KİTAPLIK

Selim İleri'den Emrah Serbes'e açık mektup

Radikal kitap'ın sürekli yazarı Selim İleri, bugün köşesinde, yeni kuşağın gözde yazarı Emrah Serbes'in son romanı Deliduman için bir açık mektup kaleme aldı.

Selim İleri'den Emrah Serbes'e açık mektup

Bundan böyle Hürriyet gazetesinin eki olarak basılı yayım hayatını devam ettiren Radikal Kitap ekinin bugünkü sayısında yer alan bir yazı, edebiyat dünyası için az bulunur bir örnek oluşturacak gibi duruyor.

Radikal kitap'ın sürekli yazarı Selim İleri, bugün köşesinde, yeni kuşağın gözde yazarı Emrah Serbes'in son romanı Deliduman için bir açık mektup kaleme aldı.

"Sevgili Emrah Serbes..." diye başlayan ve mektup olarak kaleme alınan köşe yazısında "önemli bir roman" dediği Deliduman için Selim İleri "Bütün kıskançlığımla başarınızı tekrar kutlamak zorundayım..." yazdı.

İşte Selim İleri'nin bugünkü Radikal Kitap'taki o yazısından çarpıcı bir bölüm:

BİLMEM BAŞKA YAZARLARDA DA OLUYOR MU?

Deneme"Bilmem başka yazarlarda da oluyor mu, olmuş, olagelmiş mi; yaşlılığın eşiğinde yeni bir yazar adına pek tahammül kalmıyor.
Bilinçaltı mı, üstü mü, bilinçdışı mı, onu da bilmiyorum, ama yeni bir yazar, yeni yazarın yeni bir eseri hiç mi hiç hoşa gitmiyor. Yani bende böyle oluyor. (...) belli etmemeye çalışarak susuyordum.

Bir zaman geçti; daha önce sizi hiç okumadığım, Deliduman’ın kapağını açmadığım halde, sizi apar topar fasafiso bir yazar yaparak, ama Emrah Serbes adını anmayarak; elli yıla yaklaşan yazarlık yaşamım boyunca, öyle birçok genç yazarın, yazar adayının görünüp parlayıp, sönüp gittiğini –bütün kötücüllüğümle- söylemekten kendimi alamadım.

PİŞMANLIK, GİZLİ BİR UTANÇ

Sonrasını, -Çiğdem’in şişmanlığını gizleyen Çağlar’ı yazdığınıza göre- siz elbette biliyorsunuz: Pişmanlık, gizli bir utanç. Altmış beş yaşımda hâlâ şişkin egomla pastanelerde akıl yürütmelerim... Eve üzgün döndüm o akşam, gizli utanç sürdü.

Ertesi gün Deliduman’ı Kadıköy’de bir kitapçıdan aldırttım. Daha ilk sayfada diliniz, anlatımınız, bu yeni zamandan seçtiğiniz ve kendinize özgü kıldığınız sözcükleriniz elbette etkiledi. Ne var ki, bu kez de aklımda Cumhuriyet Kitap’ın kapağına çıkmanız, Eray Ak’ın sizin romanınız için yazdığı güzel yazı burgu gibiydi.

NE ÇABUK BEĞENİLDİ DE KAPAK OLDU...

Ne çabuk, ne çabuk! diyordum kendi kendime, ne çabuk kapak, ne çabuk beğeniliş!..

Tabii, okumayı sürdürüyordum. O harikulâde, yarışmaya hazırlanış bölümünüze kaptırmış gitmiştim bile. Merkez Terzi Orhan, Markofoni’den alınan mavi gömlek, KİPA Alışveriş Merkezi; hele sonradan, değişen değerlere bir keder gibi çakacağınız Fatih Kundura iç dünyamda belirdikçe beliriyordu.

Küçük kentle kasaba arası bir yerde hiç yaşamadım. Bununla birlikte oraların dünyası hep çekici geldi. Sizi okurken, uzun yıllar önce yazdığım bir senaryoyu, Kırık Bir Aşk Hikâyesi’ni hatırlıyordum, Ömer Kavur’la çalıştığım, tam da siz yaşta olduğum o günleri, Ayvalık’taki çekimi, küçük yerlerin yürek yakıcı şiirini.

O gece Deliduman’dan elli altmış sayfa okudum. Edebiyatımızın ve hayatımızın değişen çehresini alımlıyordum. Hissediyordum ki, hem okulun bahçe duvarında, hem plajı gören kaldırımda ‘abuk subuk’ palmiyelerle güzelleştirilmek istenmiş Kıyıdere’den bütün memlekete, her şeyin, geçmişin, eskilerden beri sürgit Amerikanlaşmanın, en son teknik yeniliklerle eski ve bize özgü içlenişlerin tümüne açılacaktınız...

Nitekim Çiğdem birdenbire –“Kızkardeşim dana gibi şişko!”- şişman haliyle, üstelik doksan sekizinci sayfada karşımıza çıkınca, yaşadığımız bu acıklı gülünçlü yurda, tıpkı Çiğdem’e duyulmuş sevgiyle yaklaştığınızı apaçık ayırt ettim.

DELİDUMAN ÖNEMLİ BİR ROMAN

Bugün cumartesi. Deliduman’ın on beşinci bölümündeyim. Dayanamayıp bir şeyler yazmak istedim.
Sonra bıraktığım yerden okumaya devam edeceğim.

Deliduman önemli bir roman. Şunu söylemek istiyorum: Deliduman bugünün romanı, şimdinin. Şimdinin öyküsünü, romanını yazmak, bence hayli zor; hiçbir şey, hiçbir olgu yerli yerine oturmamış, hiçbir şeyin ödeşmesi yapılmamış... Siz bu çetinceviz sorunu yenmişsiniz ve Deliduman’la bir dönüm noktası oluşturmuşsunuz. ‘Genç’ bir romanın artık var olduğunu kanıtlıyorsunuz. Dilerim yolunuz hep böyle açık olsun.

TÜM KISANÇLIĞIMLA BAŞARINIZI KUTLAMAK ZORUNDAYIM

Not: Bana imzalayıp gönderdiğiniz Deliduman yeni geçti elime.
Teşekkür ederim. Onu saklayacağım.

On beşinci bölümden sonrasını bendeki kitaptan okudum; bugün pazar, az önce bitti Deliduman. Yaşadığımız şizoid ortam!.. Bütün kıskançlığımla başarınızı tekrar kutlamak zorundayım...

ÇOK OKUNANLAR