KULİS

Selvi: Erdoğan, Davutoğlu’yla ilgili ihraç sürecinin başlatılabileceği yönünde sinyal veriyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla ilgili ihraç sürecinin başlatılabileceği yönünde sinyal verdiğini söyledi.

Selvi: Erdoğan, Davutoğlu’yla ilgili ihraç sürecinin başlatılabileceği yönünde sinyal veriyor

Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te "YSK’nın perde arkası ve İstanbul seçimleri" başlığıyla yayımlanan yazısında "Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararının bugün ya da yarın yayınlanması bekleniyor. Gerekçeli kararla birlikte ‘İstanbul seçimleri neden iptal edildi, bir zarfta 4 oy varken neden bunlardan sadece biri geçersiz sayıldı’ sorusunun yanıtını almış olacağız. Tabii gerekçeli kararın yeni tartışmalara neden olup olmayacağından emin değilim" ifadesini kullandı.

Selvi şöyle devam etti:

"YSK iptal kararını 4’e karşı 7 oyla almıştı. Yedi üyenin hiç konuşmadığı, sadece oylama sırasında rengini belli ettiği söylendi. YSK kaynaklarından edindiğim bilgiye göre bu bilgi doğru değil. 7 üye konuşmuş. Müzakereler sırasında sorular sorulmuş, bazı noktalarda araya girilip ayrıntılı bilgi talep edilmiş. Sert tartışmalar yaşanmamış ama ciddi müzakerelere sahne olmuş.
 

AK Parti’nin iptal talebi iki esas üzerine oturtulmuştu.

1- Kısıtlıların oy kullanması.

2- Kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve üyesi.

YSK, 41 bin 123 kısıtlı seçmen iddiasının araştırılmasını istemişti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 776 kısıtlı seçmenin tespit edildiğini açıklamıştı. Ancak mahkûm, ölüler ve zihinsel engelliler dahil 2 bin 532 kısıtlı seçmenin yerine oy kullanıldığı tespit ediliyor. Bu sayı Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki 13 bin 729 farktan düşüldüğünde 11 bin 197 ediyor. Zaten iptal kararı oradan gelmiyor. Kısıtlı sayısı sonuca müessir görülmüyor.

İŞSİZ KAMU GÖREVLİSİ

YSK’nın karar oturumunda en uzun tartışma, kamu görevlisi tanımı üzerinde yaşanıyor. Kamu görevlileriyle ilgili maddenin gerekçesine, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin iptal talebini reddettiği karara bakılıyor. Kamu görevlisi tanımında mutabık kalındıktan sonra, bu kez ilçe seçim kurullarından gelen bilgilerin seçim sonucu üzerinde ’müessir’ olup olmadığı incelemesine geçiliyor. 222 sandık kurulu başkanının bırakın kamu görevlisi olması, hiçbir işlerinin olmadığı sonucuna varılınca bir hesaplama yapılıyor. Her sandıkta 300 seçmenin oy kullandığı dikkate alındığında bu sayı 66 bin 600 çıkıyor. YSK üyelerinin çoğunluğu, bu durumun seçim sonuçları üzerinde müessir olacağını görüşünü savunuyor. Karşıt görüşler ileri sürülüyor. Ama benim edindiğim bilgiye göre ’Bu kararı çocuklarımıza nasıl anlatırız?’ tarzında bir konuşma geçmiyor. Karar oy çokluğuyla alınıyor.

DAVUTOĞLU’NA İHRAÇ SİNYALİ

 Bu arada Erdoğan hem MKYK’da hem İstanbul’daki toplantıda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun YSK kararı üzerine yaptığı çıkışlara değiniyor.

Abdullah Gül için ’Kurucumuz değildi. Zaten cumhurbaşkanlığından sonra da partimize üye olmadı’ diyor. Davutoğlu için ’eski başbakan’ ifadesini kullanmakla yetiniyor. Ama ramazandan sonra Davutoğlu’yla ilgili ihraç sürecinin başlatılabileceği yönünde sinyal veriyor."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar