GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Serdar Turgut

Habertürk

Serdar Turgut

Habertürk yazarı Serdar Turgut, köşesinde 7 Haziran genel seçimlerini değerlendirdi ve AK Parti'nin tek başına hükümet kuramayıp,  HDP'nin de barajı aşmasını "Gezi Ruhu'nun zaferi" diye yorumladı.

"Komünist manifestosunun açılışında nasıl ki komünizm ruhunun Avrupa'nın üstünde dolaştığı söyleniyorsa, bugün de Türkiye gökyüzünde Gezi ruhu dolaşıyor." diyen Serdar Turgut şunları yazdı:

Bugün Amerika’da Obama’nın başlattığı bir “American exceptionalism” tartışması var. Burada, “Amerika’yı bir demokrasi, bir dünya gücü olarak istisnai, biricik yapan özelliklerin ne olduğu ve iyi Amerikalı olmanın bunlara sahip çıkarak nasıl olacağı” tartışılıyor.

Atatürk o kadar büyük bir liderdi ki, o zor koşullar altında bile neredeyse imkânsız olanı başardı ve bize biricik, sadece bölgesinde değil dünyada bile istisnai özelliklere sahip bir ülke verdi.

Türkiye Cumhuriyeti’ni biricik ve istisnai yapan özellikler, modern, çağdaş, seküler, Müslüman bir demokrasi olmasıydı. Türkiye modern anlamda demokrasiye, insan haklarına sahip çıkarak var olunabileceğini gösteren ilk ve tek Müslüman ülkeydi ve bu yolda da gidiyor.

Ama Müslüman olmayı diğer tüm özelliklerin üzerine çıkarıp diğer özellikleri onun altında bırakanlar, biricik özelliklerine rağmen Türkiye’yi sıradanlaştırabilirdi. Gezi ruhu aslında buna bir başkaldırıydı. Atatürk’ün bize verdiği modern, seküler, çağdaş bir Müslüman demokrasi olma özelliklerinin tümü Gezi’de vardı o günlerde. Üzerlerine devletin tüm baskı araçları salınarak ezilmeye çalışıldılar.

Ama olmadı işte, o ruh hâlâ yaşıyor. Komünist manifestosunun açılışında nasıl ki komünizm ruhunun Avrupa’nın üstünde dolaştığı söyleniyorsa, bugün de Türkiye gökyüzünde Gezi ruhu dolaşıyor.

Bizlerin de Amerikalılar gibi bizleri istisnai yapan, biricik kılan özelliklerin ne olduğunu ve bu bağlamda onlara sahip çıkarak nasıl iyi bir vatandaş olunacağını tartışmaya başlamamız gerekiyor.

ÇOK OKUNANLAR