GÜNÜN KÖŞE YAZARI

İsmet Berkan

Hürriyet

İsmet Berkan
50 milyona yakın vatandaşın kimlik bilgilerinin dün internete sızdırılmasıyla büyük bir şok yaşadık. 

Bu bilgiler nasıl ele geçti, nerden, kimler sızdırdı henüz bilinmiyor. Fakat ülke nüfusunun yarısına yakının kimlik bilgileri ortalıkta gezdi. Bunun ne büyük sorunlara neden olacağını tahmin edersiniz. 

Oysa bu konuyla ilgili Hürriyet yazarı İsmet Berkan 20 Şubat'ta uyarmıştı. Mevzu bugün patlayınca İsmet Berkan, bu uyarısını yeniden hatırlattı bizlere. 

2 ay öncesinden bu uyarıyı yapan İsmet Berkan'ı günün köşe yazarı seçiyoruz. Bakın neler demiş İsmet Berkan o zaman:

Bizim, 49 milyondan fazla vatandaşımızın her türlü kimlik bilgisi çalındı. Bu yetmezmiş gibi şimdi çalınan bilgiler bir de internete yüklendi.

Ben konuyu en son 20 Şubat'ta bu köşede, "En büyük ulusal güvenlik sorunumuzu konuşmuyoruz bile" başlığıyla yazmıştım. O günden bugüne de konuyu konuşmamaya devam ettik. O yazımda kendilerine 'bilgisayar korsanı' adı veren birtakım kişilerin ellerindeki bu bilgileri web'e koymaya hazırlandıklarını duyurmuştum.

Bugün o da oldu; iki gün önce hepimize ait temel kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya kökenli bir siteye yüklendi. Burası Türkiye, biz böyle durumlarda ilk tepki olarak kafamızı kuma gömeriz. Bu sefer de öyle oldu; ilgili site jet hızıyla erişime kapatıldı.

Ama bu satırların yazarı basit bir VPN uygulamasıyla siteye de erişti, ilgili veri tabanını da sırf indirilebilir olduğunu kanıtlamak için bilgisayarına indirdi. Neler mi var bu veri tabanında?

2011 seçimi öncesinde seçmen sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS'e kayıtlı adresleri var.

ÇOK OKUNANLAR