TEKZİP

SBT Analiz o haberi tekzip etti

18 Kasım 2011 tarihli haberde şirketimizin TRT tarafından kurdurulduğu iddiasına üzülerek şahit olunmuş, hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan bu gerçek dışı iddia ile ilgili Kamuoyunu aydınlatma gereği doğmuştur.

SBT Analiz o haberi tekzip etti

18 Kasım 2011 tarihli haberde şirketimizin TRT tarafından kurdurulduğu iddiasına üzülerek şahit olunmuş, hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan bu gerçek dışı iddia ile ilgili Kamuoyunu aydınlatma gereği doğmuştur.

Şirketimiz herhangi bir kişi ya da kurumla herhangi bir bağımlılığı bulunmaksızın gerekli yasal süreçlere uygun olarak kurulmuş olup kuruluş süreci ile ilgili tüm bilgi ve belgelere herkes tarafından ve tabi ki haberi yapanlar tarafından da ulaşılabilmektedir. Hal böyle iken bir dayanak sunulmadan yapılan haberin yapılma amacı, şekli ve kullanılan ifadeler habercilik etik kuralları açısından manidar, kurumlar arası nezaket kuralları açısından ise oldukça talihsiz olmuştur.

Haberde şirketimizin ihale ile aynı dönemde kurulduğu iddia edilmesine karşın basit bir araştırmayla dahi görüleceği üzere şirketimiz TRT reyting ölçüm ihalesinden yaklaşık 1 yıl önce kurulmuş ve reyting ölçüm faaliyetlerine başlamıştır. Bu asılsız iddia ile kamuoyunun yanıltılmaya çalışılması karşısında şirketimizin hiçbir kişi ya da kurum tarafından kurdurulmadığını, sadece kuruma hizmet veriyor olmanın o kurum tarafından kurdurulmuş olmakla ilişkilendirilmesinin ne denli zorlama bir yorum olduğunu Kamuoyunun dikkatine sunarız.

"SBT'nin ölçümlere başlamasıyla birlikte TRT'nin reytingleri bir anda coştu, Müşteri memnuniyetine göre çalışıyorlar hem kendilerine hem de müşterilerine yazık ediyorlar" türünden ifadeler saygı sınırlarını zorlayan, iftiraya varan ve kamuoyunda ölçüm sonuçlarının manipüle edildiği algısını yaratmaya yönelik asılsız iddialardır. Ölçüm sistemimiz teknik olarak manipülasyona asla imkan vermemekte , bir üniversite tarafından yerinde ve sürekli olarak, akademisyenlerden oluşan bir kurul tarafından da ayda bir denetlenmektedir. Hepsinden önemlisi hizmetlerinde tarafsız duruşu ilke edinmiş olan şirketimiz tarafından böyle bir yola hiçbir zaman tevessül edilmemiş ve edilmeyecektir.

Kaldı ki ülkemiz medya sektöründe yer alan hemen hemen tüm kanallar şirketimizin müşterisidir. Eğer iddia edildiği gibi müşteri memnuniyetine göre çalışıyor olsa idik hangi bir müşterimizi memnun edebilirdik ya da tüm müşterilerin birden memnun olması işin doğası gereği imkansız değil midir? Yani bir müşterimizin sonuçlarının yükselmesi diğer müşterilerimizin sıralamadaki yerini düşürmeyecek midir. Reyting konusunda hiçbir bilgisi bulunmayan herhangi bir kimsenin bile fark edebileceği bu mantık hatasını, haber yapan kişilerin atlaması manidar olmuştur.

"NTV ilk 30 un içinde dahi yer alamamış, CNN TÜRK bitmiş" türünden ifadeler ise haberi yapanların reyting tekniği ile ilgili bilgi sahibi olmadan haber yapmaya kalkıştıklarını göstermektedir. Anılan sıralama tek bir güne ait sıralama olup cımbızla çekilerek kullanılmıştır. Başka bir günde ise tam tersi bir sıralama oluşabileceği tüm kamuoyunun ve sektörün malumudur. Bir günlük sıralamaya bakarak böyle yorumlar yapmak reyting sisteminin mantığına uymamakta, bu yorumlar için daha uzun süreli analizler gerekmektedir.

Sektördeki tarafsız duruşumuz gereği ölçüm sonuçlarının hiçbir manipülasyona imkan tanınmaksızın olduğu gibi yansıtıldığı gerçeği, konuyla ilgili tüm çevreler ve medya sektörü tarafından oldukça iyi bilinmekte olup bu gerçek dışı iddiaların tarafsız duruşumuza zarar veremeyeceği unutulmamalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SBT ANALİZ

ÇOK OKUNANLAR