MEDYA KÖŞESİ

Sayım'ın Bavulu'nda bu hafta neler var?

İkinci evi Berlin'den edebiyat dedikoduları ile dönen Sayım Çınar, köşesinde bu hafta bakın hangi kitapları tanıyor?

Sayım'ın Bavulu'nda bu hafta neler var?

GAZETECİLER.COM - SAYIM ÇINAR

Geçen haftanın bir bölümünü Berlin'de geçirdim, iyi ki oradaydım çünkü siyasi olayların gidişatı beni depresyona sokmuştu. Berlin bazı zamanlarda terapi merkezi gibi olabiliyor.

Berlin’deyken Orhan Pamuk’un yayıncısı Hanser Berlin’in ilkbahar programını da öğrenmiş olduk. Berlin’deki edebiyat dünyası tamamıyla karizmatik yazarlardan oluşuyor. Ne zaman Berlin’e gitsem Esmahan Aykol’la da buluşuyorum. Polisiye romanlarıyla Berlin’de ün salmış Esmahan, Hanser Berlin’in yöneticileriyle de görüştü.

Berlin’de Sabine Vogel diye şahane  bir gazeteciyle tanıştım. Sosyal devlet anlayışını sonuna kadar savunan hümanistlerin olması insanı mutlu ediyor. Berlin  yıkılan duvarlarına rağmen ruhu  genç kalmış bir şehir. Ayrıca Almanya’nın başkenti olması, Berlin’e başka anlamlı bir hava katmış. Burada görülmeye değer o kadar çok yer var ki. Brandendeburg Kapısı, Reichstagtag ve görkemli meydanlar.

Kişisel tercihim ama Berlin benim ikinci evim. Yemek üzerine yaptığınız harcamalar İstanbul’a göre daha az olacaktır. Sokaklarda bazen Good-Bye Lenin filmini hatırlıyorsunuz. Wolfgang Becker’in 2003 yapımı filmi izleyenler, bu şehri daha çok hissedeceklerdir. Her ambulans sireninden sonra Berlin’in nasıl değiştiğini hatırlıyordum. Yann Tiersen imzalı müzikleri de dinlerseniz muhteşem olur.

Geçelim bizim kitap dünyasına...

ELLİ YAZARDAN BİR ROMAN

DenemeTürkiye’de ilk kez 50 yazar bir araya gelerek bir aşk romanı yazdı. “Sensiz Ölümdür Aşk”  adlı roman, “Herkes Biraz Yazar” ismiyle kurulan, çoğunluğu İzmirli bir yazar grubu tarafından hazırlandı.

Proje 2011 yılında, gazeteci, yazar Gökmen Küçüktaşdemir’in, çok yazarlı interaktif bir kitap yazma fikriyle başladı.

Fikrin çıkış amacı bir araya gelecek yazarların yazdığı kitaptan elde edilecek gelirin eğitime bağışlanmasıydı.

“Sensiz Ölümdür Aşk”  Türkiye’de, 50 kişilik bir yazar grubunun yazdığı ilk kitap olmasının yanında,  aynı adla şarkısı ve klibi olan da ilk kitap aynı zamanda…

Bir "Sosyal Sorumluluk" projesi olan Sensiz Ölümdür Aşk adlı roman ve albümünden elde edilecek gelir Ulusal Down Sendromu Derneği'ne, down sendromlu çocukların eğitiminde kullanılması için bağışlanacak.

Proje, zaman içinde yazar ekibinin içine, müzisyen Hakan Asılkefeli ve ödüllü yönetmen Levent Öztürk'ün katılmasıyla bugünkü şekline ulaştı.

14 Şubat 2014’ Sevgililer Günü’nde ilk bölümü piyasaya çıkacak olan “Sensiz Ölümdür Aşk” kitabı ve müzik albümü için, İstanbul Ataşehir Optimum AVM'de saat 13.00'te bir de lansman düzenlenecek.

Ulusal basın temsilcilerinin davet edileceği lansmanda kitabın ve albümün tanıtımı yapılacak.

14 Şubat gecesi ise, Sevgililer Günü konseptine uygun, önceden duyuruları yapılmış bir mekanda, “Sensiz Ölümdür Aşk” partisi düzenlenecek. 14 Şubat akşamı ulusal televizyon kanallarına konuk olacak, aynı hafta içinde İstanbul’da birçok yayın organında röportajlar yapıp, programlara katılacak olan projenin, Türkiye genelinde ses getirmesi bekleniyor.Yazar grubunun içinde; gazeteci, haber spikeri, reklam yazarı, organizasyon şirketi sahibi, Pr ajansı çalışanı, oyuncu ve doktor gibi farklı meslek gruplarına sahip insanlar bulunuyor.

GECE GÖRÜŞÜ KİTAP OLUYOR..

DenemeGazeteci Ahu Özyurt’un farklı kentlerden derlediği gazetecilik hikayelerini bir araya getirdiği Gece Görüşü, Şubat’ın ilk haftasında GOA Yayınlarından piyasaya çıkıyor. Özyurt’un Rahmetli Mehmet Ali Birand’ın anısına ithaf ettiği kitapta neler yok ki.

 

- Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Washington’a geldiğinde gazetecilere ne dedi? Zaman’ın Washington Temsilcisi ile arasında nasıl bir diyalog geçti?

- Öcalan’ı takip için Roma’ya giden Türk basınına PKK’nın Avrupa ayağı neden saldırdı? Gazetecilere cezaevinden “geçmiş olsun” telefonu açan kimdi?


- Kopenhag’da GS-Arsenal maçını izleyen gazetecilerin başına neler geldi?

- Yayın kablosu koptuğunda Mehmet Ali Birand kimi aradı?


- “Bu kadar askerin içeri atılmasını siz mi istediniz” sorusu üzerine Başkan Bush’un başdanışmanı ne yanıt verdi?


- Kıbrıs’ta Rum fanatikler Türk bayrağını indirmeye çalıştığında Singapur’da olan Erbakan ve Gül krizi nasıl yönettiler?


- Erbil’e giden Türk heyeti sabah gelen hangi telefonla hareketlendi?


- Tahran’da 30 yıldır kapalı olan ABD Büyükelçiliğine nasıl girdik? Sonrasında neler oldu? ABD’li diplomatlar neden görüntüleri izlemeye geldiler?

Off-the-record sohbetlerde 20 yıldır yazılmayan anlatılmayan hikayeleriyle gazeteciliğin en keyifli ve zorlu yanları Ahu Özyurt’un derlediği kitapta yer alıyor.

ÇOK OKUNANLAR