GÜNDEM

Sabah ile Vatan'ın ikincilik tartışmasına son nokta

Vatan gazetesi'nin bir süredir Sabah gazetesini hedef alan, "Birinci belli ikinci kim" reklam kampanyasına mahkemeden durduma kararı çıktı.

Sabah ile Vatan'ın ikincilik tartışmasına son nokta
Vatan Gazetesi Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu'nun, bir süre önce seri halde yazdığı, "Başbakanlık Yayın Holding" suçlaması sonrası 300 bin TL'lik tazminat davası açan Sabah gazetesi, bu kez Vatan gazetesinin bu ayın başlarında Sabah Gazetesi'ni hedef alarak başlattığı, "İkinci kim" reklam kampanyasını mahkeme kararı ile durdurdu. Sabahın yayıncısı Turkuvaz şirketi, Vatan ve Zafer Mutlu'dan 200 bin TL'de tazminat istedi.

Avukatı Özlem Sönmez aracılığı ile İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş, Vatan gazetesinin 1 Şubat 2009'da başlattığı reklam kampanyasını ısrarla sürdürdüğünü hatırlatarak, "Sabah Gazetesi'ne yönelik gerçekleştirilen, bilimsel ve fiili hiçbir dayanağı olmayan ilanlarla haksız rekabet yaratmışlardır" dedi.

Haksız rekabet

Bu reklamların Sabah Gazetesi'nin yayıncısı olan müvekkili Turkuvaz Gazete şirketine maddi ve manevi zarar verdiğini öne süren Avukat Özlem Sönmez, "Reklamda, 'Türkiye'de birinci gazete belli, ikinci kim? Vatan mı, Sabah mı?' ibarelerine yer veriliyor" dedi.

Dava konusu reklamlarda Sabah ve Vatan gazetelerinin okur profili ile fiyatlarının da tartışmaya açıldığını hatırlatan Avukat Özlem Sönmez, "Davalı yan, hiç tartışmasız, doğrudan müvekkilimizi hedef alarak, hukuka aykırı rekabeti engelleyici her türlü yasal düzenlemeyi görmezden gelerek, kararlı ve sürekli bir biçimde açıkça, 'haksız rekabet eylemi gerçekleştirmekte' ve bunu ısrarla sürdürmektedir" dedi.

Mahkemenin haksız rekabet teşkil eden bu reklamları ihtiyati tedbir yoluyla durdurmasını isteyen Avukat Özlem Sönmez, dava konusu reklamların Vatan Gazetesi'nin bünyesinde bulunduğu Rauf Tamer ve Abbas Güçlü gibi yazarlarca bile eleştirildiğini belirtti.

Tedbir kararı aldı

Maddi zarara yönelik tazminat haklarını saklı tutan Avukat Özlem Sönmez, haksız rekabet oluşturduğunu iddia ettiği reklamların ihtiyati tedbir kararı ile durdurulmasını ve uğradığı manevi kayıplar için de Vatan Gazetesi ve Zafer Mutlu'dan 200 bin TL tazminat talebinde bulundu.

İhtiyati tedbir talebini kabul eden mahkeme, Vatan Gazetesi'nin davaya konu reklamlarını ihtiyati tedbir yolu ile durdurdu. Mahkeme, Turkuvaz Gazete şirketinin bu tedbir talebini uygulayabilmesi için 200 bin TL olan dava değerinin yüzde 25'i tutarındaki 50 bin TL'nin mahkemeye yatırılması koşuluna bağladı. Dava dosyasına 50 bin TL'lik teminat mektubu koyan Turkuvaz Gazete, kararı icra dairesi aracılığı ile uygualama yetkisi elde etti.
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar