MEDYA KÖŞESİ

Sevilay Yılman 'yeni havalimanı hazır değil' dedi tarih önerdi

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, resmi açılışı 29 Ekim'de yapılan İstanbul Yeni Havalimanı’nın 31 Aralık tarihindeki büyük açılışa hazır olmadığını belirtti.

Sevilay Yılman 'yeni havalimanı hazır değil' dedi tarih önerdi

Modern, şık ve konforlu bir proje olan İstanbul’un yeni havalimanına tam not verdiğini söyleyen Habertürk yazarı Sevilay Yılman, test amaçlı gerçekleştirdiği uçuşlardan sonra projenin 31 Aralık tarihindeki büyük açılışa hazır olmadığına karar verdiğini söyledi. 

Havalimanının 31 Aralık’ta tam teşekküllü hizmet vermeye başlaması durumunda büyük kaos yaşanacağını iddia eden Yılman, eksikleri sıraladı ve tarih önerisinde bulundu. Yılman, "Geçen Salı günü havalimanında Ulaştırma Bakanı’nın başkanlığında yapılan toplantının sonucunda alınan açılışın ertelenme kararını destekliyorum.Çok doğru bir karar olarak görüyorum ve hatta ben bu ertelemenin Mart değil, Haziran olması gerektiğine inanıyorum.Hem İstanbul yaz havasına girince daha konforlu oluyor. Bir de bu arada metro dahil, havalimanındaki inşaatlar tamamen bitirilmiş hem de THY kendi sorumluluğunda olan CİP, VİP gibi salonlarda uluslararası düzeyde vereceği hizmete tam teşekkülü hazır olur." ifadelerini kullandı.

Bence Mart’ta da değil, Haziran'da olmalı tam açılış!

Biliyorsunuz… 29 Ekim'de yapılan resmi açılışından hemen sonra İGA’nın davetlisi olarak gidip İstanbul Yeni Havalimanı’nı gezmiş ve gördüklerimi de sizlerle paylaşmıştım.

Son derece modern, şık ve konforlu bir proje olan İstanbul’un bu dev yeni havalimanına da tam not vermiştim.

Ancak sonrasında test amaçlı yapılan uçuşlarından gidiş-geliş olmak üzere 3 uçuş gerçekleştirince şunu gördüm ki, proje muhteşem ama 31 Aralık tarihindeki büyük açılışa hazır değil.

Bu uçuşlardan en sonuncusu geçtiğimiz pazartesi gününün sabahıydı.

Önceki uçuşlarımızda da birtakım eksiklikler gördüm ama o gün yani son uçuşumuzun dönüş günü yanımdaki arkadaşlarımla şuna kanaat getirdik ki; Havalimanı eğer 31 Aralık’ta tam teşekküllü hizmet vermeye başlarsa büyük kaos yaşanır.

Bunun en büyük nedenlerinden biri İstanbul’da kış şartlarının başlamış olması.

Hava şartlarındaki olumsuzluk o gün epeyce yordu bizi.

Mesela giderken hava gayet güzeldi. Ve Ulus’tan yani benim evden yeni havalimanına kendi aracımızla 40 dakikada ulaşmıştık.

Ancak dönüşte aynı güzergahta tam 1 saat 45 dakikamız yollarda geçti.

İkinci neden ise kullanılmakta olan ve tam açılış gerçekleştirildikten sonra da kullanılacak olan alanlarda hâlâ inşaat çalışmalarının devam ediyor olması.

Otoparklar büyük sorun mesela.

Hâlâ ortada doğru dürüst bir otopark yok.

Evet. Hummalı bir çalışma yürütülüyor 31 Aralık tarihine yetişsin diye ama bu çalışmaların da yeterli olacağını sanmıyorum.

Ve bir başka neden de THY’nin yeni havalimanında hizmet vermeye hiç hazır olmaması.

Bilet check-in bölümleri on numara. Pasaport kontrol ve çıkış noktaları da öyle. O bölgelerde büyük bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum ancak sonrasında THY yolcularını büyük problem bekliyor.

Biz o uçuşlarımızdan ikisinde yurt dışına gittik. Birinde ise yurt içine. Ve gördük ki yapımı da, işletmesi de tamamen THY’nin sorumluluğunda olan CİP salonları açık değil henüz.

İnşaatların yapımı devam ediyormuş ancak öğrendiğim kadarıyla 31 Aralık’a hem yurt dışı, hem de yurt içi CİP Lounge’ların yetişmesi çok mümkün görünmüyormuş.

Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu durumu ben pek dert etmem ama elin Japon’u, Çinlisi ya da Amerikalısı için büyük dert olur CİP salonlarının henüz hazır olmaması.

Sadece o da değil.

Dünyanın en önemli havayolu şirketlerinin ittifakı olan Star Alliance üyesi Türk Hava Yolları da, şu anda Atatürk’te verdiği CİP hizmetini veremez ise marka değeri büyük sarsıntı geçirir.

Hülasa…

“Aklın yolu birdir” diye boşa denilmemiş.

Geçen Salı günü havalimanında Ulaştırma Bakanı’nın başkanlığında yapılan toplantının sonucunda alınan açılışın ertelenme kararını destekliyorum.

Çok doğru bir karar olarak görüyorum ve hatta ben bu ertelemenin Mart değil, Haziran olması gerektiğine inanıyorum.

Hem İstanbul yaz havasına girince daha konforlu oluyor. Bir de bu arada metro dahil, havalimanındaki inşaatlar tamamen bitirilmiş hem de THY kendi sorumluluğunda olan CİP, VİP gibi salonlarda uluslararası düzeyde vereceği hizmete tam teşekkülü hazır olur.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar