıl Saygı Ödülü ise 40 yılı aşkın süredir Türk hikayeciliğinin zirve isimlerinden Mustafa Kutlu’ya layık görüldü.

 

HİKAYEDE YOLLAR AÇAN BİR USTA

Kırk yılı aşkın süredir yazdığı hikayelerle Türk edebiyatına, fikri yazılarıyla ve denemeleriyle Türk düşünce hayatına yaptığı katkıları, 30 yıla varan bir sürede Dergah Dergisindeki Genel Yayın Yönetmenliği esnasındaki çabaları, yönlendiriciliği ve  pek çok genç hikayecinin yetişmesindeki katkısı dolayısıyla Necip Fazıl Saygı Ödülüne layık görüldü.

NECİP FAZIL ŞİİR ÖDÜLÜ EBUBEKİR EROĞLU

1970’lerden bugüne kendi kuşağı içinde temayüz etmiş şair kimliğiyle şiirin teorik, tarihi meselelerine ve tezahürlerine dair kaleme almış olduğu fikri eserleri ve  modern Türk şiirinde geleneğin birikimini en iyi anlayıp yorumlayarak, bunu ustalıkla şiirine yansıtması dolayısıyla Necip Fazıl Şiir Ödülüne layık görüldü.

NECİP FAZIL HİKAYE-ROMAN ÖDÜLÜ CİHAN AKTAŞ

Çeyrek asırdan beri hikaye ve romana verdiği emek, Türkçe’nin anlatım zemininde bulduğu yeni imkanlar; yerli bakışlarla mütedeyyin kadının kişilik ve kimlik değerleri için verdiği mücadeleyi, maruz kaldığı toplumsal baskıları, çevre sıkıştırmalarını, inandıkları uğruna ailesine bile yabancılaşmak durumunda kalan bireylerin ruhsal yalnızlığını ve dramını etkili bir şekilde anlattığı için Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülüne layık görüldü.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ YAŞAR ÇAĞBAYIR

Önce beş cilt olarak yayınlanan ve “Orhun Yazıtlarından günümüze Türkiye Türkçesinin Söz Varlığı” üst başlığını taşıyan Büyük Türkçe Sözlük adlı eseri, Türkçenin zenginliğini, inceliğini ve yaygınlığını kanıtlayan bir çalışma olarak değerlendirildi. 70 bin kelime ilavesiyle on cilt olarak TİKA tarafından yeniden yayınlanan ve 310 bin kelimeden oluşan eser, bu sebeple Necip Fazıl Fikir-Araştırma ödülüne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ EMEL ÖZKAN

Şiirlerinde dönemin yaygın eğilimlerinin dışında, kendine nas bir şiir dili kuran ve bu dili giderek geliştiren yeni kuşak şairlerden Emel Özkan’ın özgün yanı sade, etkili ve çarpıcı bir Türkçe ile yazmasıdır. Şiirlerinde gündelik hayatın, nesnelerin bilgisi ender görülen bir duyarlılıkla öne çıkmaktadır. Emel Özkan Özgün şiirsel nitelik ve Türkçe konusundaki süreklilik arz eden titizliğiyle Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görüldü.

NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ MUSTAFA ÇİFTCİ

Öyküleriyle insanımızın hallerini incelikli bir bakışla yansıtan ve kurduğu dille edebiyat çevrelerinin dikkatini çeken genç yazarlardan Mustafa Çiftçi’nin ilk iki eserinde ortaya koyduğu özgünlük gelecek vaat eden bir yazar ve sanatçıyla karşı karşıya olduğumuzun işaretidir. Kullandığı ironik dil, Anadolu insanının hayatından kesitleri çarpıcı üslupla yansıtması ve orjinal öykü diliyle Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görüldü.

JÜRİ TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRDİ

Necip Fazıl Ödülleri Jüri Heyeti, dün ESMEDYA merkezinde pek çok aday arasından ödül kazanan isimleri belirlemek için bir araya geldi. Beşir Ayvazoğlu, Fatih Andı, Hicabi Kırlangıç, Nurcan Yurdakul, Osman Konuk ve Turan Karataş’tan oluşan jüri heyeti kazanan isimleri gerekçeleriyle belirledi.

 

ÇOK OKUNANLAR