POLEMİK

Seren Serengil kim Sabahattin Ali kim? 'Aldırma Gönül'müş!

Dedikodudan hapse giren Seren Serengil için Star TV ekranında çalınan şarkı ise yok artık dedirtti.

Seren Serengil kim Sabahattin Ali kim? 'Aldırma Gönül'müş!

Seren Serengil dedikodusunu yaptığı Gülben Ergen için ayak direyip mahkeme kararına uymadı 3 gün hapis cezası aldı. Hapise gidişinin şova döken Seren Serengil mağdur edebiyatı yaparak Duymayan Kalmasın programında veda etti.

Dedikodudan hapse giren Seren Serengil için Star TV ekranında çalınan şarkı ise yok artık dedirtti. Türk edebiyatının ünlü ismi Sabahattin Ali'nin mapushane şiiri 'Aldırma Gönül' canlı yayına verildi. Sosyal medyada Sabahattin Ali ile Seren Serengil'in aynı kefeye konulmasına tepki geldi.

Seren Serengil, cuma günü cezaevine girecekti. Bunun primini yemek için hapse giriş gününü değiştirip pazartesiye aldırdı. Böylece hem içeri girişini hem cezaevinden çıkışını ekrandan sergileyecek.

İşte Duymayan Kalmasın programında çalınan Sabahattin Ali'nin 'Aldırma Gönül' türküsü;

 
SABAHATTİN ALİ KİMDİR ALDIRMA GÖNÜL TÜRKÜSÜ:

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde, bugün Bulgaristan sınırları içindeki Gümülcine kazası Eğridere köyünde doğdu. Babası, bir piyade yüzbaşısıydı. Balıkesir Muallim Mektebi'ni bitiren Sabahattin Ali, öğretmenlik yaptı. 1932 yılında Konya'da bulunduğu sırada, bir arkadaş toplantısında Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla tutuklandı. Bir yıla mahkûm olarak Konya ve Sinop cezaevlerinde yattı. En meşhur cezaevi türkülerinden biri haline gelen Aldırma Gönül şiirini Sinop'ta hapis yatarken yazdı.

1933 yılında Cumhuriyetin onuncu yıl dönümü dolayısıyla çıkarılan af yasasıyla özgürlüğüne kavuşan Sabahattin Ali, Ankara'da Almanca öğretmenliği, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda çevirmenlik, öğretmenlik, dramaturgluk yaptı. 1946'da işsiz kaldığı dönemde Aziz Nesin'le birlikte "Marko Paşa" dergisini çıkaran Sabahattin Ali, 1937'de "Kuyucaklı Yusuf", 1940'ta "İçimizdeki Şeytan" ve 1943'te "Kürk Mantolu Madonna" olmak üzere 3 roman yazdı.

Sürekli yargılanma ve cezaevi tehdidinden bıkan yurtdışına kaçmaya karar verdi. Sabahattin Ali'nin, Kırklareli üzerinden Bulgaristan'a geçmek isterken kendisine kılavuzluk yapan Ali Ertekin tarafından, Bulgaristan sınırı yakınlarında Sazara köyü civarındaki ormanda öldürüldüğü iddia edildi. Cesedi öldürülüşünden iki buçuk ay sonra (16 Haziran 1948) bulundu. Mezarının nerede olduğu kesin belli değil.

Bestelenen şiirleri : "Aldırma Gönül (Kerem Güney, Edip Akbayram), 
"Eşkiya Dünyaya" (Zülfü Livaneli), "Leylim Ley" (Zülfü Livaneli), 
Geçmiyor Günler ( Ahmet Kaya), "Çocuklar Gibi" (Sezen Aksu - Mustafa Kaya), "Melankoli" (Ali Kocatepe, Nükhet Duru), 
"Eskisi Gibi" (Ben Yine Sana Vurgunum - Ali Kocatepe, Nükhet Duru), "Dağlar" (Benim Meskenim Dağlardır - Sadık Gürbüz, Dağlardır Dağlar - Sezen Aksu), "Göklerde Kartal Gibiydim" - Grup Çağrı, Volkan Konak

ALDIRMA GÖNÜL ŞİİRİNİN SÖZLERİ :

Başın öne eğilmesin / Aldırma gönül aldırma / Ağladığın duyulmasın / Aldırma gönül, aldırma 
Dışarda deli dalgalar / Gelip duvarları yalar / Seni bu sesler oyalar / Aldırma gönül, aldırma

Görmesen bile denizi / Yukarıya çevir gözü / Deniz dibidir gökyüzü / Aldırma gönül, aldırma / Dertlerin kalkınca şaha / Bir sitem yolla Allah'a / Görecek günler var daha / Aldırma gönül, aldırma

Kurşun ata ata biter / Yollar gide gide biter / Ceza yata yata biter / Aldırma gönül, aldırma (Sabahattin Ali)

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar