REKLAM

Sertap Erener'li reklama durdurma!

Reklam Özdenetim Kurulu, 'Turkcell 4 Çeker' reklamını yanıltıcı ifadeler taşıdığı gerekçesiyle durdurma kararı aldı.

Sertap Erener'li reklama durdurma!

Geçen yıl Vodafone'un 'Kaçan Kurtuluyor' başlı reklamını durdurma kararı alan Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK), şimdi de Sertab Erener'in oynadığı 'Turkcell 4 çeker' reklamını mercek altına aldı. Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve mecra kuruluşlarının katılımıyla oluşan bir etik hizmet platformu olan kurul, 'dört bir yanda çeker, ikide bir kesilmeden çeker, billur gibi çeker, interneti hızlı çeker' ana başlıklarına vurgu yapılan reklam için yazılı ve görsel medyanın yanı sıra açık havada da durdurulması kararı aldı. Kararın gerekçesi ise reklamın yanıltıcı unsurlar içermesi.

Şikâyet yok ama...

Turkcell'in bir süredir ekranlarda dönen 4 çeker reklamında Sertab Erener, "Sesim her yerde, her ortamda billur gibi duyulur mu, dedim. Çeker dediler... Her yere giderim dedim. Fark etmez, dediler. Ben şarkı söylerken iki de birde kesilir mi, dedim. Kesilmez dediler. Görüntüm internetten anında iner mi, dedim. Işık hızında iner dediler. Turkcell 1 değil, 4 çeker dediler. Test edelim görelim dedim" diyor.

Bu ifadeler üzerine RÖK inceleme başlatılması kararını bir şikâyet üzerine değil, kendi aldı. Kurul, 'reklamdaki her yerde çeker' ifadelerini 'Türkiye'nin her yerinde çeker. Hiçbir kesinti yaşanmaz' şeklinde yorumlandığı için yanıltıcı buldu.

'Görüntü ışık hızında iner'
ifadelerinin ise "3G aracılığıyla internet hızının fiber optik hizmetlerle alakalı olmadığı" gerekçesi ile yanıltıcı olduğu kararına vardı. Kurul, 'reklamın bu halde yayımlanmasının doğru olmadığı'

kararına vardı. Turkcell, internet sitesinde '4 çeker' reklamının unsurlarını açıkladığı reklamın altında ise şu ifadelere yer veriyor: "Turkcell, 31 Mart 2011 itibarı ile yüzde 99,07 nüfus kapsama oranına sahiptir. Kapsama alanı; yeryüzü şekli, coğrafi şartlar ve bina yapıları nedeniyle değişim gösterebilir. HD ses teknolojisinden yararlanabilmek için 3G servisi alınması ve her iki tarafın da HD ses destekli telefona sahip olması gerekir."

Vodafone reklamı da durdurulmuştu

RÖK, geçen yıl da Vodafone'un 'Kaçan Kurtuluyor' başlıklı reklamı için durdurma kararı vermişti. Kurul, Avea–Azra Akın numara taşıma reklamı için de benzer bir karar almıştı.

ÇOK OKUNANLAR