GÜNDEM

İshak Alaton'dan Tuncay Özkan skandalı

İşadamı İshak Alaton, 3. baskısını yapan kitabında ve canlı yayında Tuncay Özkan'ı hiç affetmedim dedi ama...

İshak Alaton'dan Tuncay Özkan skandalı
GAZETECİLER.COM (ÖZEL İÇERİK) - İşadamı ve Açık Toplum Vakfı Kurucu Üyesi İshak Alaton, bugüne kadar hiç paylaşmadığı anılarını Söz Sende'de Balçiçek İlter'e anlattı.

"TUNCAY ÖZKAN'I HİÇ AFFETMEDİM"
Alaton dün şunları demişti:
"Üzeyir Garih öldürüldüğü zaman, Tuncay Özkan, Milliyet'in Yayın Yönetmeniydi. Milliyet'in politikasını o yönetiyordu. Üzeyir Garih öldükten 3-4 gün sonra Milliyet'te bir kampanya başlatıldı. 1 ay boyunca Üzeyir Garih'in aleyhinde yazılar çıktı. Halbuki ben Tuncay Özkan'ı hayatımda tanımadım, görmedim. Peki neden bu düşmanlık? Adam ırkçı, antisemitist, garip takıntıları olan bir adam. En sonra Milliyet'in baş sayfasında Üzeyir Garih'in kanlı resmi basıldı, utanç vericiydi. Ailesi perişan oldu, hepimiz perişan olduk. Adama sesimizi duyuramadık. Düşmanlığının nedenini de hala anlayabilmiş değilim. Büyük bir günah işledi bu adam."
Bu açıklamalar içinde bir kısım vardı ki bilgileri kontrol ettiğimizde ortaya müthiş bir çarpıtma çıkıyor.

İshak Alaton "Tuncay Özkan'ı hiç affetmedim" dediği o kısımda Özkan'ı Üzeyir Garih'in ölümünün ardından kendilerine yönelik kampanya yapmakla itham ediyor. İddiası ise Özkan'ın 'o dönem Milliyet'in genel yayın yönetmeni" olarak bunu yaptığı yönünde.

Peki öyle mi?

MİLLİYET'İN GENEL YAYIN YÖNETMENİ
O DÖNEM ÖZKAN DEĞİL, MEHMET Y. YILMAZ


Tuncay Özkan o tarihte Milliyet gazetesinde ama genel yayın yönetmeni olarak değil köşe yazarı olarak. Zaten Tuncay Özkan'ın gazete mazisinde hiç genel yayın yönetmenliği olmadı. Şubat 2001 ayında yazmaya başladığı Milliyet'teki köşesi Haziran 2002'ye kadar devam etti.

Özkan aynı tarihlerde Kanal D Ana Haber'in Genel Yayın Yönetmeni.

Milliyet gazetesinin Garih öldürüldüğü tarihteki (Ağustos 2001) Genel Yayın Yönetmeni ise, halen Hürriyet'te yazan Mehmet Y. Yılmaz. Yani Alaton'un şikayet ettiği o yayınları yapan kişi Mehmet Y. Yılmaz'dan başkası değil.

DenemeKİTAPTA DA BU HATA VAR

İshak Alaton, Lüzumsuz Adam isimli kitabında da canlı yayında dile getirdiği bu iddiaların aynısını tekrarlıyor. Üçüncü baskısını yapan kitapta da bu maddi hata sürüyor. Tek fark var, kitapta Özkan'ı bu kez Milliyet'in editörü olarak lanse etmesi.

İSHAK ALATON BUNU DAHA ÖNCE DE YAPTI

İnsanın aklına ister istemez, Alaton'un daha önce kardeşi ile ilglili söylediği sözler ile Radikal yazarı Ezgi Başaran'ın başına açtıkları geliyor. Alaton Ocak 2012'de Radikal yazarı Başaran'a kardeşinin 6-7 Eylül olaylarından sonra korkusundan Türkiye'yi terkettiğini ve bir daha hiç gelmediğini söylemişti. Halbuki Alaton'un kardeşinin, oğlunun  1978'de hep beraber tatil yaparken kaza sonucu ölmesi üzerine Türkiye'ye küstüğü ortaya çıkmış ve Ezgi Başaran özür dilemişti.

DOĞAN'A NEDEN BİR ŞEY DEMİYOR?

İki olayı yan yana koyup baktığımıza Alaton'un bu kadar önem verdiği ortağının ölümü ile ilgili haberde neden Tuncay Özkan'ı suçladığı ve neden gazetenin sahibi olan Aydın Doğan'a ya da gazetenin o tarihlerdeki genel yayın yönetmeni Mehmet Y. Yılmaz'a başvurmadığı da bir merak konusu.

ÇOK OKUNANLAR